StoryEditorOCM
Hrvatskaizjava premijera

Plenković najavio zakonske izmjene: ‘Više se neće moći dogoditi da cure stvari iz spisa. Oporba vrši pritisak na DORH‘

Piše vijesti sd
13. veljače 2023. - 19:55

Premijer Plenković najavio je večeras da će promijenti Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon kako se ne bi događalo da informacije iz spisa "cure" i tako izazivaju političke probleme. U izjavi nakon sjednice vrha HDZ-a branio je državnu odvjetnicu i opet za sve okrivio oporbu.

Kaže da ga nije impresioniralo to što oporba traži ostavku državne odvjetnice. 

"Oporbu mi nećemo podržati nikada. To je sprega distributera pojedinih kaznenih predmeta s pojedinim oporbenim zastupnicima. Svaki dan kreiraju kaos. Podsjeća me na slovenski scenarij, tamo se ovo događalo slično. Pitanje je konteksta", kazao je Plenković. 

"Dali smo mišljenje na izvješće o radu DORH-a, ono ima niz opravdanih zamjerki na rad DORH-a sa sugestijama kako da se ono poboljša. To radimo kontinuirano, ono što je zakonito je dobro, ono što nije zakonito, nije dobro. Ovo se sve skupa pretvara u sport distribucije poruka iz pojedinih predmeta", kaže Plenković, koji smatra da se "koriste neke poruke da se dovede u pitanje kredibilitet glavne državne odvjetnice", prenosi dnevnik.hr.

Na pitanje je li državna odvjetnica lagala, Plenković kaže da je ona odgovorila na sva pitanja. 

Nije, kaže, gledao raspravu, ali smatra da je glavna državna odvjetnica sve sama objasnila. Na pitanje je li grubo pogriješila kada OLAF i EPPO nije obavijestila o onome što se događalo u slučaju Žalac, kaže: "Vi se morate malo bolje informirati o tome tko koga informira. (…) Ja nemam nikakvih saznanja o tome tko, kome, kada, što komunicira", poručio je premijer reporteru Nove TV Hrvoju Krešiću. 

"Imamo oporbu koja radi enorman pritisak na DORH, sve ovo što se događa je pritisak na neovisno pravosudno tijelo. Mi nemamo saznanja o pojedinim predmetima ni koga zovu na ispitivanja ni kako što pokreću ni kako međusobno komuniciraju. To morate pitati njih, to je njihova nadležnost, nije nadležnost Vlade". 

"Vlada je dala svoj stav u vezi izvješća DORH-a", ponovio je premijer. 

"Jedini tko ovdje ne radi pritisak na DORH su Vlada i vladajuća stranka. Pritisak se odvija kroz medije, od određenih dužnosnika… Oni pokazuju kako bi se ponašali da su na vlasti", napominje premijer dodajući kako je to "taj balon u kojemu ćemo živjeti godinu i pol dana do izbora", prenosi  dnevnik.hr.

"Poznato je da vapimo za prijedlozima Mosta", rekao je o prijedlogu Mosta da se razriješi glavna državna odvjetnica.

Uslijedilo je pitanje o razgovoru Rimac i Plenkovića, a Plenković je kazao da ju je u razgovoru o vjetroelektranama uputio na nadležne ministre. 

Na pitanje o slučaju uhićenih Hrvata u Zambiji, Plenković kaže da čine sve da zaštite hrvatske državljane. "Nastavit ćemo davati svu potporu". 

image
Goran Mehkek/Cropix/

Na pitanje zašto se ponovo pokrenuo postupak, kaže, da je to nešto što se mora identificirati. "U kontaktu smo s njihovim odvjetnicima", rekao je. 

Pravobraniteljica je kazneno prijavila Ivana Pernara. "To je njena prijava, nije naša", kaže premijer. 

Komentirao je i govor mržnje u slučaju uhićenih u Zambiji. Kaže i da je on predmet govora mržnje. 

"Ako je netko žrtva govora mržnje to sam ja. Živimo u beskrupuloznom ozračju gdje svatko može vrijeđati svakoga kako god hoće", kaže Plenković vraćajući se na slučaj Bezuk i govoreći kako je taj "momak došao tamo jer mu je netko godinama usađivao mržnju, agresiju".

Plenković je prozvao i Domovinski pokret da relativizira taj čin. "Svaki govor mržnje pa i ovaj sada, dovodi do toga da djecu koja su ranije posvojena iz afričkih zemalja netko vrijeđa.

To je ozračje u kojemu danas živimo, to nije normalno", kaže dodajući da mu se čini kako u slučaju hrvatskih državljana nije bilo nikakve namjere za trgovinu djecom nego se radi o ljudima koji nisu mogli imati djecu pa su htjeli na ovaj način posvojiti.

Plenković kaže kako je pitanje je li bilo sve procesno ispravno. "Kad se problem dogodio, država se angažirala”, kaže naglašavajući da su ti ljudi dolje otišli bez da su kontaktirali ijedno državno tijelo", prenosi  dnevnik.hr.

Najavio je promjenu kaznenog zakona zbog slučaja državne odvjetnice kako "ne bi curile informacije". 

"Ovakve stvari da nam stvari iz ispisa čine političke probleme i cure, to se neće dogoditi, jer će to biti kazneno djelo", najavio je Plenković. 

"Razgovarali smo i o financijskom izvješću stranke. Stranka financijski stoji dobro, nema kredita, pozajmica, sve je transparentno", kazao je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 03:54