StoryEditorOCM
Hrvatska‘čuli smo poruku‘

Plenković najavio veliki zaokret Vlade: Roditelji njegovatelji će dobivati naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta

Piše vijesti sd
20. ožujka 2023. - 19:34

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Na početku se osvrnuo na paket pomoći građanima. Kazao je da je za to dobivena potpora Sindikata, HUP-a, HGK, HOK, Poljoprivredne komore, Sindikata umirovljenika..., javlja Dnevnik.hr.

"To govori da Vlada intervenira na pravi način", rekao je premijer.

"Raspravili smo odluke koje su donesene u Hrvatskom saboru, između ostaloga i o reguliranju rada nedjeljom. Ovaj zakon će izdržati sve testove. Usvojen je i paket reforme zdravstva", kazao je Plenković.

"Sve velike ciljeve realizirali smo na dobrobit građanstva", naglasio je.

Plenković je poručio kako će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

“Čuli smo poruku Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine za 10 mjeseci”, kazao je Plenković.

To će, rekao je, biti okviri u kojima će ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, izaći s prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama uz druge izmjene koje je pripremalo Ministarstvo.

Naime, prošlog je tjedna vladajuća većina u Saboru odbila prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta.

"Plus toga idemo i sa Zakonom o osobnoj asistenciji i sa Zakonom o inkluzivnom dodatku. U ta tri zakona koja su u nadležnosti ministra Pileteća, svi zakoni i promjene idu i u smislu opsega polja primjene, dakle veći broj korisnika i u smislu iznosa naknade sredstava", pojasnio je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Osvrnuo se i na subotnji prosvjed liječnika rekavši kako je ministar zdravstva Vili Beroš dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih udruga, komora... "Da nas izvijesti, da vidimo kako zajednički možemo učiniti dodatne napore za položaj liječnika u Hrvatskoj", rekao je.

Na upit o slučaju Dekanić i bi li HDZ-u odgovarali izbori, kaže:

"Vidjet ćemo što će biti. To su izravno izabrani čelnici, ne znamo kako će se sve ovo razvijati. U ovom trenutku izbori tamo, nisu bili predmet naše rasprave", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 20:29