StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica vlade

LIVEVlada o pravima potrošača, svima koji su zbog potresa završili u kontejnerima obećano preseljenje u montažne kuće

Piše vijesti sd
8. veljače 2023. - 12:43

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izrazio je sućut građanima Turske i Sirije zbog razornih potresa koji su ih pogodili, prenosi N1.

Izrazio je sućut i obitelji Miroslava Ćire Blaževića istaknuvši da je plijenio šarmom, osobnošću, karizmom…

“Želim se osvrnuti na naše državljane ponovno zadržane u Zambiji. Neobična je situacija, ali je moguća po propisima. I dalje ćemo po konzularnim i diplomatskim predstavnicima pomagati, pružati konzularnu i diplomatsku zaštitu, vidjeti kako pomoći…”

Podsjetio je na ukidanje Zakona o izbornim jedinicama: “To je na tragu preporuka i onoga što smo javno govorili s obzirom na nesrazmjer broja građana po izbornim jedinicama te ćemo poduzeti potrebne izmjene.”

Premijer je najavio i da će se u četvrtak čelnici država članica okupiti na izvanrednom sastanku na vrhu u Bruxellesu, na kojem će razgovarati o Ukrajini, migracijama i globalnoj konkurentnosti europskog gospodarstva, prenosi dnevnik.hr.

U Sabor uskoro stiže novi Zakon o obnovi, a trebao bi značajno pojednostaviti stvari i napokon pokrenuti obnovu na Baniji gdje je od potresa prošlo već dvije godine, a Zagreb će za koji mjesec zabilježiti već treću godinu.

Riječ je o Prijedlogu zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se predlaže da Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine preuzme poslove i namještenike Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje.

Predloženim izmjenama mijenjaju se odredbe o djelokrugu Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine koje preuzima poslove iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

"Ovim će izmjenama poslovi državne uprave koji se odnose na obnovu biti u djelokrugu jednog tijela državne uprave, što za cilj ima svakako ubrzavanje svih procesa vezanih uz obnovu i u konačnici njezini završetak", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, prenosi dnevnik.hr.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je na sjednici Vlade da se novim zakonom objedinjavaju sva tijela pod Ministarstvo, rekonstruira model obnove, mijenja model samoobnove tako da će se zainteresiranima u startu osigurati sredstva, proširuje krug korisnika na srodnike, smanjuje dokumentacija, a time i broj sudionika u procesu obnove.

Bačić je izvijestio da su raspisali javni poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja za građane u kontejnerima čije kuće nose crvenu oznaku, a prvi put je uvedena takva mogućnost za građane čije kuće zahtijevaju konstrukcijsku obnovu.

image

Ministar Branko Bačić

Zeljko Puhovski/Cropix

Pozvani su vlasnici koji mogu iznajmljivati stanove i građani u kontejnerima da se jave kako bi im mogli utvrditi primjereniji smještaj.

Ministar je najavio da će do kraja lipnja nabaviti i postaviti na teren montažne kuće za građane u kontejnerima, kojima se do kraja godine neće riješiti obnova kuća ili stanova.

Prema novom zakonu, koji je u Sabor upućen po hitnoj proceduri, Fond za obnovu i Središnji državni ured pripajaju se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje će obavljati sve poslove vezane za obnovu.

Ministarstvo predlaže novi pristup samoobnovi pa će se građanima cijeli iznos potreban za obnovu, odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati prije početka radova obnove.

U slučaju nepodudaranja podataka iz zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem predlaže se proširenje dokaznih sredstva kojima podnositelj dokazuje pravo vlasništva, koja se razlikuju od uobičajenih načina dokazivanja, ali bez pravnog učinka na pravo vlasništva.

Radi ubrzanja i pojednostavljenja obnove ukida se izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na braću i sestre vlasnika, odnosno bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera, odnosno neformalnog životnog partnera vlasnikovog srodnika.

Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Uvodi se davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, novčane pomoći za troškove izrade projekta, te mogućnost gradnje zamjenske obiteljske kuće u slučaju u kojem se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i promjena temeljnih karakteristika tla.

Prijedlogom predviđa stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima i skraćivanje rokova za izradu projektne dokumentacije i provedbu revizije.

Najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS - aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Vlada je prihvatila informaciju Bačića o donošenju Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Programom se utvrđuje status svih korisnika kontejnera i određuju se mjere za njihovo stambeno zbrinjavanje i prioritetan postupak obnove.

image

Prizor iz Petrinje

Vojko Basic/Cropix

Status korisnika i plan zbrinjavanja temelji se na obrađenim zahtjevima, izrađenoj projektnoj dokumentaciji i izvedenim radovima na dan 7. veljače.

Također, izmjenama se predlaže da Ministarstvo financija preuzme dosadašnje poslove Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za Hrvatsku.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine tako bi preuzelo poslove, prava i obveze Središnjeg državnog ureda, kao i državne službenike i namještenike zatečenih na obavljanju preuzetih poslova, a Ministarstvo financija preuzelo bi poslove prava i obveze Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za državu, kao i državne službenike i namještenike.

Vlada je Saboru poslala i prijedlog zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača, u kojemu se sukladno EU-ovoj smjernici uređuju pravila parničnog postupka o povredama prava potrošača iz brojnih područja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se u Vladinom prijedlogu uređuju pravila parničnog postupka u kojemu se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja - od općih prava potrošača, prava putnika, zaštite osobnih podataka, korisnika elektroničkih komunikacija, do turističkih usluga, financija i drugoga.

image

Ministar Davor Filipović

Marko Todorov/Cropix

Uvodi se mogućnost podnošenja predstavničke tužbe koja će uz zahtjev za utvrđenje i zabranu daljnjeg protupravnog postupanja trgovca, moći obuhvaćati i zahtjev za naknadom štete potrošačima kojima je šteta nastala i koji su izjavili da žele biti obuhvaćeni tužbom. Ovlašteni tužitelj može u tom slučaju zahtijevati od potrošača simboličnu naknadu za sudjelovanje u parnici koja ne smije biti veća od 70 eura.

Vlada predlaže i mjesnu nadležnost, prema kojoj tužitelj može podnijeti tužbu sudu mjesno nadležnom na području sjedišta onoga koga se tuži ili sudu na čijem području je došlo ili je moglo doći do povrede kolektivnih interesa i prava potrošača.

Predviđa se mogućnost da i javnopravna tijela nadležna za potrošačke politike mogu podnositi predstavničke tužbe.

Jedna od točaka prijedloga je i mogućnost rješavanja sporova medijacijom tj. mirenjem, piše dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 22:09