StoryEditor
Hrvatskaslučaj tomašević

Plenković: Izjava Murganić nije bila najsretnija, ali stav stranke je jasan

12. siječnja 2018. - 19:42

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da izjava ministrice Nade Murganić nije bila najsretnija, ali da je stav stranke o netoleriranju obiteljskog nasilja jasan.
Na upit novinara tijekom posjeta Solinu o oporbenim zahjevima za smjenom ministrice Murganić, Plenković je odgovorio kako misli da "ta izjava nije bila najsretnija, naprotiv". 
No, istaknuo je da je pozicija njega osobno i svih članova vlade vrlo jasna i vrlo čvrsta što se tiče suzbijanja i netoleriranja nasilja u obitelji.
Oporba ponovno traži smjenu ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić zbog njezine izjave novinarima u četvrtak nakon sjednice Vlade u kojoj je, komentirajući to što je supruga požeško-slavonskog župana povukla sve optužbe protiv njega za obiteljsko nasilje, rekla: "To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila".
Ministrica Nada Murganić izrazila je jučer žaljenje "ako je njezina izjava shvaćena kao relativiziranje" nasilja nad ženama jer, istaknula je, najoštrije osuđuje svako nasilje nad ženama, pa tako i u slučaju sumnje na nasilničko ponašanje požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.
Plenković je u izjavi novinarima u Solinu podsjetio na povijest slučaja bivšeg člana HDZ- Alojza Tomaševića, optuženog za obiteljsko nasilje, kojega je Visoki časni sudom HDZ-a, na prijedlog Predsjedništva stranke, bezuvjetno i jednoglasno u četvrtak isključio iz stranke.
Vraćajući priču unatrag, Plenković je podsjetio da je  HDZ donio odluku da raspusti županijsku organizaciju u Požeško-slavonskoj županiji kada su se u javnosti pojavile informacije o problemima koje je imala supruga župana Tomaševića.
"To je bila reakcija. Vrlo jasne i precizne poruke koje smo uputili županu Tomaševuiću s obzirom na sve okolnosti u kojima se on našao, koje su opteretile njegov rad, a koje su na neki način opteretile i sliku same županije, pa onda i HDZ-a. Također smo riješili i to prije svega jednoglasnom odlukom i porukom i predsjedništva i nacionalnog vijeća, potom i inicijativom predsjedništva prema visokom časnom sudu da se gospodina Tomaševića bezuvjetno isključi iz stranke", rekao je premijer. 
Istaknuo je da su HDZ i on osobno, prema tome, reagirali vrlo čvrsto, vrlo odlučno, ni u primisli o bilo kakvom toleriranju nasilja u obitelji.
A što se tiče samog postupka, to je stvar pravosuđa, na koji niti ja niti bilo koja vlada ne žele i ne mogu utjecati, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 23:30