Array ( [view] => item )
noget
StoryEditor
Hrvatskapremijer u istri

Plenković: Izgradnja brodova ne smije generirati gubitke, mora biti na tržišnoj osnovi da se ne ponavljaju situacije iz prošlosti

Piše Hina
10. lipnja 2020. - 18:43
Goran Šebelić/HANZA MEDIA

Cilj Vlade i države je da izgradnja brodova u Puli i drugim hrvatskim brodogradilištima ne generira gubitke, nego da bude na tržišnoj osnovi, a da svi ugovori koji se potpisuju budu vrlo jasno, kvalitetno i dobro pripremljeni kako se ne bi ponavljale situacije iz prošlosti, poručio je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ustvrdivši kako proces koji je do sada ostvaren s riječkim 3. majem ohrabruje te kako "stvari idu u dobrom smjeru", Plenković je prilikom posjete pulskom brodogradilištu Uljanik kazao i da će Vlada, inspirirajući se tim modelom, pronaći rješenje i za Uljanik.
"To je još jedna poruka Vlade o snažnoj podršci u gospodarskom smislu Istri i Puli, a ponajviše zaposlenicima koji su imali jednu od presudnih uloga u argumentiranju stavova prilikom donošenja ključnih odluka na Vladi", istaknuo je premijer.

Dodao je da je Uljanik zasigurno bio jedna od najvažnijih tema u gospodarskom i financijskom smislu mandata ove Vlade.

Upravo za Uljanik naša Vlada isplatila je 45 milijarde jamstava za brodove koji se nisu dovršili. To su bile odluke ranijih vlada i odgovornost nekih drugih ljudi, uključujući i ranije uprave ove kompanije. Mi smo prošlog tjedna donijeli zaključak na Vladi koji omogućuje postupnu revitalizaciju brodogradnje u Puli", naglasio je Plenković.

Po njegovim riječima, time će novo društvo Uljanik 1856 dobiti šansu kada se slijedećih dana imenuje nova Uprava, a potom procesira i zahtjev za jamstva kako bi se nastavio rad na novogradnji 526 odnosno broda za prijevoz stoke koji se prije stečaja počeo graditi za kuvajtskog naručitelja.

"To bi omogućio i povratak brodogradnje u Puli i zapošljavanje ljudi upravo ovdje u brodogradilištu", rekao je Plenković.
Podsjetio je da je ova Vlada za Istru u proteklih nekoliko godina učinila jako puno, kako su prihodi županije, gradova i općina povećani za oko 85 milijuna kuna u odnosu na razdoblje 2017. - 2019. godinu što je "oko 16 posto više prihoda".

"Ukupna europska sredstva koja su ugovorena u Istri na razini su oko 2,2 milijarde kuna, od toga je 2,1 milijarda kuna ugovorena u mandatu naše vlade, dok je u vrijeme Covida-19 Vlada dala više od 240 milijuna kuna poslodavcima u Istri kako bi premostili ovu krizu i kako ne bi imali veći broj nezaposlenih", ustvrdio je premijer.

Plenković vjeruje da je za Uljanik donesena prava odluka odnosno zaključak koji je, kako je rekao "potpuno drukčiji izbor u odnosu na, primjerice, ponudu koja je bila vladi na stolu, koja je bila skupa, nerealna i ne bi dovela do dobrog rješenja ni za brodogradilište ni za zaposlenike".

"Ova je odluka je donesena nakon temeljitog rada brojnih planova koji su podastrijeti Vladi od strane stečajnih upravitelja", istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li Jadranbrod i dalje kontrolirati hrvatsku brodogradnju kao do sada, premijer je kazao kako će to sada raditi puno detaljnije i kvalitetnije, jer smatra kako cijeli nadzor tog procesa mora biti na bazi onoga što se radi u 3. maju a podrazumijeva i redovita izvješća.

Na pitanje kada se očekuje aktiviranje državnih jamstava za početak gradnje polarnih kruzera u 3. maju, što je ministar gospodarstva Darko Horvat najavio prije više tjedana, predsjednik Vlade je istaknuo kako se radi o odluci koja je trenutno u okviru koordinacija na razini Vlade.

"Čim bude spremna doći će na sjednicu Vlade. No, činjenica da je vlasnik polarnog kruzera pokazao da i u onakvim teškim uvjetima u kojima je bio Uljanik može završiti suvremeni polarni kruzer s visokim tehničkim karakteristikama, što je ohrabrujuće.

Ako cijeli aranžman s 3. majem i grupom Scenic zaživi, onda sam siguran da možemo povezati rad 3. maja s Uljanikom", poručio je Plenković. 

Izdvojeno

31. srpanj 2020 09:30