StoryEditorOCM
Hrvatskaoštre riječi

Plenković: Imamo veliki problem. Milanović i njegovi oporbeni jataci nemaju hrabrosti reći hoće li pomoći žrtvama agresije

Piše PSD
25. studenog 2022. - 12:48

Premijer Andrej Plenković svečano je danas otvorio 27. Forum hrvatskih manjina, tradicionalnu manifestaciju koja svake godine okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u okruženju, piše Jutarnji list.

Nakon uvodnih zahvala organizatorima manifestacije, Plenković je kazao: “Današnji sastanak vrlo je bitan da emancipiramo temu identiteta Hrvata koji žive u susjednim zemljama i jačamo njihove poveznice s domovinom. I to je ono što činimo.”

Osvrnuo se i na danas objavljene podatke DZS-a.

“Vidjeli ste da je rast, 5,2 posto, sve to je na tragu naših procjena gdje smo rekli da bi rast BDP trebao biti 5,7 posto ukupno. Ovakav rast je ohrabrenje funkcioniranju hrvatskog gospodarstva”, komentirao je Plenković.

Na pitanje brine li ga što je to pad u odnosu na prošlo tromjesečje, kazao je:

“Mislim da je sjajno da je RH zasad od 22 zemlje koje su objavile podatke rasta BDP-a u trećem tromjesečju na drugom mjestu. Bolje rezultate ima samo Cipar.

Vezano uz polemike o obuci ukrajinskih vojnika dodao je:

“Stvari su jasne da ne mogu biti jasnije. Još jednom ću ponoviti jer vidim da je ovaj orkestrirani napor koji je učinjen od jučerašnje sjednice Vlade do danas da se smatra da je stvaran problem s ustavnim temeljem prijedloga. To je jedna laž i neistina. EU je donijela odluku i Hrvatska je za to glasala da se osnuje misija potpore Ukrajine. Osnovala se misija, nije se dogovorila vježba.”

O kritikama da je procedura donošenja odluke neustavna kazao je:

“Ista pravna osnova za slične misije korištena je nekoliko puta i u našem mandatu i u mandatima ranijih vlada. Bilo je 45 takvih odluka u Saboru. Taj očaj, to nije više smicalica, to je doslovno politički očaj predsjednika i njegovih oporbenih jataka u Saboru koji nemaju hrabrosti reći hoće li pomoći žrtvama agresije nego su se sada u nelagodi uhvatili nekih pravnih smicalica. Da smo napravili bez Sabora, napali bi nas što smo to napravili bez njih”, dodao je.

Kaže da imamo ogroman politički problem u kojem se teško može naći opravdanje za izjave oporbenih stranaka, navodi N1.

“Naša pozicija je jasna, a predsjednika smo pitali kao i uvijek dosad”, nastavio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 00:38