StoryEditor
Hrvatskapripremite dokumentaciju

Planirali ste energetsku obnovu obiteljske kuće, ali nemate novca? Sad je prilika, država daje izdašna bespovratna sredstva, a evo tko se sve može prijaviti

Piše PSD
15. rujna 2021. - 15:22

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Prijave građana počinju se zaprimati 14. listopada 2021. godine, prenosi portal Zgradonačelnik.hr.

U okviru ovog poziva, sufinancira se i cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Ono u čemu se ti projekti razlikuju je postotak sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu.

Mjere koje se sufinanciraju:

A1. - cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

A2. - povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće

A3. - ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financirat će se:

kućama lošijih energetskih svojstava

energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj

energetskog razreda C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj

Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna.

Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. Riječ je o kućama:

energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj

odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj,

na raspolaganju će biti 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji.

Više pročitajte OVDJE.

item - id = 1127523
related id = 0 -> 1126886
related id = 1 -> 1126809
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 17:28