StoryEditor
Hrvatskakoeficijent

'Plače mi se od ove plaće': masovni prosvjed učitelja i nastavnika iz cijele zemlje, povorka prosvjednika krenula prema Markovom trgu

5. rujna 2019. - 16:22
prosvjed_prosvjeta40-050919

Čelnici dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj koji okupljaju oko 40 tisuća članova, na Markovu trgu istaknuli su u četvrtak da su ujedinjeni u borbi za veće koeficijente složenosti poslova i poručili premijeru Andreju Plenkoviću da je vrijeme za njih "ovdje i danas".

Uz povike "Plaće za život" i "Hoćemo štrajk", ali i pjevajući stihove pjesama Arsena Dedića "Kad bi svi ljudi na svijetu" ili Gorana Bare i Plaćenika "Pokreni se", na Trgu svetog Marka oko podneva prosvjedovalo je oko 1500 nastavnika i učitelja iz cijele Hrvatske.

Pod vodstvom sindilnih čelnika, glasnim zviždanjem i razvijenim transparentima pokazali su nezadovoljstvo i zatražili povećanje koeficijenata složenosti poslova u odgoju i obrazovanju za 6 posto.

"Plače mi se od ove plaće", "Svi ste vi imali učitelje", "Tko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?", "Sramota!", "Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente", "Može li reforma obrazovanja bez nas?", "Koliko vam vrijedimo", bile su neke od poruka prosvjednika.

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec ispred Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja koji su predvodili povorku do Trga svetog Marka, u 12,30 sati uputili su se na sastanak s predsjednikom Vlade u Banske dvore.

Prije toga, pred prosvjednicima su poručili Vladi da je ovdje i sada vrijeme za njih.

"Jedino ulaganjem u obrazovanje ulažete u budćnost naše domovine. Zato nećemo dozvoliti da budemo neispunjena predizborna obećanja. Obrazovna reforma mora započeti upravo reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja", istaknula je Šprem.

Zapitala je Vladu hoće li dopustiti da učitelji, nastavnici i stručni suradnici sa visokom stručnom spremom i dalje budu najpotplaćeniji u sustavu javnih službi.

Upozorila je Vladu da krši vlastitu strategiju, koja propisuje da je još prošle godine plaća učitelja i nastavnika morala biti usklađena s plaćom visokoobrazovanih radnika u javnom sektoru.

Mihalinec je dodao da su zahtjevi za većim koeficijentima ispravljanje nepravde koje su učinile sve Vlade u Hrvatskoj, a naročito ona premijera Zorana Milanovića, kada su učiteljima i nastavnicima 2012. smanjene plaće kao prva mjera za izlazak iz krize. Ta nepravda, istaknuo je, još do danas nije ispravljena.

"Poručujemo premijeru Plenkoviću da je sada vrijeme za nas. I neka zapamti - I mi smo glasači", poručio je.

Svaki odgovoran premijer prihvatio bi i ispunio prijedloge i zahtjeve ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. A ne, naš premijer to nije učinio, nego dijeli packe pa optužuje ministricu da je ona naš član i da radi za sindikat, a ne za Vladu", kazao je Mihalinec.

Premijeru Plenkoviću, za kojeg je ocijenio da se oglušuje i sustavno odbija razgovarati sa sindikatima, Mihalinec je poručio da su sindikati spremni ujediniti sve prosvjetare u štrajk do ispunjenja njihovih zahtjeva.

item - id = 621831
related id = 0 -> 1137586
related id = 1 -> 1137245
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 00:20