StoryEditorOCM
Hrvatskarupa u zakonu

Pekarski lanac smislio način kako da rade i nedjeljom: Strašne uvrede, doslovno su urlali na mene, a mi ništa ne znamo

Piše JL
21. siječnja 2024. - 14:56

Nekoliko trgovina pekarskog lanca Pan-Pek radi i ove nedjelje normalno, samo s jednom iznimkom - ne prodaju kruh. Tu apsurdnu situaciju prvi je objavio jutros portal gorica.info.

Na pultu trgovine istaknut je natpis "Radimo BEZ KRUHA", a kupci se većinom zbog toga ljute na prodavačice koje su ni krive ni dužne.

‘Rupa u zakonu‘

Razgovarali smo sa zaposlenicom jedne od dviju njihovih pekarnica koje su u Velikoj Gorici bile otvorene. Rekla nam je da ni njima nitko od nadređenih nije rekao previše. Jedino što sigurno znaju jest da rade nedjeljom, iako je u srpnju donesen izmijenjeni zakon.

"Koliko sam razumjela voditelja, mi smo nedjeljom ugostiteljski objekt. Imamo i dalje lisnato i kroasane. Očito se radi o rupi u zakonu. Meni nije teško raditi jer sam ionako već tu, kao i moji kolege, ali nemamo veliki promet", iskrena je prodavačica, prenosi Jutarnji.

Dodala je da ne smiju nedjeljom prodavati ni vrećice ni mliječne proizvode, pa ih subotom nakon smjene sve moraju maknuti.

U svemu joj najteže pada kad je kupci vrijeđaju zbog čudne situacije, a posebno je grozno bilo na Štefanje.

"Mi smo tad jedini radili i imali smo gomilu posla, a nismo imali kruha. Strašne sam uvrede čula taj dan, neki ljudi su doslovno urlali na mene. A i nama je sve to apsurdno, pogotovo jer bih, po svemu kako se u javnosti priča, trebala biti kod kuće s obitelji."

Bez dodatka na plaću

Za rad nedjeljom i blagdanom radnik ostvaruje pravo na dodatak na plaću, ali koliko smo dobili informaciju od zaposlenika, to u Pan-Peku nije slučaj.

ZiDZR-om je precizirano da radnik ima pravo na povećanu plaću, pri čemu povećanje za svaki sat rada nedjeljom ne može biti manje od 50 posto, i to za: otežane uvjete rada, prekovremeni rad, noćni rad, rad nedjeljom, rad blagdanom i neradnim danom.

Izmjene Zakona o trgovini stupile su na snagu 1. srpnja 2023. godine.

Propisano je da radno vrijeme prodajnih objekata određuju trgovci u razdobljima od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno, koje trgovci samostalno raspoređuju, te da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana.

Trgovac može samostalno 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedjeljka do nedjelje.

Trgovac, odnosno poslodavac, kao pravna osoba za prekršaj može biti kažnjen novčanom kaznom od 660 do 39.810 eura, a kao odgovorna fizička osoba može biti kažnjen novčanom kaznom od 530 do 9290 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:32