StoryEditorOCM
Hrvatskasastanak stožera

Pavlik: Nema odustajanja, nastavljamo s prosvjedima, sutra otvaramo dva nova punkta

Piše VIJESTI SD
1. prosinca 2023. - 20:40

Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi nastavljaju s prosvjedima. Odlučeno je to na današnjem sastanku Stožera, a nakon jučerašnjeg sastanka s ministricom poljoprivrede u Zagrebu.

Nezadovoljni svinjogojci i dalje tvrde da je problem što se nisu usuglasili o dva glavna zahtjeva - svinjokolji i prometu zdravim svinjama.

Dio prosvjednika, međutim, zadovoljan je jučerašnjim razgovorom te su odustali od prosvjeda.

Zbog toga su ih iz Stožera prozvali.

Uživo u središnjem Dnevniku HTV-a u Vođincima, jednom od prosvjednih punktova, novinar Igor Rotim razgovarao je s predsjednikom Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje Duškom Pavlikom.

Prosvjednici su ustrajni u svojim zahtjevima. I dalje su uz cestu kraj željezničke pruge u Vukovaru. Prema našim informacijama otvoren je i novi punkt u Lipovcu, rekao je Rotim.

Pavlik je potvrdio da je otvoren novi punk u Lipovcu.

- Nema odustajanja. Sutra se otvaraju još dva nova punkta. Idemo dalje, znači širimo se.

O činjenici kako je nedavno preko 7 milijuna eura osigurano za pomoć svinjogojcima i kako hrvatskom građaninu s prosječnom hrvatskom plaćom objasniti da prosvjedi idu dalje Pavlik je rekao da je svinjokolja tradicija u Slavoniji.

- To je naša tradicija, mi to moramo zaštititi. Oni su zabranili da toga nema, rekao je Pavlik.

Novinar ga je prekinuo da ima, ali uz odgodu od nekih mjesec dana, ako se sve smiri.

‘Kasno je‘

- Nije da nema, ali nama je kasno 17.12. ili 15.12. Te svinje rastu iz dan za dan. I onda na kraju dođu po te svinje, odvezu svinje, ljudi nisu zaklali, što će onda bez svinja?

Znači, svinjokolja će biti, nadam se da će biti, ali nitko nam ne može garantirati da će tu biti 15.12., istaknuo je Pavlik.

Na pitanje je li osiguran novac da se kupe polovice sa slobodnog tržišta, sigurnog tržišta, i da se onda obavi svinjokolja, ali bez samo onog početnog dijela, klanja svinja Pavlik je rekao da je to pogrešno shvaćeno.

‘Novci u krivom smjeru‘

- To nije osigurano tako kako se priča, to nije istina. Osigurana je pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu. Došlo je 33 milijuna eura iz Europe da se pomogne poljoprivrednicima.

Međutim, ti novci su otišli u krivom smjeru. Ti novci su otišli na velike korporacije koje raspolažu s mesom, mesne industrije. Evo, sad ću vam nešto objasniti na brzinu.

Znači, ako je sada po 1,05 euro otkupio na primjer, Pivac, tko je tome Pivcu dozvolio da kupi naše meso, naše svinje, po euro? Tko je to iz Vlade dogovorio s njim?

Znači, jeftino meso, to je prejeftino meso, a mi sada to meso da platimo po 4 ili 5 eura. Znači, polovice su sada trenutno u Slavoniji po 4 eura, istaknuo je Pavlik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:34