StoryEditorOCM
Hrvatskavraćen s granice

Pavličeku zabranjen ulaz u Srbiju: ‘Ajde da sam govorio da je Zemun Hrvatska, ali nisam! Uzvratimo im istom mjerom‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
7. veljače 2023. - 08:51

Ovaj put nisu trebale huškačke izjave ni verbalne prijetnje. Bio je dovoljan samo poziv na jednu lokalnu feštu uz tamburaše i tombolu da nastane novi diplomatski skandal na relaciji Beograd – Zagreb.

Zbog njega je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman morao urgirati kod svojeg srbijanskog kolege Ivice Dačića. A veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu pozvana je na Zrinjevac, gdje joj je službeno uručena prosvjedna nota.

Zadržan na granici

Hrvatska kulturna udruga “Antun Sorgg” iz Vajske u blizini Bača u Vojvodini ove je subote organizirala Šokačku večer. U restoranu Bački dvor na jezeru Provala pripremljena je svečana večera, a na nju je službeno pozvan i Marijan Pavliček, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista.

Pavliček, koji je ujedno i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, zaputio se u subotu iz Vukovara u dvadesetak kilometara udaljenu Vajsku. No zaustavljen je na hrvatsko-srpskoj granici.

– Pokazao sam pozivnicu za Šokačku večer i diplomatsku putovnicu. Držali su me tri sata u autu kao zadnjeg kriminalca. Kada sam nakon dva sata čekanja zatražio da mi vrate dokumente, jer sam na druženje u Vajskoj ionako zakasnio, rekli su mi da me ne mogu pustiti bez odluke iz Beograda. I na kraju mi dali dokument kojim mi se odbija ulazak u Srbiju – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Pavliček. Rješenje koje je dobio poziva se da tako “zahtijevaju razlozi zaštite bezbjednosti Republike Srbije i njezinih građana”.

– Bez ikakvog obrazloženja vraćen sam nazad. Imam diplomatsku putovnicu koja osigurava neometan prelazak granice, a postao sam persona non grata, gotovo pa državni neprijatelj. Ovo je čisto političko pitanje. Ni jednom riječju nisam rušio ustavni poredak Srbije. Da sam rekao da je Zemun Hrvatska, očekivao bih ovako nešto. Često sam govorio o Hrvatima u Vojvodini i tražio da hrvatska zajednica u Srbiji ima ista zajamčena prava kao i srpska zajednica u Hrvatskoj, da se riješi pitanje granice, kao i da se hitno nađu nestali. Iza svojih govora stojim, ali žalosno je da se zbog toga nekome zabrani ulazak u drugu državu – ističe Pavliček.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Hina je objavila da je ministar Grlić Radman, čim je saznao za navedeni slučaj, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju.

‘Zabranimo i mi njima!‘

– Jednako tako, prosvjed je prenesen i veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana na Zrinjevac na razgovor – objavili su u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Pavliček je, naime, prvi hrvatski državni dužnosnik kojemu je zabranjen ulazak u Srbiju.

– Ako ove reakcije ne urode plodom, pozivam da se uvede politika reciprociteta i za njihove dužnosnike. U Vajsku sam išao kao član Odbora za Hrvate izvan Hrvatske. U Srbiji živi 57 tisuća Hrvata. Ja sam tu u Vukovaru, na granici sa Srbijom, i znam kako je tim Hrvatima. Ne želim da se njima zbog ovog incidenta pogoršava ionako loš položaj. Ali nelogično je da se nama ne dozvoljava ulazak u Srbiju, da obiđemo svoju zajednicu, a da se istovremeno to dozvoljava Srbima. Tako se ne grade dobrosusjedski odnosi niti se ulazi u EU – upozorava Pavliček, koji je sedam godina bio vukovarski dogradonačelnik.

Sa svoje strane on ne vidi razloga za zabranu ulaska.

– Ne bih htio da se ovdje pokaže da je istinita ona narodna da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Ja jesam političar desnog spektra, ali smatram da se sva pitanja i problemi sa susjednima trebaju rješavati razgovorom. Ni pitanje nestalih, ni granica ni hrvatske zajednice u Srbiji ne mogu se riješiti bez razgovora sa Srbijom. Ali ako je ovo plod razgovora to je žalosno i pokazuje pravo lice njihove politike – zaključuje Pavliček. 

Vulinu zabrana kad je izjavio da o njegovom ulasku u Hrvatsku odlučuje samo - Vučić

Hrvatska je do sada u nekoliko navrata iskoristila mogućnost da zabrani ulazak u zemlju srbijanskim dužnosnicima. Tako je u proljeće 2018. tadašnji ministar obrane Aleksandar Vulin na poziv crkvenih vlasti trebao nazočiti posvećenju hrama svetog Ilije u Mlaki pokraj Jasenovca. Budući da je pritom izjavio da o njegovom dolasku u Hrvatsku odlučuje
jedino “vrhovni zapovjednik Vojske Srbije Aleksandar Vučić, a nikako ne
hrvatski ministri”,
hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je notu Srbiji te objavilo kako je Vulinu zabranjen dolazak u Hrvatsku. Svi su granični prijelazi pritom obaviješteni da Vulina
ne puštaju u Hrvatsku.

Privatno 2022. išao u Jasenovac

U ljeto prošle godine srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odlučio je privatno posjetiti logor Jasenovac. Bez službene obavijesti hrvatskoj Vladi planirao je prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, i doći u Jasenovac. Iz Banskih dvora mu je poručeno da mu neće dopustiti ulazak u Hrvatsku. Srpska pravoslavna crkva je pak objavila da je “pravo Vučića da kao pripadnik naroda koji je stradao u Jasenovcu posjeti ovaj spomenik”,
ali da se neće miješati
u ovaj slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 04:05