stdClass Object ( [id] => 188013 [title] => Pauci: Oboljele branitelje udomite u Duilovu [alias] => pauci-oboljele-branitelje-udomite-u-duilovu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Javnost je saznala kako je legendarni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb, pod čijim su vodstvom vukovarski junaci slomili kičmu JNA u velikosrpskom pohodu na Hrvatsku, danas teško bolestan, zaboravljen i napušten gotovo od svih.

Posljedice teškog premlaćivanja od strane Tuđmanovih batinaša na Lašćinskoj cesti početkom 1992., kada su ga uhitili i doveli u po zlu znanu Kotlovnicu, koju je napustio ozlijeđene kralježnice i izbijene gušterače, Jastreb danas bilansira kroz 20 dijagnoza bolesti jedne teže od druge. Ne može normalno ležati, ne može hodati, jesti, brijati se, oblačiti ... Tu hrvatsku ratnu legendu, koja još samo diše, ali i to uz pomoć respiratora, zaboravio je sustav jer nije sistemski percipirao branitelje kao osobe s posebnim potrebama.

Mile Dedaković Jastreb danas je samo jedan od pacijenata hrvatskog zdravstvenog sustava i jedan od mnogih s crnim mislima naprasnog prestanka daljnjeg mučenja. O njemu istinski skrbe samo supruga Tereza i kćerke. A krhka Tereza je na granici izdržljivosti, koliko zbog fizičke iscrpljenosti, još više zbog ogorčenosti na činjenicu da su legendarnog Jastreba zaboravili svi ili gotovo svi osim Mladog Jastreba-Branka Borkovića i ministra branitelja Predraga Freda Matića.

Mile Dedaković nije, nažalost, jedini već samo najpoznatiji iz dugog reda braniteljske populacije kojoj sustav nije pružio ruku u rješavanju specifičnih problema. Svakoga dana u Hrvatskoj umiru četiri branitelja, najčešće od srčanog ili moždanog udara, raka i drugih bolesti. Razlika u odnosu na sveukupnu populaciju je u tomu što branitelji umiru u dobi od 50 do 60 godina, a hrvatski prosjek dužine životnog vijeka je iznad 70 godina.

Predizborna obećanja

Tijekom predizborne kampanje prije godinu vladajuća Kukuriku koalicija u Planu 21, koji se odnosio na braniteljsku populaciju, kao najvažniji projekt istaknula je Zdravstveno-rehabilitacijski centar za ratne veterane. O tomu je još prije tri-četiri godine prvi progovorio današnji ministar obrane Ante Kotromanović.

- Obišao sam zdravstveno-rehabilitacijske ustanove u Americi i Njemačkoj. To je ono što treba i našim braniteljima. Hrvatska za to ima potencijal, uz minimalna ulaganja – kazao je Kotromanović.

Tu Kotromanovićevu inicijativu tijekom kampanje tumačio je i zagovarao i današnji ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Kao najkvalitetnije lokacije isticani su hotelski vojni kompleks Duilovo u Splitu, Makarska i Vodice.
Mile Dedaković - veterani ga nisu zaboravili
- Svi zajedno moramo se suočiti s činjenicom da branitelji više nisu mladi, čak ni oni tada najmlađi među nama koji su krenuli u obranu zemlje. Radit ću na tome da se braniteljima pruži prioritet kod sistematskih pregleda i liječenja u toplicama, kao i da zaživi projekt veteranskih bolnica.

Prva lokacija bit će Duilovo, gdje ćemo otvoriti svojevrsni dom zdravstvenog i stacionarnog smještaja za branitelje. Već razmišljamo kome ćemo taj objekt dati na upravljanje. To neće biti pojedinac nego institucija, a jedno od razmišljanja ide u smjeru da to bude Katolička crkva – kazao je Mrsić.

Neuspjela prodaja

Iz izvora bliskih Vladi saznali smo da su neki od današnjih ministara vodili konkretne razgovore s kaptolskim svećenicima koji skrbe o poduzetništvu i financijama. Iako su iz Kukuriku koalicije najavljivali da bi veteranski zdravstveno-rehabilitacijski centar mogao zaživjeti u prvoj polovici mandata sadašnje Vlade do danas se, koliko je poznato, na realizaciji nije ništa napravilo. Kao moguće opravdanje sigurno će se istaknuti svekolika kriza.

Pritom se zaboravlja da su potrebe braniteljske populacije za takvom skrbi sve veće. Hoće li legendarni Jastreb i njegovo teško zdravstveno stanje, koje vapije za nečim sličnim, potaknuti ubrzavanje realizacije bolnice i rehabilitacijskog centra za veterane u Duilovu? Ili će taj hvalevrijedni projekt otići na popis zaboravljenih. Kao što je zaboravljen Jastreb i toliki drugi jastrebi?

Ovaj slučaj osamljenog i zaboravljenog ratnog junaka podsjetio je na tužnu činjenicu kako Hrvatska nema domove za onemoćale i stare ratne veterane. Po tome smo zacijelo i jedinstveni u Europi. Čak susjedna Srbija ima dom za vojne veterane i invalide. Umjesto da je 1991. preuzeta vojna odmarališta i dio smještajnih kapaciteta većih vojarni sačuvala, Hrvatska je tu vlastitu imovinu prepustila potpunoj devastaciji.

Neka od odmarališta su prodana, neka se pokušavaju prodati, a preostala odmarališta su prebačena na upravljanje Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

U svjetlu tužne Dedakovićeve sudbine, fokus, dakle, pada na golemi i jedini očuvani vojno-hotelski kompleks u Hrvatskoj, Duilovo pokraj Splita koji je u vlasništvu MORH-a. Kompleks broji 650 kreveta. Površine je preko 28 tisuća metara četvornih. Sudski vještaci prije koju godinu procijenili su ga na 1,2 milijarde kuna.

Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, nam kaže kako je predložio Ministarstvu obrane da se dio kapaciteta Duilova, ili vojarne na Dračevcu, prenamijeni u dom za onemoćale branitelje.

- Mnogo je naših branitelja i veterana koji su bez obitelji i potrebne skrbi. Godine im idu i donose brojne zdravstvene probleme. Ministarstvu obrane smo uputili prijedlog da se osnuje dom za ratne veterane. Obavljeni su razgovori između ministra obrane Ante Kotromanovića i ministra branitelja Freda Matića, ali prema povratnim informacijama, zbog nedostatka novaca za sada ništa od te ideje.
Mario Tomasović i Božo Zadro
Žalosti činjenica da je toliko vojnih odmarališta propalo zbog nečije nebrige, a danas smo ih mogli upotrijebiti za mirnije stare dane naših ratnika - ogorčeno će Zadro, te nastavlja:

- Vojarna na Dračevcu je bila jedna od posljednih izgrađenih u vrijeme Jugoslavije. Dakle, moderan objekt. Pogledajte na što ta vojarna danas sliči. Sramota. I na toj lokaciji smo mogli imati dom za veterane - kaže čelnik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Užasna nebriga

Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre i nekadašnji pripadnik 4. brigade, pogođen je sudbinom Mile Dedakovića. No, još ga više, kako kaže, pogađa potpuni nedostatak strategije i brige institucija o onemoćalim hrvatskim braniteljima.

- Naš je ministar obrane prošle godine iznio odličan prijedlog da se nekadašnja vojna odmorališta, konkretno, bivši vojni hotel “Zagreb“ u Duilovu reorganizira u centar za rehabilitaciju i smještaj branitelja koji su samci, a takvih je, nažalost, mnogo. Dokle se stiglo s Kotromanovićevom idejom, nije mi poznato. No, nešto se mora napraviti, jer će Dedakovićeva sudbina biti sudbina mnogih naših usamljenih suboraca.

S druge strane, paradoksalno je da upravo ovih dana iz MORH-a javno najavljuju potragu za investitorima koji bi kupili zapuštene vojarne i vojna odmarališta. Društvo koje ne skrbi o svojim ratnim veteranima nije humano društvo. Jasno, ne možemo imati domove kao što to ima vojska SAD-a, ali pristojni smještajni kapaciteti u Hrvatskoj se mogu financirati - kaže Tomasović.

MORH je proteklih godina bez ikakvih kriterija, potpuno besplatno(!), lokalnim sredinama prepuštao vojarne i druge vojne objekte koji, poput vojarne na splitskom Dračevcu, nikada nisu privedeni civilnoj svrsi od strane gradskih čelnika.

Možda u Hrvatskoj nema novca, ali očito da nema ni puno pameti kada diljem države četiri stotine bivših vojnih objekata propada i zjapi prazno.

TONI PAŠTAR, DENIS KRNIĆ

Markač: Želim mu brz oporavak

Jeste li upoznati sa situacijom umirovljenog stožernog brigadira Mile Dedakovića Jastreba koji je bolestan i zaboravljen, upitali smo jučer umirovljenog generala Mladena Markača, tijekom njegova posjeta Zadru.

- Poznato mi je da je bolestan. Ja sam iz Đurđevca, a on je iz mjesta pokraj Đurđevca, ali u ratu nismo imali kontakte. Mislim na čvršće kontakte. Jako mi je žao što je danas u takvoj situaciji i želim mu da se što brže oporavi - poručio je Markač. L.K.

Dr. Duplančić: Vrata KBC-a Split uvijek su mu otvorena

Tereza Dedaković se potužila i na splitsku bolnicu u kojoj, kako kaže, nisu htjeli pružiti pomoć njenom suprugu. “Pozlilo mu je i odvela sam ga da mu izvade krv.

Gospođa za šalterom je rekla da je ne zanima skupina privilegiranih i neka se izvoli javiti svom liječniku. Podivljala sam, stavila ga u auto i odvela u koprivničku bolnicu gdje su mu odmah izvadili krv”, kazuje Tereza. Iako se ne spominje kada se ovaj događaj zbio, upitali smo dr. Darka Duplančića, ravnatelja KBC-a Split, da nam komentira njezin istup.

- Prvo moram istaknuti da je Dedaković posljednji put evidentiran u splitskoj bolnici 2009., kada su njegovi podaci uneseni u kompjutorski sustav KBC-a Split, u Centralnom laboratoriju gdje se vadi krv. Što se tiče incidenta moram reći da s njime Ravnateljstvo nije bilo upoznato do jučerašnjeg dana.

Istodobno se u svoje i u ime cijelog KBC-a Split najdublje ispričavan obitelji Dedaković na tom incidentu. Ujedno želim istaknuti da su vrata KBC-a Split uvijek širom otvorena za Milu Dedakovića – Jastreba i pozivam ga, ukoliko mu to treba, da dođe u KBC Split gdje će mu biti pružena sva potrebna medicinska skrb i njega - zaključuje dr. Darko Duplančić.  I.MA.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISPUNITE OBEĆANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-12-12 09:41:36 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-12-12 20:52:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-12-12 20:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8661 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/12/12/PSD/bra00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8224076 Threads: 6 Questions: 1622086492 Slow queries: 4969572 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113105774 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pauci-oboljele-branitelje-udomite-u-duilovu-188013 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pauci-oboljele-branitelje-udomite-u-duilovu-188013?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 167393 [name] => ratniveterani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ratniveterani [link] => /tag/ratniveterani ) [1] => stdClass Object ( [id] => 189264 [name] => milededakovićjastreb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milededakovicjastreb [link] => /tag/milededakovicjastreb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISPUNITE OBEĆANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pauci: Oboljele branitelje udomite u Duilovu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-11-43-30-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/12/PSD/bra00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/12/PSD/bra00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Javnost je saznala kako je legendarni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb, pod čijim su vodstvom vukovarski junaci slomili kičmu JNA u velikosrpskom pohodu na Hrvatsku, danas teško bolestan, zaboravljen i napušten gotovo od svih.

Posljedice teškog premlaćivanja od strane Tuđmanovih batinaša na Lašćinskoj cesti početkom 1992., kada su ga uhitili i doveli u po zlu znanu Kotlovnicu, koju je napustio ozlijeđene kralježnice i izbijene gušterače, Jastreb danas bilansira kroz 20 dijagnoza bolesti jedne teže od druge. Ne može normalno ležati, ne može hodati, jesti, brijati se, oblačiti ... Tu hrvatsku ratnu legendu, koja još samo diše, ali i to uz pomoć respiratora, zaboravio je sustav jer nije sistemski percipirao branitelje kao osobe s posebnim potrebama.

Mile Dedaković Jastreb danas je samo jedan od pacijenata hrvatskog zdravstvenog sustava i jedan od mnogih s crnim mislima naprasnog prestanka daljnjeg mučenja. O njemu istinski skrbe samo supruga Tereza i kćerke. A krhka Tereza je na granici izdržljivosti, koliko zbog fizičke iscrpljenosti, još više zbog ogorčenosti na činjenicu da su legendarnog Jastreba zaboravili svi ili gotovo svi osim Mladog Jastreba-Branka Borkovića i ministra branitelja Predraga Freda Matića.

Mile Dedaković nije, nažalost, jedini već samo najpoznatiji iz dugog reda braniteljske populacije kojoj sustav nije pružio ruku u rješavanju specifičnih problema. Svakoga dana u Hrvatskoj umiru četiri branitelja, najčešće od srčanog ili moždanog udara, raka i drugih bolesti. Razlika u odnosu na sveukupnu populaciju je u tomu što branitelji umiru u dobi od 50 do 60 godina, a hrvatski prosjek dužine životnog vijeka je iznad 70 godina.

Predizborna obećanja

Tijekom predizborne kampanje prije godinu vladajuća Kukuriku koalicija u Planu 21, koji se odnosio na braniteljsku populaciju, kao najvažniji projekt istaknula je Zdravstveno-rehabilitacijski centar za ratne veterane. O tomu je još prije tri-četiri godine prvi progovorio današnji ministar obrane Ante Kotromanović.

- Obišao sam zdravstveno-rehabilitacijske ustanove u Americi i Njemačkoj. To je ono što treba i našim braniteljima. Hrvatska za to ima potencijal, uz minimalna ulaganja – kazao je Kotromanović.

Tu Kotromanovićevu inicijativu tijekom kampanje tumačio je i zagovarao i današnji ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Kao najkvalitetnije lokacije isticani su hotelski vojni kompleks Duilovo u Splitu, Makarska i Vodice.
Mile Dedaković - veterani ga nisu zaboravili
- Svi zajedno moramo se suočiti s činjenicom da branitelji više nisu mladi, čak ni oni tada najmlađi među nama koji su krenuli u obranu zemlje. Radit ću na tome da se braniteljima pruži prioritet kod sistematskih pregleda i liječenja u toplicama, kao i da zaživi projekt veteranskih bolnica.

Prva lokacija bit će Duilovo, gdje ćemo otvoriti svojevrsni dom zdravstvenog i stacionarnog smještaja za branitelje. Već razmišljamo kome ćemo taj objekt dati na upravljanje. To neće biti pojedinac nego institucija, a jedno od razmišljanja ide u smjeru da to bude Katolička crkva – kazao je Mrsić.

Neuspjela prodaja

Iz izvora bliskih Vladi saznali smo da su neki od današnjih ministara vodili konkretne razgovore s kaptolskim svećenicima koji skrbe o poduzetništvu i financijama. Iako su iz Kukuriku koalicije najavljivali da bi veteranski zdravstveno-rehabilitacijski centar mogao zaživjeti u prvoj polovici mandata sadašnje Vlade do danas se, koliko je poznato, na realizaciji nije ništa napravilo. Kao moguće opravdanje sigurno će se istaknuti svekolika kriza.

Pritom se zaboravlja da su potrebe braniteljske populacije za takvom skrbi sve veće. Hoće li legendarni Jastreb i njegovo teško zdravstveno stanje, koje vapije za nečim sličnim, potaknuti ubrzavanje realizacije bolnice i rehabilitacijskog centra za veterane u Duilovu? Ili će taj hvalevrijedni projekt otići na popis zaboravljenih. Kao što je zaboravljen Jastreb i toliki drugi jastrebi?

Ovaj slučaj osamljenog i zaboravljenog ratnog junaka podsjetio je na tužnu činjenicu kako Hrvatska nema domove za onemoćale i stare ratne veterane. Po tome smo zacijelo i jedinstveni u Europi. Čak susjedna Srbija ima dom za vojne veterane i invalide. Umjesto da je 1991. preuzeta vojna odmarališta i dio smještajnih kapaciteta većih vojarni sačuvala, Hrvatska je tu vlastitu imovinu prepustila potpunoj devastaciji.

Neka od odmarališta su prodana, neka se pokušavaju prodati, a preostala odmarališta su prebačena na upravljanje Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

U svjetlu tužne Dedakovićeve sudbine, fokus, dakle, pada na golemi i jedini očuvani vojno-hotelski kompleks u Hrvatskoj, Duilovo pokraj Splita koji je u vlasništvu MORH-a. Kompleks broji 650 kreveta. Površine je preko 28 tisuća metara četvornih. Sudski vještaci prije koju godinu procijenili su ga na 1,2 milijarde kuna.

Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, nam kaže kako je predložio Ministarstvu obrane da se dio kapaciteta Duilova, ili vojarne na Dračevcu, prenamijeni u dom za onemoćale branitelje.

- Mnogo je naših branitelja i veterana koji su bez obitelji i potrebne skrbi. Godine im idu i donose brojne zdravstvene probleme. Ministarstvu obrane smo uputili prijedlog da se osnuje dom za ratne veterane. Obavljeni su razgovori između ministra obrane Ante Kotromanovića i ministra branitelja Freda Matića, ali prema povratnim informacijama, zbog nedostatka novaca za sada ništa od te ideje.
Mario Tomasović i Božo Zadro
Žalosti činjenica da je toliko vojnih odmarališta propalo zbog nečije nebrige, a danas smo ih mogli upotrijebiti za mirnije stare dane naših ratnika - ogorčeno će Zadro, te nastavlja:

- Vojarna na Dračevcu je bila jedna od posljednih izgrađenih u vrijeme Jugoslavije. Dakle, moderan objekt. Pogledajte na što ta vojarna danas sliči. Sramota. I na toj lokaciji smo mogli imati dom za veterane - kaže čelnik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Užasna nebriga

Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre i nekadašnji pripadnik 4. brigade, pogođen je sudbinom Mile Dedakovića. No, još ga više, kako kaže, pogađa potpuni nedostatak strategije i brige institucija o onemoćalim hrvatskim braniteljima.

- Naš je ministar obrane prošle godine iznio odličan prijedlog da se nekadašnja vojna odmorališta, konkretno, bivši vojni hotel “Zagreb“ u Duilovu reorganizira u centar za rehabilitaciju i smještaj branitelja koji su samci, a takvih je, nažalost, mnogo. Dokle se stiglo s Kotromanovićevom idejom, nije mi poznato. No, nešto se mora napraviti, jer će Dedakovićeva sudbina biti sudbina mnogih naših usamljenih suboraca.

S druge strane, paradoksalno je da upravo ovih dana iz MORH-a javno najavljuju potragu za investitorima koji bi kupili zapuštene vojarne i vojna odmarališta. Društvo koje ne skrbi o svojim ratnim veteranima nije humano društvo. Jasno, ne možemo imati domove kao što to ima vojska SAD-a, ali pristojni smještajni kapaciteti u Hrvatskoj se mogu financirati - kaže Tomasović.

MORH je proteklih godina bez ikakvih kriterija, potpuno besplatno(!), lokalnim sredinama prepuštao vojarne i druge vojne objekte koji, poput vojarne na splitskom Dračevcu, nikada nisu privedeni civilnoj svrsi od strane gradskih čelnika.

Možda u Hrvatskoj nema novca, ali očito da nema ni puno pameti kada diljem države četiri stotine bivših vojnih objekata propada i zjapi prazno.

TONI PAŠTAR, DENIS KRNIĆ

Markač: Želim mu brz oporavak

Jeste li upoznati sa situacijom umirovljenog stožernog brigadira Mile Dedakovića Jastreba koji je bolestan i zaboravljen, upitali smo jučer umirovljenog generala Mladena Markača, tijekom njegova posjeta Zadru.

- Poznato mi je da je bolestan. Ja sam iz Đurđevca, a on je iz mjesta pokraj Đurđevca, ali u ratu nismo imali kontakte. Mislim na čvršće kontakte. Jako mi je žao što je danas u takvoj situaciji i želim mu da se što brže oporavi - poručio je Markač. L.K.

Dr. Duplančić: Vrata KBC-a Split uvijek su mu otvorena

Tereza Dedaković se potužila i na splitsku bolnicu u kojoj, kako kaže, nisu htjeli pružiti pomoć njenom suprugu. “Pozlilo mu je i odvela sam ga da mu izvade krv.

Gospođa za šalterom je rekla da je ne zanima skupina privilegiranih i neka se izvoli javiti svom liječniku. Podivljala sam, stavila ga u auto i odvela u koprivničku bolnicu gdje su mu odmah izvadili krv”, kazuje Tereza. Iako se ne spominje kada se ovaj događaj zbio, upitali smo dr. Darka Duplančića, ravnatelja KBC-a Split, da nam komentira njezin istup.

- Prvo moram istaknuti da je Dedaković posljednji put evidentiran u splitskoj bolnici 2009., kada su njegovi podaci uneseni u kompjutorski sustav KBC-a Split, u Centralnom laboratoriju gdje se vadi krv. Što se tiče incidenta moram reći da s njime Ravnateljstvo nije bilo upoznato do jučerašnjeg dana.

Istodobno se u svoje i u ime cijelog KBC-a Split najdublje ispričavan obitelji Dedaković na tom incidentu. Ujedno želim istaknuti da su vrata KBC-a Split uvijek širom otvorena za Milu Dedakovića – Jastreba i pozivam ga, ukoliko mu to treba, da dođe u KBC Split gdje će mu biti pružena sva potrebna medicinska skrb i njega - zaključuje dr. Darko Duplančić.  I.MA.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pauci-oboljele-branitelje-udomite-u-duilovu-188013 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a2a5cb0702fed084e408cc7db308e7aad6ecc72 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pauci%3A+Oboljele+branitelje+udomite+u+Duilovu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpauci-oboljele-branitelje-udomite-u-duilovu-188013 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpauci-oboljele-branitelje-udomite-u-duilovu-188013 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISPUNITE OBEĆANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaISPUNITE OBEĆANJA

Pauci: Oboljele branitelje udomite u Duilovu

Piše PSD.
12. prosinca 2012. - 21:19
Javnost je saznala kako je legendarni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb, pod čijim su vodstvom vukovarski junaci slomili kičmu JNA u velikosrpskom pohodu na Hrvatsku, danas teško bolestan, zaboravljen i napušten gotovo od svih.

Posljedice teškog premlaćivanja od strane Tuđmanovih batinaša na Lašćinskoj cesti početkom 1992., kada su ga uhitili i doveli u po zlu znanu Kotlovnicu, koju je napustio ozlijeđene kralježnice i izbijene gušterače, Jastreb danas bilansira kroz 20 dijagnoza bolesti jedne teže od druge. Ne može normalno ležati, ne može hodati, jesti, brijati se, oblačiti ... Tu hrvatsku ratnu legendu, koja još samo diše, ali i to uz pomoć respiratora, zaboravio je sustav jer nije sistemski percipirao branitelje kao osobe s posebnim potrebama....
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 13:43