StoryEditorOCM
HrvatskaOpasne kemikalije

Ove paprike iz Albanije ozbiljan su rizik za zdravlje. Pošiljka je otkrivena na granici, možda su u našim frižiderima

Piše Vijesti SD
28. rujna 2024. - 13:55

Visoki udjeli štetnih kemikalija otkriveni su u svježoj paprici iz Albanije, izvijestio je europski sustav za sigurnost hrane.

Riječ je o pesticidima pirimifos-metil i formetanat čija je upotreba zabranjena na području Europske unije. Pirimifosa je bilo 44 puta više od dopuštene koncentracije, a formetanata deset puta više, piše danica.hr.

Nedopuštene kemikalije otkrivene su na slovenskoj granici. Distributer albanskih paprika bila je tvrtka iz Italije koja ih je trebala prodavati u Sloveniji i Hrvatskoj. Nema informacija jesu li kontaminirane paprike završile na hrvatskom tržištu.

Rizik za zdravlje je ozbiljan, a iz europskog sustava ističu kako nije poznato koje su sve mjere poduzete nakon što su stigli nalazi uzoraka paprike. Odnosno, je li pošiljka uništena na granici ili vraćena distributeru.

Znanstvene studije utvrdile su kako pirimifos-metil i formetanat mogu uzrokovati inhibiciju kolinesteraze kod ljudi. Mogu, dakle pretjerano stimulirati živčani sustav uzrokujući mučninu, vrtoglavicu, zbunjenost, a pri vrlo visokoj izloženosti respiratornu paralizu i smrt.

Klinički znakovi nakon akutne i kronične izloženosti formetanatu u štakora bili su smanjena tjelesna težina, a kod pasa pretjerano lučenje sline, hripanje, otežano disanje, drhtanje, povraćanje, kašalj, piše danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 15:55