Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hrvatskaostala bez maski

Paničari su bolje prošli, oni savjesni ispali su budale: ‘Slušala sam upute i izvisila. Tu svoju savjest ne mogu sada staviti na lice i otići u dućan‘

Piše Katarina Marić Banje
25. ožujka 2020. - 08:08
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Slušajte upute Stožera i nemojte paničariti, glavna je mantra koja se ponavlja od početka krize. Nakon što postupite upravo tako, nađete se izolirani u svom malom mjestu kraj Splita, bez maski za zaštitu lica, a jedino s njima možete u trgovinu hranom, ljekarnu, poštu, banku i ostale institucije.

Od dvije ljekarne koje postoje u mjestu ni u jednoj nema maski. Mogu krenuti krstareći po okolici, naravno u granicama svog prebivališta, i tražiti maske dok mi se jednog dana ne posreći. Što nije preporučljivo jer treba smanjit rizik od zaraze i socijalne kontakte, a obilazak osam do deset ljekarni dnevno ne spada u odgovorno ponašanje.

To što sam savjesni građanin koji nije kupovao hrpe maski i litre dezinficijensa prije nego se počelo sa strožim mjerama, sad mi ne vrijedi puno. Tu svoju savjest teško mogu staviti preko lica i ući u dućan. I da, nemojte mi pričati o pamučnim maskama i priručnim od vlažnih maramica i slično. Evo ja vam dajem paket vlažnih maramica za paket kirurških maski koje su jedine efikasne.

Isto tako, nas četvoro u kućanstvu ruke i predmete možemo dezinficirati rakijom što sam dobila sa sela ili alkoholnim pićima iz kućnog bara. Kakva meni korist što sada Stožer kaže kako maske trebaju samo oboljelima da ne zaraze zdrave te da oni nisu naložili trgovinama da je takav vid zaštite obavezan?

Činjenica je da uposlenici u trgovini nikako ne mogu znati jesam li ja zaražena ili ne, pa i sami zaraženi budu nositelji virusa prije ili čak i bez ikakvog izbijanja simptoma.

U ovakvoj trenutnoj situaciji, trećem stupnju pripravnosti, za očekivati je da trgovci traže od svakog da stave maske. Isto tako je za očekivati od države, ako već njen Stožer daje preporuke vezano za nošenje maski i dezinfekciju te mjere zabrane kretanja, da osigura građanima sve što je potrebno. Pa tako i maske te alkohol i dezinfekcijska sredstva, kojih također nema.

Točnije, ima ih, u pojedinaca na skladištu, ali ne i kod nas ostalih što smo slušali naputke. Ni u ljekarnama i drogerijama. A svakodnevno se izdaju naputci prema kojima trebamo i prvo i drugo i treće.Pokloniš povjerenje nadležnima i ostaneš “na suhom”.

Najiskrenije se nadam kako se situacija neće pokazati takvom kada se poveća broj ljudi kojima treba intenzivnija njega i medicinska oprema. Jer, sada nas uvjeravaju kako smo dobro opremljeni za sve zahtjevnije slučajeve. Kao što su nas uvjeravali da ne trebamo kupovati unaprijed i stvarati zalihe.

Naravoučenje, slušajte Stožer, budite solidarni i u konačnici prosite maske od šire obitelji. S kojom se ne bi smjeli viđat. I kvasac, kad smo već kod toga...

#STOžER CIVILNE ZAšTITE#MJERE OPREZA#KORONAVIRUS

Izdvojeno