StoryEditor
Hrvatskaposlovne relacije

Pandorini dokumenti otkrivaju vezu vlasnika vile na Šipanu i čitav niz utjecajnih osoba iz tri države

Piše Zoran Šagolj
13. listopada 2021. - 17:21

Odnedavno dostupni podaci iz Pandorinih dokumenata doveli su u vezu elitna zdanja na otoku Šipanu, nekoliko offshore kompanija i tvrtki, kao i čitav niz utjecajnih osoba iz tri države – Rusije, Švicarske i, naravno, Hrvatske.

Vila "Katino" niknula je na temeljima starog objekta koji se nalazio na zapuštenom i maslinama obraslom terenu. Kako je otkrilo istraživanje portala Oštro, prije 11 godina spomenute je nekretnine za četiri milijuna eura od obitelji Stjepović kupila tvrtka "Mikado", koju je 2004. godine osnovao ruski građanin s hrvatskom putovnicom – Konstantin Venjaminovič Gološčapov, i to novcem zajmova iz poreznih oaza.

Obnova vile

U "Mikado" će se poslije sliti još 33,4 milijuna eura iz ukupno sedam offshore tvrtki. Tim je novcem obnovljena stara vila te su izgrađene još tri nove u blizini. Istraga Oštra otkrila je da su zajmovi došli od sedam tvrtki, od kojih je barem jedna povezana s Igorom Jusufovim, ministrom energetike od 2000. do 2004. godine, za vrijeme prvog predsjedničkog mandata Vladimira Putina. Većina zajmova, ukupnog iznosa od 37,4 milijuna eura, bila je vraćena do 2015. godine, često preko ugovora o cesiji između povezanih tvrtki. Preostalih 6,4 milijuna eura Jusufov je u svibnju preuzeo na sebe te je tako postao "Mikadov" zajmodavac.

Zbog ulaganja u "turističke objekte" 2015. godine, "Mikado" je dobio povrat poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 3,5 milijuna eura, iako je tvrtka, prema istraživanju Oštra, tek u lipnju 2016. godine zatražila kategorizaciju vila kao kuća za odmor s pet zvjezdica, koju je dobila idući mjesec. Osim toga, poslije će se na osnovi ostvarenog mršavog prometa za takvu vrstu objekta (2017. je prijavljeno samo 151 noćenje), na bogomdanoj poziciji na kojoj se nalazi, pokazati da turizam nije prvenstvena namjena.

Nakon što je gradnja većinom bila gotova, tvrtka je tako iz ruku Gološčapova prešla prvo u vlasništvo jedne, pa onda druge panamske tvrtke, da bi danas pripadala švicarskom Realty Investmentsu. Njemu je na čelu počasni konzul Litve u Švicarskoj Graziano Pedroja, koji je, kako otkriva Oštro, i član upravnog odbora u švicarskom Sentinel Holdingu.

I tu se dolazi do veze s bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, jer je Realty Investments nakon osnutka 2017. godine kao stručnjaka angažirao njezina supruga Jakova Kitarovića.

To nije jedina veza bivše predsjednice s ovom pričom. Tako je u srpnju 2016. godine bila u razgledanju posjeda dok je na otoku boravila kao predavačica na ljetnoj školi organizacije "Atlantsko vijeće Hrvatske".

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je za Oštro kako ne poznaje ni Jusufova, ni Gloščapova, ni Pedroju. Osim toga, tvrdi da njezin suprug niti ne poznaje Pedroju.

Demanti bivše predsjednice

– Ni jedna od osoba koje nabrajate u svojim upitima nije bila nazočna na imanju – odgovorila je bivša šefica države novinarima kad su je podsjetili na događaj otprije pet godina, te se samo prisjetila da ju je na imanju dočekala "gospođa Natalija", koja je bila s "Krima ili nekog drugog dijela Ukrajine s ruskim stanovništvom".

Oštro tvrdi da je riječ o Nataliji Oštarijaš, direktorici "Mikada" od 2015. godine.

U hrvatskom Registru stvarnih vlasnika nema podatka o stvarnom vlasniku "Mikada", nego je kao osoba koja drži "kontrolni položaj u upravljanju imovinom pravne osobe preko drugih sredstava" naveden samo Graziano Pedroja. Iako zakon kaže da se stvarni vlasnik mora prijaviti, ekonomski analitičar Damir Novotny objasnio je da se to može zaobići time da se prava prepuste nekom posredniku, primjerice odvjetniku, i to sklapanjem privatno-pravnih ugovora, koji se, pak, ne unose u registre.

Istraživačka ekipa Oštra pokušala je legalno unajmiti neku od vila na Šipanu. Unatoč svim naporima, to im nije pošlo za rukom, nego su tek došli do nedovršene web-stranice, koja takva stoji još od 2019. godine.

Očito su Hrvatska i njezina obala postale ne samo turistički, nego i porezni raj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 19:16