StoryEditorOCM
HrvatskaDONIRANI ORGANI

Liječnici dobili utrku s vremenom: pluća propucanog Splićanina Branka Mijatovića presađena pacijentu na ‘Rebru‘, jetra dobio pacijent u ‘Merkuru‘... Odluku o donaciji donijela je majka

Piše Goranka Jureško/Jutarnji
17. travnja 2021. - 16:51

U noći s petka na subotu u KBC-u Zagreb izvedena je uspješna transplantacija pluća pedesetogodišnjem muškarcu koji je godinama bolovao od teške kronične bolesti pluća i kontinuirano bio prikopčan na kisik.

Za njega je jedina izlaz bila transplantacija a šansa je stigla nakon što je obitelj tragično preminulog Branka Mijatovića (32) odlučila donirati njegove organe. Druga je to, nakon dvadeset godina, transplantacija pluća učinjena u Hrvatskoj kojom počinje nova era u transplantacijskom programu.

Sve je počelo u petak u splitskom KBC-u gdje je trebalo eksplantirati organe nesretnog mladića. Taj zahtjevni dio obavio je dr. Dorian Hiršl, torakalni kirurg iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac s tima da je srce ubrzo prevezeno avionom u KBC Zagreb, a pluća automobilom jer ta eksplantacija traje duže, kažu nam liječnici. Istodobno, u susjednoj operacijskoj dvorani na Rebru učinjena je i transplantacija doniranog srca koju je vodio prof.dr. Hrvoje Gašparović, a u KB Merkur transplantirana je jetra i gušterača.

Utrka s vremenom važan je dio svake transplantacije tako da je ekipa u Zagrebu već bila spremna za zahvat kad su pluća stigla. Zagrebačkim kolegama došli su pomoći bečki liječnici kod kojih su tijekom zadnjih deset godina educirani u sklopu hrvatskog Program transplantacije pluća.

Na čelu ekipe tijekom izvođenja tog kompliciranog zahvata koji je trajao, od 9 navečer do 8 ujutro bio je prof.dr. Konrad Hoetzenecker, s AKH klinike a s hrvatske strane doc.dr. Tomislav Kopjar. Glavana anesteziologinja bila je dr. Jasna Špiček Macan dok je koordinator za pulmologiju bio dr. Feđa Džubur. Prema riječima liječnika pacijent kojem su transplantirana pluća je stabilno i vjeruju da će se dobro oporaviti.

Transplantacija pluća znatno je kompliciranija od presađivanja drugih organa jer kako nam kažu liječnici događa se da je nužno 'prekrojiti' pluća prema pacijentu. Naime, plućni bolesnici nerijetko su mršavi s manjim prsim košem a onda je na liječnicima da donirana pluća prilagode pacijentu.

Događa se da je nekim pacijentima dovoljan i samo jedan dio pluća a o tome odlučuju kirurzi na licu mjesta. Pri tom liječnici moraju tijekom operacije biti i fizičari i matematičari jer treba doći do idealne veličine pluća za normalno disanje. Primjerice, ako pluća 'legnu' na dijafragmu onda može doći do upale, a u tom slučaju ugrožena su donirana pluća i prijeti odbacivanje organa.

image
Boris Kovačev/Cropix

Prema zadnjim podatcima u Hrvatskoj na pluća čeka 7 pacijenta i na Jordanovcu su uvjereni da bi svi oni mogli dobiti novi organ i biti operirani u Hrvatskoj do kraja godina do kad je planirano desetak transplantacija. To bi otvorilo novu stranicu transplantacijskoj medicinu u Hrvatskoj jer bi se u buduće svi pacijenti transplantirali na KBC-u Zagreb. U bečkoj AKH samo u zadnjih desetak godina operirano je više od 80 hrvatskih pacijenta a jednoj su pacijentici 'nova pluća' potrajala 20 godina. S obzirom na veliki napredak transplantacijske medicine danas je istom pacijentu moguće zamijeniti 'dotrajala' prva transplantirana pluća a preživljavanje je sve duže, kažu liječnici.

Naime, ovo je bila druga transplantacije pluća u Hrvatskoj nakon gotovo dvadeset godina. Nažalost, ta prva transplantacija završila je ubrzo lošim ishodom i to je zapravo na neko vrijeme zaustavila cijelu priču s presađivanjem pluća u Hrvatskoj za razliku od uspješnih dugih transplantacijskih programa. No, prije deset godina ponovo je pokrenut Program transplantacije pluća u suradnji s bečkom AKH i prof.dr. Walterom Klepetkom. Dogovoreno je tada da se u buduće svi hrvatski pacijenti koji trebaju transplantaciju pluća operiraju u Beču ali sve pripreme za zahvat obavljane su u Zagrebu. Riječ je o pacijentima s teškim plućnim bolestima poput cistične fibroze, KOPB-a, emfizema pluća sarkoidoze... kod kojih je u konačnici transplantacija jedini izlaz. Za sad rak pluća nije među indikacijama za transplantacije jer je vrlo visoka stopa recidiva.

Ovaj je program transplantacije već trebao prema planu zaživjeti prošle godine a onda je korona sve zaustavila. S obzirom na činjenicu da smo sad već naučili živjeti s tim virusom i da 'život ipak ide dalje' ovaj je pionirski zahvat ipak uspješno pokrenut. S obzirom na to da se nekoliko mladih liječnika proteklih godina educirao na vrhunskoj bečkoj klinici za očekivati je da će i ovaj transplantacijski program biti uspješno proveden.

image
Elena Mijatović, majka ubijenog Branka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 18:32