StoryEditorOCM
Hrvatska‘Dokazana kvaliteta‘

Oznake kvalitete kao brend Hrvatske

Piše sponzorirani sadržaj
2. travnja 2024. - 11:31

Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Ne čudi stoga činjenica da je Hrvatska danas, koja ima 47 proizvoda čiji naziv je registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, u prvih sedam zemalja Europske unije po broju zaštićenih naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u koje, između ostalih, ubrajamo šest ekstra djevičanskih maslinovih ulja, dva kulena, četiri pršuta, tri janjetine, tri meda, dva zelja.

Uz navedene proizvode još je devet proizvoda za koje je postupak zaštite naziva, odnosno registracije oznake u tijeku, što ukazuje na to da su proizvođači, posebice oni mali, postali svjesni značaja dodane vrijednosti koju njihovi proizvodi imaju te važnosti standardiziranja kvalitete i prenošenja poruke potrošaču o kupnji tradicionalnog proizvoda provjerene kvalitete.

Da bi još više istaknulo i pozicioniralo hrvatske kvalitetne proizvode, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta". Trenutno su priznate oznake "Dokazana kvaliteta" koje se odnose na osam sektora, i to voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg svinjskog mesa, junećeg mesa i meda te je svakim danom sve veći broj certificiranih proizvođača i proizvoda iz ovog sustava. I na kraju, treba napomenuti da je za spomenute sustave kvalitete predviđena mogućnost financiranja kroz intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027., koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja, kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača.

Republika Hrvatska ima i 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina (ZOI) i jednu koja trenutno ima status prijelazne nacionalne zaštite te šest oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića.

Kako bi se vinogradarsko-vinarskom sektoru osigurala konkurentnost i omogućilo praćenje svjetskih trendova u tehnologijama proizvodnje grožđa i vina, u Republici Hrvatskoj se provodi Nacionalni program pomoći sektoru vina za koji su osigurana financijska sredstva iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP) i nacionalnih izvora, a uspješno su završena dva programska razdoblja.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Samo u periodu od 2019. do danas iz Vinske omotnice je za ulaganja u vinarije odobrena potpora u iznosu 35,8 milijuna eura za 278 projekata. Istovremeno, objavljena su i tri natječaja za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda te je odobrena potpora u iznosu od gotovo 12 milijuna eura, čime je restrukturirano više od 500 hektara vinograda.

Ukupno je u okviru mjera i natječaja iz Programa ruralnog razvoja za sektor vinogradarstva ugovoren iznos potpore od gotovo 24 milijuna eura, a kroz natječaj koji se odnosio na podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara planirano je podizanje novih nasada vinograda na površini većoj od 113 hektara.

Za intervencije iz sektora vinarstva u okviru Strateškog plana do 2027. predviđena su ukupna sredstva u iznosu od 41,64 milijuna eura.

U tijeku je i novo programsko razdoblje provedbe Programa sufinanciranja rada regionalnih organizacija za razdoblje od 2024. do 2026. godine. Provedba Programa potpore financirat će se u iznosu od 1,8 milijuna eura iz sredstava Državnog proračuna za trogodišnje razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 09:54