StoryEditor
Hrvatskaposebni uvjeti

Ozbiljan virus zaustavio tradicionalnu svinjokolju, seljaci su nezadovoljni: 'Nema više čvaraka, kulena, radovali smo se druženju cijele familije i prijatelja, svega toga više nema...'

Piše A.B.K.
10. studenog 2019. - 19:07

Sezona je čvaraka, kobasica i krvavica, no samo kalendarski. Osim što svinjogojci još ne mogu početi s kolinjem zbog previsokih temperatura, klasična svinjokolja na dvorištu se zakonski više ne smije provoditi ni zbog afričke svinjske kuge.

Odnosno prilikom svinjokolje moraju se zadovoljiti posebni uvjeti koje ne može baš svatko ispuniti.

Uskoro veliki porast cijena Hrvatima najdražeg mesa? Poskupjet će i salame, paštete, a sve iz jako ozbiljnog razloga; 'Ta bolest je jako otporna, virus preživljava i u zamrznutom mesu'

Kako javlja RTL 72 sata ranije kolinje se mora prijaviti veterinaru koji dolazi na pregled. Ako utvrdi da su svinje zdrave i u dobrim uvjetima, on će izdati odobrenje, a OPG sa 32 svinje to košta oko 750 kuna.

Na imanju obitelji Benko pokraj Vrbovca jede se samo zamrznuto meso od prošle godine. Kolinje kako su to radili prije, više ne smiju raditi. Nezadovoljni su jer se svinjokolja u seoskom dvorištu može provoditi jedino uz veterinarsku dozvolu koju treba platiti. 

- Prije je isto bio pregled koji se nije plaćao, kupac je donio svoje podatke, OIB. Veterinari su to napravili, odvezli svinju, oni su je zaklali, ja sam prodao i to je radilo kao bombon - kazao je za vlasnik OPG-a Marijan Benko za RTL.

Danas ih ne mogu prodati bilo kome, već samo registriranom gospodarstveniku.

- Nije zabranjeno, nego je stavljen preduvjet samo za one koji ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim mjerama – objasnila je Ljupka Maltar, načelnica Sektora za zdravlje i zaštitu životinja. Tko ih ne zadovoljava, poput primjerice posebne ograde i čizama samo za svinjac, kolinje mora obaviti u klaonici kojih nedostaje ili su pak prebukirane.

- Nijedan slučaj svinjske afričke kuge u Hrvatskoj nema, međutim imamo pravilnik po kojem će se naplaćivati našim poljoprivrednicima, na koji će se način njima zabranjivat prometovanje tim istim životinjama odnosno, što je tragično, nema više čvaraka, nema više kulena – kazao je za RTL Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni seljaci Hrvatske.

Iz Ministarstva tvrde, to nije istina. Ovo je nužna zaštita protiv kuge koja je potvrđena u 11 članica Europske unije, a nama najbliže - u Srbiji.

"Čak područje koje je blizu rizika, postoji zabrana stavljanja u promet živih svinja i njihovih proizvoda tako da je to ono što mi želimo spriječiti - pojasnila je Maltar.

Svinjogojci su svjesni da je riječ o opakoj bolesti, ali budući je još nema kod nas, smatraju da su ove mjere preoštre, prepune birokratskih odredbi sa svrhom da im isprazne džepove.

- Jednostavno su ukinuli naše tradicionalno kolinje, koje smo mi, cijela familija i prijatelji se tu družili. Svega toga više nema -  tužan je Marijan Benko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 01:47