StoryEditor
Hrvatskaveliko 'provjetravanje'

Ovo su novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića, donosimo njihove životopise: u Banskim dvorima vidjet ćemo nova lica iz Dalmacije, ali i one koji se nikad nisu bavili problemima koje će sad morati rješavati

Piše Anita Belak Krile, Stanislav Soldo
18. srpnja 2019. - 00:03
Josip Aladrović, Vesna Bedeković, Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i Mario Banožić

Pritisnut aferama i lošim rejtingom stranke, premijer Andrej Plenković odlučio se na veliko pospremanje u Vladi tako da će čak osam resora u petak dobiti nove ljude.

Plenković: Procijenili smo da su u opterećujućoj slici za Vladu ova osvježenja bila nužna; Brkić: Idemo dalje brinuti se o problemima građana

Iako je dobro zarezao, slabo se naziru veći reformski potezi, tako se primjerice neki ministri nikad u životu nisu bavili temama koje će sad rješavati. Odlaze stranački 'teškaši' poput potpredsjednika i ministra Tomislava Tolušića, a umjesto smijenjenih ministara uglavnom stižu javnosti nepoznati političari iz drugog stranačkog ešalona.

Iz Vlade osim Gabrijele Žalac i Marije Pejčinović Burić odlaze i Nada Murganić te Tomislav Tolušić, poznata su imena njihovih nasljednika; Josip Đakić iskazao veliko nezadovoljstvo

U rekonstrukciji Vlade dio ministara sam je podnio ostavke, dio je smijenjen, a neki su zarotirali resore. Kao što je poznato nakon niza afera prvi je prošli tjedan podnio ostavku ministar uprave Lovro Kuščević, a u ponedjeljak mu se pridružio ministar državne imovine Goran Marić.

Danas je riješen i ostatak kadrovske križaljke, smijenjeni su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, i Nada Murganić ministrica socijalne skrbi i demografije.

Novog ministra dobiva i resor rada i mirovinskog sustava jer dosadašnji ministar Marko Pavić preuzima fotelju Gabrijele Žalac.

Do promjene dolazi i u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova gdje će dosadašnju ministricu Mariju Pejčinović Burić zamijeniti diplomat i aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

Sabor bi uz njega u petak trebao potvrditi Šibenčanina Ivana Malenicu, nasljednika Lovre Kuščevića, Mariju Vučkoviću novu ministricu poljoprivrede, Vesnu Bedeković ministricu socijalne skrbi i demografije, Marka Pavića koji prelazi u resor Gabrijele Žalac, Josipa Aldrovića dosadašnjeg šefa HZMO-a koji preuzima Ministarstvo rada, te dosadašnjeg voditelja Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Marija Banožića, koji postaje ministar državne imovine.

Novi potpredsjednici Vlade trebali bi postati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić.
Nova državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova postaje Nikolina Brnjac, dok bi nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja trebala biti Sanja Putica. Josip Bilaver s mjesta pomoćnika ministra prelazi na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu prometa te će zamijeniti Nikolinu Brnjac.

Tko je Ivan Malenica, budući ministar uprave: 34-godišnji dekan Veleučilišta u Šibeniku porijeklom je iz sela iz kojeg dolaze dvije velike sportske zvijezde, a prije dva tjedna postao je otac

VESNA BEDEKOVIĆ

Nova ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković, u Vladu dolazi iz zastupničkih klupa. Nema podataka da ima bilo kakvih iskustva iz resora na čije će čelo sad biti izabrana. U parlamentu je predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Majka je dviju kćeri. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a doktorirala na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb. Od 1987. do 2006. godine radila je u osnovnoj školi u Kloštar Podravskom, te osnovnoj i srednjoj školi Pitomači. Od 2005. do 2009. godine bila je pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu te pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije.

Bila je i dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, koja je u visoku politiku ušla na izborima 2016. godine, kad je bila kandidatkinja za Sabor na listi HDZ-a u IV. izbornoj jedinici. Bila je 10. na listi te je osvojila najmanji broj preferencijalnih glasova - njih 507, odnosno 0,83 posto. U Sabor je ušla kao zamjena za upravo smijenjenog ministra Tomislava Tolušića.

GORDAN GRLIĆ RADMAN

Gordan Grlić Radman, budući ministar vanjskih i europskih poslova sadašnji je veleposlanik u Njemačkoj, a diplomatsku je karijeru počeo devedesetih godina. Rođen je 1958. u Prisoju kraj Tomislavgrada, a nakon studija odlazi u Švicarsku, gdje je radio o tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee. U Bernu je završio menadžersku školu.

Uz Davora Pavunu, bio je osnivač Croatian Swiss Business Consult – nevladine udruge koja je imala zadaću povezivanja najvažnijih grana hrvatskog i švicarskog gospodarstva. U Hrvatsku se vraća 1991., na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji, bio je veleposlanik u Mađarskoj, kad je bio izabran i za predsjednika Dunavske komisije. Nakon mandata u Mađarskoj, prije dvije godine, odabran je za veleposlanika u Njemačkoj.

JOSIP ALARDOVIĆ 

Josip Aladrović, aktualni ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje zamijenit će ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića. Aladrović je diplomirani ekonomist, a rodom je Pleternice.

Sin je Marijana Aladrovića nekadašnjeg požeško-slavonskog župana, predsjednika Županijske skupštine, aktualnog predsjednika Gradskog vijeća Pleternice.

Osnovnu školu je završio u Pleternici, gimnaziju u Požegi i studij Ekonomije u Zagrebu. Aladrović je za ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje imenovan 2017. godine.

MARIJA VUČKOVIĆ

Marija Vučković rođena je 3. srpnja 1974. godine u Pločama gdje je završila osnovnu redovnu i glazbenu, te srednju školu, nakon čega upisuje Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Na istom fakultetu stiče i zvanje magistra znanosti iz područja međunarodne ekonomije.

Radno iskustvo je stjecala u tvrtci kćeri Luke Ploče, Luka Ploče trgovina, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, te je u dva mandata obnašala dužnost zamjenice Dubrovačko-neretvanskog župana, kada zapravo i započinje njezina politička karijera. U tom periodu bila je i predsjednica županijske zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski.

U Vladi Tihomira Oreškovića obavljala je dužnost pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislava Tolušića da bi nakon rujanskih izbora 2016. godine ponovno sa Tolušićem prešla u ministarstvo poljoprivrede gdje je obavljala dužnost držane tajnice.

Uži krug njezinih zaduženja u ministarstvu poljoprivrede bili su Europski fondovi i financiranje poljoprivrede EU sredstvima a istaknula se i kod donošenja Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, što je ključan zakon u resoru poljoprivrede te Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama koji unatoč naporima stručnih službi ministarstva nije zaživio u punom opsegu na terenu.

Ovlašteni je investicijski savjetnik i sudski tumač za financije i računovodstvo. Do odlaska na dužnosti u ministarstvo u Zagreb pjevala je ženskoj klapi Arija iz Opuzena.

Udana je i majka troje djece. Uz dužnost državne tajnice u ministarstvu poljoprivrede obnaša i dužnost predsjednice Gradskog odbora HDZ-a Ploča i članica je Visokog suda časti HDZ-a. 

MARIO BANOŽIĆ

Novi ministar državne imovine dr. sc. Mario Banožić je član HDZ-a iz Vinkovaca. Od kraja 2017. godine imenovan je predstojnikom Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prije toga bio je pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca. Član je Središnjeg odbora stranke i člana Središnjeg odbora Akademske zajednice HDZ-a 'dr. Ante Starčević'.

Rođen je 10. ožujka 1979. u Vinkovcima a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku smjer marketing-management. U poduzeću Santini zaposlio se 2003. kao komercijalist za uvoz i izvoz. Godinu dana kasnije zapošljava se kao generalni direktor u tvrtki Son-Ugo-Cor. Obnašao je dužnost voditelja odsjeka za turizam Vukovarsko-srijemske županije. Godinu dana kasnije počinje raditi kao asistent na Veleučilištu Lavoslav Ružička.

Prebivalište mu je prijavljeno u Vinkovcima. Njegova mjesečna plaća dosad je iznosila 15.500 kuna. I on i supruga podigli su kredit u iznosu od 105.000 kuna svaki. Mjesečna rata iznosi 960 kuna. Također, novi ministar otplaćuje i kredit od 15.000 eura, koji mjesečno otplaćuje 1920 kuna.

U vlasništvu ima stan od 81,97 kvadrata u Vinkovcima. Vozi automobil Hyundai Tucson 2.0 iz 2008. te Nissan Terraneo. On i supruga uštedjeli su 7.000 eura.

Predsjednik je udruge Cromar - Hrvatske udruge za marketing, član je Izvršnog odbora Lovačkog društva Sloga Vinkovci, te je član Lovačkog društva Vinkovci.

#VLADA#MARIJA VUČKOVIĆ#REKONSTRUKCIJA VLADE#JOSIP ALADROVIĆ#VESNA BEDEKOVIĆ#GORDAN GRLIĆ RADMAN#MARIO BANOŽIĆ

Izdvojeno

05. srpanj 2020 19:29