StoryEditorOCM
Hrvatskapomoć ukrajini

Ovo nije naš rat, kaže Milanović, baš kao i Izetbegović 1991. godine! Predsjednik očito zaboravlja da je RH već na ruskoj listi neprijateljskih zemalja...

Piše Marina Karlović-Sabolić
27. studenog 2022. - 21:43

Ovo nije naš rat! – uskliknuo je početkom listopada te ratne 1991. Alija Izetbegović.

U to je vrijeme JNA, u nastojanju da potpuno opkoli Dubrovnik, krenula prema Ravnom. U tjednu koji je uslijedio Užički i Titogradski korpus to su istočnohercegovačko seoce u trebinjskoj općini, s ne više od dvjestotinjak stanovnika, mahom Hrvata, sravnili sa zemljom.

Izetbegović se nikad nije uspio oprati od te svoje izjave. Sva naknadna opravdanja – pa i ono da je vođa bosanskih muslimana time zapravo pozvao svoj narod da se ne odaziva pozivima na mobilizaciju koje im je slala JNA kako bi za njezine interese ratovali u Hrvatskoj – bila su uzaludna. Bila je to izjava koju mu hercegovački Hrvati nikad nisu oprostili. I koja je i dandanas jedan od razloga, povoda i opravdanja za potpuno narušene odnose Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Minimum korektnosti

Ovo nije naš rat – zagrmio je 31 godinu poslije, igrom slučaja, također u listopadu, predsjednik Republike Zoran Milanović.

– Neću dopustiti da šačica šarlatana i ljudi koji gledaju svoje interese Hrvatsku uvlače u bilo što više od minimuma korektnosti i solidarnosti. Hrvatski vojnici nisu školovani da vode tuđe ratove. To nije naš rat – poručuje Milanović, jasno dajući do znanja da on, kao vrhovni zapovjednik, nikada neće dopustiti da Hrvatska primi na obuku ukrajinske vojnike.

Jer ako vojne vještine u našoj zemlji nauči osam pripadnika ukrajinskih sanitetskih timova, 25 pirotehničara, 30 instruktora i do 30 borbenih spasioca, to će jako naljutiti Ruse. Tko će, uostalom, Hrvatskoj nadoknaditi helikoptere donirane Ukrajini?

Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije. Situacija je opasnija nego što je ikad bila. Plenković krši Ustav i terorizira državu. A onaj tko glasa za obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj, duboko je uvjeren Milanović – nije normalan.

Kada je dobio dopis ministra obrane Marija Banožića kojim se traži njegova prethodna suglasnost na Nacrt prijedloga odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, Milanović je to s indignacijom odbio potpisati. Tvrdi da je takva odluka suprotna Ustavu. Takav je stav podržao i veći dio oporbe.

– Stvari su jasne da ne mogu biti jasnije. Europska unija je donijela odluku i Hrvatska je glasala za to da se osnuje misija potpore Ukrajini. Osnovala se misija, nije se dogovorila vježba. Ista pravna osnova za slične misije korištena je nekoliko puta i u našem mandatu i u mandatima ranijih vlada. Bilo je 45 takvih odluka u Saboru – poručio je u petak premijer Andrej Plenković.

image

Ministar Mario Banožić i predsjednik Zoran Milanović snimljeni na vojnom poligonu

Robert Fajt/CROPIX

Robert Fajt/Cropix/Cropix

’Politički očaj’

Priču o navodnoj neustavnosti odluke nazvao je “političkim očajom predsjednika i njegovih oporbenih jataka, koji nemaju hrabrosti reći hoće li pomoći žrtvama agresije, nego su se sada u nelagodi uhvatili pravnih smicalica”.

Iz MORH-a, pak, poručuju kako je s ovom misijom EU-a već upoznat Glavni stožer Oružanih snaga RH te da je riječ o obuci koja prije svega ima humanitarni karakter.

– Za podršku Ukrajini dosad je glasalo 120 zastupnika. Nakon odluke Vlade vidljivo je da ne može biti jednog slova da bi netko bio protiv toga. Vlada ima većinu u Saboru, a što se tiče dvotrećinske većine, siguran sam da će doći do nje – uvjeren je ministar obrane Mario Banožić.

No za sada se čini da je HDZ još uvijek jako daleko od 101 glasa u Saboru. SDP je najavio da će odbiti podržati odluku o obuci pripadnika ukrajinske vojske u Hrvatskoj. A isto najavljuju i u platformi Možemo, u kojoj smatraju da Ukrajini treba pomoći financijski, ali ne i vojno.

U Klubu socijaldemokrata, najbrojnijoj oporbenoj skupini zastupnika, za sada još nisu odlučili kojim smjerom krenuti. Ali ako i odluče podržati Plenkovićev prijedlog, to HDZ-u neće biti dovoljno.

Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti podržali su Milanovićeve teze. Uvjereni da ne treba rat uvoziti u Hrvatsku. Ni dovoditi u pitanje sigurnost hrvatskih građana.

Kao što 1991. godine ni Izetbegović nije želio dovoditi u pitanje sigurnost bosanskih muslimana. Pa je, dok su granate po Hrvatima u Ravnom već uvelike padale, govorio o ratu koji je svačiji, ali ne i njihov.

Rusija je Hrvatsku već proglasila neprijateljskom državom i nikakvo crveno svjetlo za obuku ukrajinskih bolničara i pirotehničara na teritoriju RH neće nas s te liste skinuti. Ma koliko Milanović i njegovi saveznici nastojali uvjeriti u suprotno. 

Već viđeno!

Zoran Milanović je 23. siječnja 2014. kao hrvatski premijer proveo navlas istu odluku koju danas zamjera HDZ-ovu premijeru Andreju Plenkoviću.

Milanovićeva koalicijska Vlada prije osam godina odobrila je prelazak granice RH oružanim snagama država saveznica radi sudjelovanja u zajedničkim vježbama s Oružanim snagama RH. Pritom je izrijekom navedeno da među države saveznice spadaju države članice NATO-a te države iz NATO-ova programa Partnerstva za mir. A kako je Ukrajina još od 1994. članica Partnerstva za mir, ona je i vojna saveznica RH.

Te 2014. vojnici zemalja članica Partnerstva za mir bili su u Hrvatskoj dobrodošli. Danas, zbog tjeranja Milanovićeva dišpeta s premijerom Plenkovićem – nisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 12:36