StoryEditorOCM
HrvatskaZeleno svjetlo

Ovo je veliki dan za Europu, odobreno cjepivo protiv COVID-a. Cijepljenje počinje iza Božića, a u Splitsko-dalmatinsku županiju odmah stiže 975 doza

21. prosinca 2020. - 20:24

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen večeras je objavila da je EU, nakon pozitivne procjene Europske agencije za lijekove (EMA), dala svoje odobrenje za distribuciju Pfizer/BioNTech cjepiva na području Europske unije.

“Odlučili smo dati uvjetnu dozvolu za Pfizer/BioNTech cjepivo. Agencija je zaključila da je cjepivo sigurno i djelotvorno. Zato smo ga odobrili za europsko tržište. Bit će dostupno u svim EU državama u isto vrijeme. Prve pošiljke kreću iz Belgije kroz par dana. U ovome smo zajedno i zato će vakcinacija početi u isto vrijeme, 27. 28. i 29. prosinca”, rekla je von der Leyen.

„Ovo je veliki dan za Europu, dan istinske europske solidarnosti na djelu", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Pfizer ispitano je na 44.000 kliničkih sudionika i učinkovitost je 95 posto. No nije se radilo istraživanje na mlađima od 16 pa se oni neće cijepiti. Cijepljenje u Hrvatskoj bit će besplatno i dobrovoljno. Cilj Europske unije je da se procijepi 70 posto ukupne populacije Unije, što je 450 milijuna ljudi.

U Hrvatsku stiže 26. prosinca prvih 9750 doza, a cijepljenje započinje 27. prosinca. Cijepi se u dvije faze, a od prve doze do docjepljivanja mora proći 3 tjedna.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je da će se ukupnih 9750 doza rasporediti po županijama po načelu razmjernosti.

U Zagreb stiže 2000 doza prve tranše, u Splitsko-dalmatinsku županiju 975, Primorsko-goransku 623, Osječko-baranjsku 682, u Međimursku županiju stiže 445 doza, a u Varaždinsku 525...

Kako će Europska agencija za lijekove potvrditi cjepiva drugih proizvođača, tako će se i ona distribuirati u Hrvatsku. Ukupno bi trebalo stići 5,6 milijuna doza cjepiva raznih proizvođača. Od AstraZenece dva milijuna 700 tisuća doza, od tvrtke Johnson&Johnson 900.000, od Moderne milijun soza te još toliko koliko od Pfizera.

Koji je sastav Pfizerovog mRNA cjepiva?

Pojedinačna doza cjepiva iznosi 0,3 mL i kvantitativni sastav u miligramima je sastav u toj dozi.

U cjepivu se nalaze anorganske soli: 0,36 mg natrijevog klorida, 0,01 mg kalijevog klorida, 0,07 mg natrijevog hidrogenfosfat dihidrata i 0,01 mg kalijevog dihidrogenfosfata. Funkcija tih tvari je održavanje stabilnog pH (kiselosti) i optimalne koncentracije soli koja ne šteti ljudskom tkivu i koja istovremeno stabilizira lipidne nanočestice koje ćemo objasniti u daljnjem tekstu. Osim anorganskih soli cjepivo sadrži i 6 mg šećera sukroze (saharoze) koja služi kao stabilizator. Cjepivo sadrži 0,03 mg mRNA kao i lipidnu komponentu koja omogućuje ulazak mRNA u stanice. Zajedno s mRNA one tvore lipidne nanočestice skraćenog naziva LNP (lipid nano-particles). U cjepivu se nalazi i voda za injekcije.

Cjepivo ne sadrži konzervanse, proteine jaja, gluten, orašide i sjemenke niti se te tvari koriste u procesu proizvodnje. Vrlo rano u procesu proizvodnje koristi se jedan od derivata kravljeg mlijeka, no u konačnom proizvodu se ne očekuje njihov nalazak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 07:01