StoryEditorOCM
Hrvatskaopasni pesticid

Ovo je već 12. put! Štetna tvar pronađena u povrću iz Turske, malo je nedostajalo da završi na našim tanjurima

Piše Vijesti SD
24. rujna 2024. - 08:21

Zabranjena i štetna tvar otkrivena je u povrću iz Turske, obavijestili su u ponedjeljak iz europskog sustava za sigurnost hrane, otkriva Danica

U rajčici iz Turske otkriven je zabranjeni pesticid klorpirifos. Srećom, dogodilo se to već na hrvatskoj granici pa je sanitarna inspekcija odmah naložila uništenje cijele pošiljke.

Rajčica je predstavljala potencijalni rizik za zdravlje potrošača, a u njoj je utvrđen udjel klorpirifosa od 0,030 miligrama po kilogramu. Na području EU nije dopuštena ni najmanja razina.

Prema podacima europskog sustava, to je već 12. put lani i ove godine da se zabranjeni pesticidi otkrivaju u voću i povrću iz Turske. Triput se to dogodilo u kruškama, po dvaput u limunu, suhim smokvama i rajčici te po jednom u mandarinama, paprikama i grejpu.

Srećom, većina tih pošiljki zaustavljena je i kontrolirana već na granici, pa voće i povrće nije završilo u prodaji na tržištu Hrvatske.

U većini slučajeva riječ je bila upravo o klorpirifosu koji je od 2020. zabranjen na području EU zbog genotoksičnog potencijala i neurotoksičnosti. Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u mandarinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 08:21