Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HrvatskaTalijansko iskustvo

Ovo je letak o tome kako se u svojim domovima obraniti od ‘korone‘. Dobro ga proučite i  ispravite ono što radite pogrešno!

Piše Marina Karlović Sabolić
24. ožujka 2020. - 10:48
Ilustracija/Saša Jokić/HANZA MEDIA

Nitko ne želi da se u Hrvatskoj ponovi talijanski scenarij. Što ne znači da od Talijana ne možemo puno toga naučiti kada je o koronavirusu riječ.

Marin Predrag iz Žrnovnice javio nam se sa zanimljivim iskustvom.

Njemu su poslovni partneri iz Italije poslali praktičan letak kako građani u vlastitim domovima može spriječiti širenje COVID-19 virusa te ga je on preveo na hrvatski jezik.

- Ljudi su tamo u očaju zbog epidemije i dobronamjerno su mi savjetovali da odmah organiziram kućnu sanitaciju i život. Oni to nisu na vrijeme shvatili pa se sad suočavaju sa velikom zdravstvenom krizom. Njihov sam letak preveo i tiskao u pedesetak primjeraka. Podijelio sam ga djelatnicima svojeg poduzeća i bliskim ljudima. Smisao letka je da se zalijepi na zid u stanu i jednostavnim piktogramima podsjeća na pravilnu rutinu kod ulaska i izlaska u stan – ističe Predrag.

- Predmetni protokol razvio je GEOS, Special De Operaciones de Salvamento Group. To su uobičajene dobre higijenske prakse koje vrijede inače, ali u ovom povijesnom trenutku više nego ikad. Letak ne predstavlja anti-COVID pravila koja određuju institucije, ali svakako su valjani savjeti da spriječe zarazu - kazao nam je Marin Predrag.

O kakvim se savjetima točno radi?

Kada tijekom epidemije koronavirusa izvana dođete u svoj dom, isprva ne biste smjeli ništa dirati. Trebate skinuti obuću. I gornje slojeve odjeće te ih staviti u plastičnu vrećicu. Torbicu, novčanik, naočale, ključeve i mobitel odložite u kutiju koja se nalazi na ulazu u dom. Dobro operite ruke i lice vodom i sapunom. Potom možete pristupiti dezinfekciji.

Dezinficirajte mobitel i naočale alkoholom. Navucite gumene rukavice i sa otopinom izbjeljivača (varikine)  očistite površine predmeta koje ste donijeli izvana.

Potom bismo trebali pažljivo skinuti rukavice i dobro oprati ruke.

Letak sadrži i detaljne upute kako se zaštititi ako u istom domu živi i osoba već zaražena koronavirusom. Kao i upute kako se ponašati prilikom izlaska vani.

Važno je obući jaknu dugih rukava. Skupiti kosu, skinuti prstenje, naušnice i narukvice i ne dirati se po licu. Neposredno prije izlaska treba navući masku. Ne putovati gradskim prijevozom. Ponijeti jednokratne maramice i koristiti ih za dodirivanje ručki i javnih površina.

Odmah nakon plaćanja novčanicama dezinficirati ruke. Održavati fizički razmak od ostalih osoba. Nipošto ne dirati lice prije nego što temeljito operemo ruke. Ako pak izlazite sa kućnim ljubimcem, trebalo bi izbjegavati da on tijelom dodiruje javne površine.

I naravno ako kašljete činite to u laktu, ne u zrak ili u ruku.

 

#KORONAVIRUS U HRVATSKOJ#PRAVILNA HIGIJENA#UPUTE

Izdvojeno