StoryEditorOCM
Hrvatskavjetar u leđa

Ovaj hrvatski grad mladim obiteljima dijelit će građevinske parcele koje će onda moći iskoristiti i za hipoteku: ‘Ovo je samo dio poticaja, evo što sve planiramo...‘

Piše Barbara Ban/JL
8. lipnja 2022. - 19:05

Grad Labin, poučen iskustvima drugih istarskih gradova i općina, odlučio je mladim obiteljima iz Labina dati građevinske parcele kao demografsku mjeru. Ta je mjera donesena na gradskom vijeću prošli tjedan, a cilj je omogućiti mladim obiteljima da ostanu u Labinu i sagrade obiteljske kuće, piše Jutarnji list. 

Za sada su spremna prva četiri građevinska zemljišta u labinskom naselju Marcilnica, a natječaj bi trebao biti objavljen u srpnju. Kako nam kažu u Gradu Labinu, od kada se informacija pojavila u javnosti, već je zvalo tridesetak mladih obitelji.

Labin će s tom praksom nastaviti i nakon dodjele prve četiri parcele, a one će se mladim ljudima ponuditi na korištenje na rok od 99 godina.

Kako navode u Gradu Labinu, građevinski teren, trenutno vrijedan oko 60.000 eura, dobiva se praktički besplatno uz mogućnost opterećenja terena hipotekom.

Vještaci će procijeniti vrijednost zemljišta te visinu naknade za pravo gradnje.

- Nakon objavljivanja poziva, nema licitacije cijenama. Tereni će biti dodijeljeni mladim obiteljima s najvećim brojem bodova sukladno propisanim kriterijima i početnom cijenom prava gradnje. Trošakke nekoliko stotina kuna, bit će jedini trošak mladih obitelji koje dobivaju teren. Svi oni koji nakon nekog vremena odluče k prava gradnje, otpriliako ipak žele otkupiti parcelu, isto će moći i učiniti nakon deset godina te će otkupna cijena biti umanjena za sve dosad uplaćeno na ime prava gradnje - poručili su iz Grada Labina.

- Ova mjera dobar je početak i interes postoji te ćemo uskoro imati prve četiri mlade obitelji koje će u samom startu dobiti veliki vjetar u leđa s osiguranim zemljištem koje je praktički spremno za gradnju. Samim time, Grad daje novčano veliku vrijednost, ali dobiva mnogo više. Dobivamo mlade obitelji koje svoju budućnost grade u našem gradu. Stoga ćemo ovakav model primijeniti i na drugim područjima grada na kojima imamo slobodna gradska zemljišta i na kojima možemo mladima s područja našega grada osigurati lijepu budućnost - rekao je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

- Još jednom napominjem kako je ovo samo dio cijele priče oko mladih jer razgovaramo i o novim poticajima, za one koji možda stambeno pitanje osiguravaju na svojoj djedovini ili jednostavno žele useliti u stanove te se odlučuju na kupnju istih. Vjerujem kako ćemo ubrzo izaći u javnost s još mnogim, zanimljivim prijedlozima kojima ćemo znatno olakšati i takvim slučajevima, kroz oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa ili sufinanciranje kamate na kredit. Vjerujem kako ćemo još jednom dokazati kako je upravo Labin sredina koja brine i razmišlja o svojim mladima, njihovoj budućnosti te budućnosti i razvitku ovog grada - dodao je Glavičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 02:20