StoryEditor
Hrvatskaima se, može se

Otkriven još jedan Burilovićev prihod, po novome mjesečno zarađuje više od 60 tisuća kuna

Piše PSD
2. veljače 2021. - 15:44
Bruno Konjević/Cropix

LUKA BURILOVIĆ, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), uz sve prihode koje su Index Istrage otkrile jučer prima i 4 tisuća kuna mjesečno kao član Nadzornog odbora tvrtke Badel 1862. U njemu je od 2018. godine, pa konačni iznos mjesečnih prihoda Burilovića nije 56 tisuća kuna, nego 60 tisuća kuna, doznaju Index istrage.

Naime, Burilović je na plaći u HGK u visini od 23 tisuće kuna, prima naknadu za dva Nadzorna odbora, i to Ine i Podravke, u Upravi je državnog Fonda za zaštitu okoliša, a tu je i prihod od Badela 1862. Sve skupa njegovi mjesečni prihodi iznose nešto više od 60 tisuća kuna. No krenimo redom.

U Nadzorne odbore po preporuci države i po funkciji u HGK

Index istrage jučer su otkrile kako plaća Luke Burilovića, predsjednika HGK, iznosi 23 tisuće kuna, no to mu nije jedini prihod. Tu su i naknade za članstvo u Nadzornom odboru Ine i Podravke koje iznose oko 32 tisuće kuna. Za članstvo u Upravnom odboru državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima 1800 kuna mjesečno. Kad se to zbroji, dođe se do iznosa od 56.800 kuna. 

U Nadzorni odbor Ine Burilović se smjestio 2016. godine, i to na prijedlog vlade. Kao član Nadzornog odbora Ine Burilović ima pravo na naknadu veću od 27 tisuća kuna bruto, odnosno oko 17 tisuća kuna neto.

Od lipnja 2018. godine Burilović je i član Nadzornog odbora Podravke, a na to mjesto izabrala ga je Skupština, gdje najviše udjela ima država sa svojih 25.5 posto. Članovima Nadzornog odbora Podravke isplaćeno je u 2019. godini 1.7 milijuna kuna. Kako u Nadzornom odboru ima devet članova, to znači da je naknada po članu NO-a u prosjeku oko 15 tisuća kuna.

Burilović je i u Upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a tamo je postavljen kao predstavnik Hrvatske gospodarske komore. Naknada je fiksna i iznosi 1800 kuna. Državni dužnosnici u Upravi Marijo Šiljeg i Josip Borić ne primaju naknadu jer su državni službenici, što Burilović nije.

Ušao i u Badel 1862

Na kraju dolazimo i do Badela 1862. Burilović je zasjeo na mjesto u Nadzornom odboru te tvrtke sredinom 2018. godine. Naime, Badel 1862 je tada potpisao ugovor s Meteor grupom koja je nakon obavljene dokapitalizacije od 30 milijuna kuna postala većinski vlasnik Badela s udjelom od 84.5 posto, pa je došlo do promjena u Upravnom i Nadzornom odboru.

Novi vlasnici imenovali su tada Antu Raspudića, Krešimira Starčevića i šefa HGK Luku Burilovića kao nove nadzornike. Odlukom Skupštine predsjednik Nadzornog odbora mjesečno prima šest tisuća kuna neto, njegov zamjenik pet tisuća kuna, a "obični" članovi, među kojima je Burilović, primaju četiri tisuće kuna.

"Sukladno važećoj odluci Skupštine Badela 1862 svim članovima Nadzornog odbora isplaćuje se mjesečna naknada u iznosu od 4 000 kuna", potvrdili su nam iz Badela 1862 u odgovoru na upit Index Istraga.

Burilović o svojim prihodima: Možda za nekoga izgleda jako puno

"Kao čovjek koji se 30 godina bavi poduzetništvom i još od devedesete ima svoju tvrtku, naravno da imam i neke druge prihode koje sam u ovih 30 godina stvarao i da s obzirom na ove okolnosti, gdje ljudi teško žive, to možda za nekoga izgleda jako puno, potpuno mogu razumjeti", rekao je Burilović sinoć u emisiji HRT-a komentirajući činjenicu da prima 23.000 kuna plaće u HGK, a uz to ima primanja u nadzornim odborima, što sveukupno mjesečno iznosi 56.000 kuna.

Burilović je sinoć rekao da su "neki podaci točni".

"Ovi neki iznosi koji su danas spominjani nisu točni, ali moja plaća u HGK je 23.000 kuna. Ja imam još primanja u nekim institucijama i preko svog privatnog biznisa, ali mislim da nije vrijeme da o tome govorim niti je umjesno da govorim o svojim privatnim poduzetničkim aktivnostima", rekao je sinoć Burilović.

Burilović je u pravu, zaboravili smo na Badel. Točan iznos njegovih mjesečnih primanja je znatno viši od 56 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 14:15