StoryEditor
HrvatskaDRŽAO SE NOKTIMA

Otkrivamo detalje završne drame u Vladi: Barišić se punih 8 sati opirao svojoj smjeni. Za Plenkovića ga veže prijateljstvo, premijer je prvo pokušao na lijep način...

10. lipnja 2017. - 10:12

Pavo Barišić dugo se opirao, no premijer Andrej Plenković bio je neumoljiv. Punih osam sati sada već bivši ministar obrazovanja odbacivao je mogućnost da napusti resor.

Nije se predavao ni kada mu je Plenković smireno, no ustrajno objašnjavao zašto je važno da HDZ izbjegne nove parlamentarne izbore i s HNS-om formira većinu u Saboru.

– Premijer se želio na pristojan način rastati s Barišićem. Nije htio ništa lomiti preko koljena niti prema bilo kome biti grub. Okolnosti su bile takve da Barišić nije mogao ostati, s obzirom da je na tome ministarstvu inzistirao HNS. Barišić na to u početku nije htio pristati, no na koncu je ipak morao prihvatiti ovakvo rješenje – kazao nam je izvor iz HDZ-a.

Prvobitan plan nije uključivao nikakvu mogućnost da Barišić ostane u Vladi. Tijekom dramatičnih pregovora u srijedu procurila je informacija da bi on ipak mogao ostati ministar, no ne obrazovanja, nego rada. U vrhu HDZ-a tvrde, pak, da Plenković nije ozbiljno računao na tu mogućnost. Nju je, prema neslužbenim informacijama, prilično rezolutno odbio i sam Barišić, očito se videći jedino na mjestu ministra znanosti i obrazovanja, a ne na nekom drugom, utješno dodijeljenom resoru.


Najslabija karika


– Situacija se lomila do zadnjega trena – potvrdio nam je jedan dužnosnik HDZ-a. Srijeda je puna neizvjesnosti bila i za Barišićeve ljude u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Sve do kasnog poslijepodneva, kada je do njih došla informacija iz Banskih dvora da svi oni ostaju na svojim pozicijama.

Pavo Barišić je od početka mandata bio najslabija karika Plenkovićeve Vlade. Kompromitiran optužbama da je plagirao znanstvene radove, on se još početkom godine našao na udaru i javnih kritika i političkih napada. Glasanje o nepovjerenju je u veljači preživio zahvaljujući činjenici da oporba nije mogla skupiti 76 glasova za njegovu smjenu. No, već je tada bilo jasno da je tadašnja vladajuća većina HDZ-a i Mosta krhka. Mostovci, naime, unatoč traženju premijera Plenkovića, kojeg s Barišićem veže prijateljstvo i članstvo u Hrvatskoj paneuropskoj uniji, nisu željeli glasati protiv Barišićeve smjene, nego su ostali suzdržani. Što je dovelo do zanimljive situacije: oporba tada nije uspjela "skinuti" Barišića, no Plenković nije mogao izboriti da za Barišića glasa natpolovična većina od 76 zastupnika.

U međuvremenu je protiv njega podignuta prijava na Sveučilištu u njemačkom Augsburgu zbog plagiranja vlastite doktorske disertacije. Ako se navodi iz prijave potvrde, prilično je realna mogućnost da Barišić ostane bez titule doktora znanosti. No, ako se to dogodi, to više neće biti Plenkovićev problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 08:48