stdClass Object ( [id] => 208368 [title] => Ostala bez posla u kninskoj bolnici: "Dali su mi otkaz jer nisam pristala sudjelovati u pobačaju" [alias] => ostala-bez-posla-u-kninskoj-bolnici-dali-su-mi-otkaz-jer-nisam-pristala-sudjelovati-u-pobacaju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj mogu se pozvati na prigovor savjesti u situacijama kada ih njihova vjerska uvjerenja priječe da sudjeluju u medicinskim zahvatima protivnim postulatima vjere. Jedan od takvih zahvata je namjerni prekid trudnoće.

Na priziv savjesti, međutim, ne mogu se pozvati vjernice primalje. Makar se ne mogu pozvati u Općoj bolnici “Hrvatski ponos” u Kninu jer bi, poput Jage Stojak, mogle ostati bez posla.

‘Slomljene’ na razne načine

Jagi Stojak (49), naime, nakon 27 godina radnoga staža, od kojih je posljednjih 14 provela radeći kao primalja u kninskoj bolnici, na kućnu adresu u Kninu stigla je Odluka o redovitom otkazu ugovora o radu jer je 14. lipnja ove godine odbila prisustvovati zahvatu namjernog prekida trudnoće pozvavši se na priziv savjesti. -Nije to bio prvi i jedini put kad sam kao praktična vjernica, katolikinja, odbila sudjelovati u tom zahvatu. O tome se mnogo polemiziralo i sastančilo u bolnici jer je više primalja bilo istog uvjerenja.

S vremenom ih se slomilo na različite načine. Jedna se zaposlila u ambulanti, druga je otišla u Rijeku, treća i dalje nekako odolijeva. Ja sam ustrajala... Za kaznu me se premjestilo u prvu smjenu koja znači manju plaću, počela su šikaniranja, ponižavanja, izrugivanja... nipodaštavao se moj rad i iskustvo, otvoreno mi se prigovaralo da ništa ne radim...

A ja sam od pustog posla i odgovornog rada u dva navrata završila na bolovanju. Nema instutucije kojoj se nisam obratila za pomoć, od Komore primalja do sestrinskog sindikata... Nitko se nije udostojao ni odgovoriti. Prepuštena sama sebi, izvrgnuta teškom mobingu, obraćala sam se i bivšem ravnatelju dr. Oliveru Ojdaniću.

Ni kod njega nisam naišla na razumijevanje. Na jednom je sastanku, štoviše, otvoreno stao na stranu medicinskog osoblja i liječnice, neću joj navoditi ime, ali u kninskoj bolnici će znati o kome govorim, kada je rekla da sam mogla biti frizerka ili kuharica, a ne primalja, ako nisam bila spremna na takve zahvate - kaže Jaga Stojak.

- Sveti kodeks primalja jest zaštita života djeteta od začeća do rođenja i nisam mogla prešutjeti. Prozvala sam liječnicu za privatizaciju bolničkog odjela i brojne nezakonitoti i mešetarenja od kojih ima financijske koristi. Tada je za mene počeo pravi pakao. Mnoge me kolegice i glavne sestre više nisu ni pozdravljale, pravile su se da me ne vide, no izdržala sam zbog divnih i poštenih liječnika koji su vidjeli što mi rade i podržavali me onako ispotiha. A onda mi je tog 14. lipnja iznenada naloženo da pripremim instrumente i sudjelujem u zahvatu namjernog prekida trudnoće.

U prisutnosti pacijentice, odbila sam. Završila sam na razgovoru kod ravnatelja koji me je uputio kući mašući mi pred nosom nekakvim zakonskim propisima.

Prethodno je vijećao s mojim takozvanim kolegicama. Bila sam psihički dotučena i otišla sam na bolovanje - potreseno priča Jaga Stojak. -Ne znam kako bih izdržala taj teror da nemam potporu supruga Ante koji je i osobno razgovarao s bivšim ravnateljem moleći ga da me zaštiti od proganjanja.

Smršavjela sam 7-8 kilograma od kada je počeo taj užas. U travničkoj sam bolnici prije dolaska u Knin radila s divnim ginekolozima i medicinskim sestrama. Samo je jedan ginekolog bio katolik, ostali su bili muslimanske vjere i nitko mi nikada riječ nije rekao zbog odbijanja sudjelovanja u tim zahvatima. Dapače, obostrano smo se poštovali.

Neću odustati

Kninska bolnica “Hrvatski ponos”
Neću odustati od zaštite svojih prava, ne samo radi sebe nego svih drugih primalja vjernica kojih se prisiljava da sudjeluju u ubojstvima i koje ne štite ni komore, ni sindikati ni resorno ministarstvo. Imam pravo na prigovor savjesti kao što ga imaju i liječnici i medicinske sestre. Ići ću do Strasbourga, ako treba, ali odustati neću...

Neka se nadležne službe, umjesto preispitivanja mojih radnih dužnosti, a nikad se ni jedan pacijent na mene nikada nije požalio ni usmeno ni pismeno, pogleda u kojim se prostorima u kninskoj bolnici obavljaju takvi zahvati. Neka dođu i vide da se u prostoru od 20 metara rađaju djeca i da njihov plač čuju žene koje su se odlučile na pobačaj. Brine li to koga?

Čije se dostojanstvo tu ugrožava...- ojađena je Stojak. A njezina odvjetnica Nada Mikulandra kratko nam elaborira cijeli slučaj:

- “Radnica je pripremila instrumente, a zatim, u prisutnosti pacijentice, odbila prisustvovati zahvatu jer se to kosi s njezinim vjerskim uvjerenjima – poziv na priziv savjesti.” To je sažetak prilično opsežnog obrazloženja otkaza koji je primalji zaposlenoj na neodređeno vrijeme u kninskoj bolnici od kolovoza 1999. potpisala dr. Antonela Karačić, sanacijska upraviteljica te zdravstvene ustanove.

Jaga Stojak smatra se praktičnom vjernicom, katolikinjom, i uložila je prigovor savjesti na obavljanje operativnih zahvata namjernih prekida trudnoće.

U njezino ime dostavila sam bolnici zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa dok još nije dobila otkaz. Odvjetnica Mikulandra postavila je, dodaje, i zahtjev za zaštitu od uznemiravanja primalje na radnome mjestu od nadređenih medicinskih sestara i tražila od ravnatelja da je zaštiti od takve vrste ugrožavanja prava i dostojanstva te da se druge činjenice koje nemaju veze sa stvarnim problemom ne miješaju s ovim pitanjem.

-Tada je opomena pred otkaz povučena, nije dobila otkaz, no ravnatelj je nakon prestanka mandata otišao iz bolnice. Došla je u međuvremenu sanacijska ravnateljica, a ja sam otišla na godišnji odmor. Nakon povratka na posao, moram priznati da me šokirao otkaz uzrokovan skrivljenim ponašanjem radnika od osobe koja nije obavila niti jedan razgovor s njom, niti ju je pozvala na očitovanje i koja nije ni mogla u tom kratkom roku ocijeniti stvarno stanje. Interesantno je i da je otkaz upućen dok je zaposlenica bila, i još uvijek jest, na bolovanju - kazala je Mikulandra.

MARINA JURKOVIĆ
SNIMILA NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV

Ravnateljica Karačić nedostupna za komentar

Sanacijsku ravnateljicu kninske Opće bolnice, dr. Antonelu Karačić nismo zatekli na radnom mjestu jer je, kako nam je kazala njezina tajnica, na sastanku u Zagrebu. Ostavili smo i broj mobitela no, do zaključenja broja nije nas nazvala. Pokušali smo doći i do glavne sestre OB, ali je ona također bila radno odsutna „na sastanku u gradu“. Tajnica ju je nazvala na mobitel no istaknula je kako obrazloženje otkaza primalji Stojak nije u njezinoj nadležnosti. Dr. Oliver Ojdanić nije više zaposlenik OB Knin.

Don Marinko Mlakić: Prigovor je pravo utvrđeno Ustavom

Generalni vikar Biskupije Šibenik, don Marinko Mlakić, upoznat je sa slučajem primalje Jage Stojak. Upitan da nam protumači prigovor savjesti sa stanovišta katoličke crkve pozvao se na jedan od dijelova dokumenta Drugog Vatikanskog Sabora po kojem je “savjest najskrovitija jezgra i svetište čovjeka, gdje je on sam s Bogom čiji glas odzvanja u njegovoj nutrini“.

-Uostalom, ne jamči li Ustav Republike Hrvatske slobodu savjesti i vjeroispovjesti i slobodno i javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja...-upitao je generalni vikar Šibenske biskupije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jaga Stojak (lijevo) u razgovoru s našom novinarkom Marinom Jurković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAŽNJENA ZBOG PRIGOVORA SAVJESTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-08-03 16:47:23 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-08-03 21:37:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-08-03 21:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 21128 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/08/03/Novosti/OTKAZ_STOJAK4-020813.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38982413 Threads: 3 Questions: 7140288628 Slow queries: 3315943 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609422965 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ostala-bez-posla-u-kninskoj-bolnici-dali-su-mi-otkaz-jer-nisam-pristala-sudjelovati-u-pobacaju-208368 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ostala-bez-posla-u-kninskoj-bolnici-dali-su-mi-otkaz-jer-nisam-pristala-sudjelovati-u-pobacaju-208368?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jaga Stojak (lijevo) u razgovoru s našom novinarkom Marinom Jurković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAŽNJENA ZBOG PRIGOVORA SAVJESTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ostala bez posla u kninskoj bolnici: "Dali su mi otkaz jer nisam pristala sudjelovati u pobačaju" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-15-58-52-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/08/03/Novosti/OTKAZ_STOJAK4-020813.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/08/03/Novosti/OTKAZ_STOJAK4-020813.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj mogu se pozvati na prigovor savjesti u situacijama kada ih njihova vjerska uvjerenja priječe da sudjeluju u medicinskim zahvatima protivnim postulatima vjere. Jedan od takvih zahvata je namjerni prekid trudnoće.

Na priziv savjesti, međutim, ne mogu se pozvati vjernice primalje. Makar se ne mogu pozvati u Općoj bolnici “Hrvatski ponos” u Kninu jer bi, poput Jage Stojak, mogle ostati bez posla.

‘Slomljene’ na razne načine

Jagi Stojak (49), naime, nakon 27 godina radnoga staža, od kojih je posljednjih 14 provela radeći kao primalja u kninskoj bolnici, na kućnu adresu u Kninu stigla je Odluka o redovitom otkazu ugovora o radu jer je 14. lipnja ove godine odbila prisustvovati zahvatu namjernog prekida trudnoće pozvavši se na priziv savjesti. -Nije to bio prvi i jedini put kad sam kao praktična vjernica, katolikinja, odbila sudjelovati u tom zahvatu. O tome se mnogo polemiziralo i sastančilo u bolnici jer je više primalja bilo istog uvjerenja.

S vremenom ih se slomilo na različite načine. Jedna se zaposlila u ambulanti, druga je otišla u Rijeku, treća i dalje nekako odolijeva. Ja sam ustrajala... Za kaznu me se premjestilo u prvu smjenu koja znači manju plaću, počela su šikaniranja, ponižavanja, izrugivanja... nipodaštavao se moj rad i iskustvo, otvoreno mi se prigovaralo da ništa ne radim...

A ja sam od pustog posla i odgovornog rada u dva navrata završila na bolovanju. Nema instutucije kojoj se nisam obratila za pomoć, od Komore primalja do sestrinskog sindikata... Nitko se nije udostojao ni odgovoriti. Prepuštena sama sebi, izvrgnuta teškom mobingu, obraćala sam se i bivšem ravnatelju dr. Oliveru Ojdaniću.

Ni kod njega nisam naišla na razumijevanje. Na jednom je sastanku, štoviše, otvoreno stao na stranu medicinskog osoblja i liječnice, neću joj navoditi ime, ali u kninskoj bolnici će znati o kome govorim, kada je rekla da sam mogla biti frizerka ili kuharica, a ne primalja, ako nisam bila spremna na takve zahvate - kaže Jaga Stojak.

- Sveti kodeks primalja jest zaštita života djeteta od začeća do rođenja i nisam mogla prešutjeti. Prozvala sam liječnicu za privatizaciju bolničkog odjela i brojne nezakonitoti i mešetarenja od kojih ima financijske koristi. Tada je za mene počeo pravi pakao. Mnoge me kolegice i glavne sestre više nisu ni pozdravljale, pravile su se da me ne vide, no izdržala sam zbog divnih i poštenih liječnika koji su vidjeli što mi rade i podržavali me onako ispotiha. A onda mi je tog 14. lipnja iznenada naloženo da pripremim instrumente i sudjelujem u zahvatu namjernog prekida trudnoće.

U prisutnosti pacijentice, odbila sam. Završila sam na razgovoru kod ravnatelja koji me je uputio kući mašući mi pred nosom nekakvim zakonskim propisima.

Prethodno je vijećao s mojim takozvanim kolegicama. Bila sam psihički dotučena i otišla sam na bolovanje - potreseno priča Jaga Stojak. -Ne znam kako bih izdržala taj teror da nemam potporu supruga Ante koji je i osobno razgovarao s bivšim ravnateljem moleći ga da me zaštiti od proganjanja.

Smršavjela sam 7-8 kilograma od kada je počeo taj užas. U travničkoj sam bolnici prije dolaska u Knin radila s divnim ginekolozima i medicinskim sestrama. Samo je jedan ginekolog bio katolik, ostali su bili muslimanske vjere i nitko mi nikada riječ nije rekao zbog odbijanja sudjelovanja u tim zahvatima. Dapače, obostrano smo se poštovali.

Neću odustati

Kninska bolnica “Hrvatski ponos”
Neću odustati od zaštite svojih prava, ne samo radi sebe nego svih drugih primalja vjernica kojih se prisiljava da sudjeluju u ubojstvima i koje ne štite ni komore, ni sindikati ni resorno ministarstvo. Imam pravo na prigovor savjesti kao što ga imaju i liječnici i medicinske sestre. Ići ću do Strasbourga, ako treba, ali odustati neću...

Neka se nadležne službe, umjesto preispitivanja mojih radnih dužnosti, a nikad se ni jedan pacijent na mene nikada nije požalio ni usmeno ni pismeno, pogleda u kojim se prostorima u kninskoj bolnici obavljaju takvi zahvati. Neka dođu i vide da se u prostoru od 20 metara rađaju djeca i da njihov plač čuju žene koje su se odlučile na pobačaj. Brine li to koga?

Čije se dostojanstvo tu ugrožava...- ojađena je Stojak. A njezina odvjetnica Nada Mikulandra kratko nam elaborira cijeli slučaj:

- “Radnica je pripremila instrumente, a zatim, u prisutnosti pacijentice, odbila prisustvovati zahvatu jer se to kosi s njezinim vjerskim uvjerenjima – poziv na priziv savjesti.” To je sažetak prilično opsežnog obrazloženja otkaza koji je primalji zaposlenoj na neodređeno vrijeme u kninskoj bolnici od kolovoza 1999. potpisala dr. Antonela Karačić, sanacijska upraviteljica te zdravstvene ustanove.

Jaga Stojak smatra se praktičnom vjernicom, katolikinjom, i uložila je prigovor savjesti na obavljanje operativnih zahvata namjernih prekida trudnoće.

U njezino ime dostavila sam bolnici zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa dok još nije dobila otkaz. Odvjetnica Mikulandra postavila je, dodaje, i zahtjev za zaštitu od uznemiravanja primalje na radnome mjestu od nadređenih medicinskih sestara i tražila od ravnatelja da je zaštiti od takve vrste ugrožavanja prava i dostojanstva te da se druge činjenice koje nemaju veze sa stvarnim problemom ne miješaju s ovim pitanjem.

-Tada je opomena pred otkaz povučena, nije dobila otkaz, no ravnatelj je nakon prestanka mandata otišao iz bolnice. Došla je u međuvremenu sanacijska ravnateljica, a ja sam otišla na godišnji odmor. Nakon povratka na posao, moram priznati da me šokirao otkaz uzrokovan skrivljenim ponašanjem radnika od osobe koja nije obavila niti jedan razgovor s njom, niti ju je pozvala na očitovanje i koja nije ni mogla u tom kratkom roku ocijeniti stvarno stanje. Interesantno je i da je otkaz upućen dok je zaposlenica bila, i još uvijek jest, na bolovanju - kazala je Mikulandra.

MARINA JURKOVIĆ
SNIMILA NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV

Ravnateljica Karačić nedostupna za komentar

Sanacijsku ravnateljicu kninske Opće bolnice, dr. Antonelu Karačić nismo zatekli na radnom mjestu jer je, kako nam je kazala njezina tajnica, na sastanku u Zagrebu. Ostavili smo i broj mobitela no, do zaključenja broja nije nas nazvala. Pokušali smo doći i do glavne sestre OB, ali je ona također bila radno odsutna „na sastanku u gradu“. Tajnica ju je nazvala na mobitel no istaknula je kako obrazloženje otkaza primalji Stojak nije u njezinoj nadležnosti. Dr. Oliver Ojdanić nije više zaposlenik OB Knin.

Don Marinko Mlakić: Prigovor je pravo utvrđeno Ustavom

Generalni vikar Biskupije Šibenik, don Marinko Mlakić, upoznat je sa slučajem primalje Jage Stojak. Upitan da nam protumači prigovor savjesti sa stanovišta katoličke crkve pozvao se na jedan od dijelova dokumenta Drugog Vatikanskog Sabora po kojem je “savjest najskrovitija jezgra i svetište čovjeka, gdje je on sam s Bogom čiji glas odzvanja u njegovoj nutrini“.

-Uostalom, ne jamči li Ustav Republike Hrvatske slobodu savjesti i vjeroispovjesti i slobodno i javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja...-upitao je generalni vikar Šibenske biskupije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ostala-bez-posla-u-kninskoj-bolnici-dali-su-mi-otkaz-jer-nisam-pristala-sudjelovati-u-pobacaju-208368 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e2548f7bb1e45b3c15707306fc9b792228524200 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ostala+bez+posla+u+kninskoj+bolnici%3A+%26quot%3BDali+su+mi+otkaz+jer+nisam+pristala+sudjelovati+u+poba%C4%8Daju%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fostala-bez-posla-u-kninskoj-bolnici-dali-su-mi-otkaz-jer-nisam-pristala-sudjelovati-u-pobacaju-208368 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fostala-bez-posla-u-kninskoj-bolnici-dali-su-mi-otkaz-jer-nisam-pristala-sudjelovati-u-pobacaju-208368 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jaga Stojak (lijevo) u razgovoru s našom novinarkom Marinom Jurković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAŽNJENA ZBOG PRIGOVORA SAVJESTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaKAŽNJENA ZBOG PRIGOVORA SAVJESTI

Ostala bez posla u kninskoj bolnici: "Dali su mi otkaz jer nisam pristala sudjelovati u pobačaju"

Piše PSD.
3. kolovoza 2013. - 23:53

Liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj mogu se pozvati na prigovor savjesti u situacijama kada ih njihova vjerska uvjerenja priječe da sudjeluju u medicinskim zahvatima protivnim postulatima vjere. Jedan od takvih zahvata je namjerni prekid trudnoće.

Na priziv savjesti, međutim, ne mogu se pozvati vjernice primalje. Makar se ne mogu pozvati u Općoj bolnici “Hrvatski ponos” u Kninu jer bi, poput Jage Stojak, mogle ostati bez posla.

‘Slomljene’ na razne načine

Jagi Stojak (49), naime, nakon 27 godina radnoga staža, od kojih je posljednjih 14 provela radeći kao primalja u kninskoj bolnici, na kućnu adresu u Kninu stigla je Odluka o redovitom otkazu ugovora o radu jer je 14. lipnja ove godine odbila prisustvovati zahvatu namjernog prekida trudnoće pozvavši se na priziv savj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 17:58