StoryEditorOCM
Hrvatskatotalni kaos

Ostajemo bez lijekova?! Već sada nema Ibuprofena, manjka i Klavocina... Informacije koje stižu iz Njemačke su šokantne: ‘Otkazane su i narudžbe za zimu‘

Piše Javorka Luetić
27. srpnja 2022. - 20:19

U Njemačkoj se na policama ljekarni pojavila nestašica važnih lijekova, osobito onih za snižavanje tjelesne temperature kod djece, poput paracetamola.

Stanje je zabrinjavajuće jer tjelesna temperatura od 40 stupnjeva nije neuobičajena kada se radi o omikron varijanti koronavirusa koji je još uvijek prisutan, a može se očekivati i veći broj oboljelih s dolaskom jeseni.

Ne isplati im se

”Sirupa s paracetamolom je već ponestajalo početkom godine. U međuvremenu, sirup s ibuprofenom više nije dostupan, kao ni sprej od jedne velike tvrtke, a sve je veća nestašica i čepića za temperaturu”, rekla je za Deutsche Welle farmaceutkinja u jednoj berlinskoj ljekarni, te dodala da su im u narudžbama za zimu već u potpunosti otkazane sve koje se odnose na dječje lijekove protiv bolova i temperature. I to nije slučaj samo u ovoj berlinskoj ljekarni. Uska grla u isporuci pogađaju cijelu Njemačku.

Stanje u farmaceutskoj industriji je problematično, stoji u pisanom priopćenju Saveznog udruženja proizvođača lijekova, u kojem se pojašnjava da su situaciju za proizvođače lijekova zakomplicirali problemi u globalnim lancima opskrbe, kronični nedostatak kvalificiranih radnika i nedostatak osoblja povezan s koronom. No, najvažniji razlog ipak je financijski. Naime, farmaceutskoj industriji se jednostavno ne isplati proizvoditi lijekove protiv bolova za djecu. Zdravstvena osiguranja plaćaju kompanijama 1,36 eura za bocu sirupa s paracetamolom, a to je cijena koja se nije povećavala posljednjih deset godina.

”Brzi rast troškova proizvodnje lijekova s jedne strane, te zamrznute cijene maloprodaje s druge razlog su da se kod proizvodnje lijekova kao što su paracetamol sirupi posluje s gubitkom”, istakao je Andreas Burkhardt, generalni direktor farmaceutske tvrtke “Teva”.

image

Andreas Burkhardt

teva.de

Prema navodima Saveznog instituta za lijekove i medicinske uređaje (BfArM-a), trenutno ima više od 260 lijekova s kojima u Njemačkoj ima problema oko isporuke. Tu spadaju uobičajeni antibiotici, lijekovi za štitnjaču, lijekovi za smanjenje tlaka, ali i lijekovi koji su hitno potrebni u bolnicama.

Kako se Hrvatska priprema za moguću nestašicu lijekova, je li ona već prisutna i kojih sve lijekova trenutno nedostaje te što se savjetuje građanima, provjerili smo u HALMED-u.

HALMED sve prati

- HALMED s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi s rješavanjem problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravovremena razmjena svih dostupnih informacija. Evidencija nestašica prijavljenih HALMED-u objavljena je na internetskoj stranici HALMED-a u obliku tablice nestašica i u internetskoj bazi lijekova HALMED-a u obliku podatka o statusu lijeka u prometu te se ažurira sa svakim novim saznanjem. Ovim putem možemo vam potvrditi da u RH trenutačno nije zabilježena nijedna kritična nestašica lijeka - kazala nam je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

- Što ako se nestašica okarakterizira kao kritična?

- U tom slučaju HALMED u suradnji s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi plan smanjenja utjecaja nestašice na kontinuiranu opskrbu tržišta lijekovima. Ovisno o predmetnom planu, provode se regulatorne mjere kojima se osigurava kontinuirana opskrba tržišta i dostupnost lijekova.

To može uključivati mehanizam tzv. izvanrednog unosa/uvoza lijeka, odnosno postupak u kojem u slučaju ugroženosti javnog zdravlja, do razrješenja nestašice odobrenog lijeka, HALMED daje suglasnost za unos ili uvoz lijeka koji nema odobrenje za stavljanje u promet u RH, a odobren je i prošao sve potrebne provjere u drugoj državi.

U ovome postupku, HALMED-u zahtjev za izdavanje suglasnosti podnosi veleprodaja lijekova temeljem pojedinačnog liječničkog recepta ili izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka. Drugi regulatorni mehanizam koji se najčešće koristi za premošćivanje nestašica je davanje suglasnosti za izuzeće od obveze od opremanja lijeka na hrvatskom jeziku.

U ovim se slučajevima lijek u promet stavlja u pakiranju i s uputom na jeziku zemlje iz koje je nabavljen jer bi dugotrajan postupak pripreme prijevoda i tiskanja upute znatno usporio postupak nabave lijeka. Stoga liječnik koji propisuje takav lijek i ljekarnik koji ga izdaje trebaju pacijentu pružiti potpune informacije o lijeku, koje se inače nalaze u uputi o lijeku. Za lijekove koji imaju odobrenje Europske komisije, uputa na hrvatskom jeziku može se pronaći preko baze lijekova na internetskim stranicama HALMED-a.

Logistički razlozi

- Što mogu poduzeti bolesnici ako se dogodi da ne mogu dobiti svoj lijek?

- U distribucijskom lancu uvijek postoji mogućnost kratkotrajnih zastoja iz logističkih razloga. U slučaju nemogućnosti dolaska do pojedinog lijeka, pacijenti se mogu obratiti HALMED-u za informacije i upute o dolasku do lijeka. U slučaju da potrebni lijek nije dostupan na našem tržištu te nema odgovarajuće zamjene, poduzimaju se već opisane mjere kojima se lijek nabavlja za potrebe pacijenta.

- Trenutačno i na našem tržištu nedostaju neki lijekovi za snižavanje temperature kod djece kao što je primjerice Neofen!?

- Vezano uz lijekove s djelatnom tvari ibuprofen, možemo potvrditi da je HALMED zaprimio informaciju o nestašici lijekova Neofen 60 mg čepići i Neofen 125 mg čepići, koja je nastupila iz razloga vezanih uz proizvodnju te je očekivani završetak nestašice 29. srpnja ove godine. Dodatno vas možemo izvijestiti da su na tržištu dostupni drugi lijekovi istog farmaceutskog oblika iz iste terapijske podskupine.

Drugi oblici lijeka

- A Klavocin? Nekih njegovih oblika nedostaje u nekim bolnicama!?

- Što se tiče Klavocina, prema informacijama kojima raspolaže HALMED, oblici ovih lijekova koji se izdaju u ljekarnama dostupni su u prometu, dok je nestašica prijavljena za jedan oblik koji je namijenjen za bolničku primjenu, a za koji postoji zamjena.

Dakle, oblici lijekova Klavocin koji se izdaju u ljekarni nisu zahvaćeni nestašicom te se njihova opskrba tržišta odvija neometano. Lijek namijenjen za bolničku primjenu pod nazivom Klavocin 500 mg + 100 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju također je dostupan na tržištu. Trenutačno je u tijeku nestašica lijeka Klavocin 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju koja je nastupila iz komercijalnih razloga i čije se trajanje očekuje do 31. prosinca 2022. godine.

Međutim, u Republici Hrvatskoj u prometu se nalaze drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika koji imaju važeće odobrenje te je time osigurana dostupnost odgovarajućih zamjenskih terapija. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 21:57