StoryEditorOCM
Hrvatskaizmjene zakona

Osobne iskaznice kojima je istekao rok u Hrvatskoj će vrijediti do kraja pandemije, oni koji planiraju putovanja trebaju unaprijed provjeriti uvjete

Piše Hina
2. kolovoza 2021. - 21:34

S ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana, Sabor je prošle godine izmijenio Zakon o osobnim iskaznicama na način da je iskaznicama produžen rok i to na najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

- Prošle godine su išle izmjene Zakona o osobnoj iskaznici koje su još uvijek na snazi i vrijedit će dok se ne proglasi kraj epidemije - rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić.

- Kada se proglasi kraj epidemije, građani će morati u roku 30 dana predati zahtjev za izradom nove osobne iskaznice ako im je ona istekla - dodala je.

Hrvatski građani ako nikamo ne putuju izvan zemlje ne bi trebali imati problema s institucijama ako im je istekla osobna iskaznica.  O zakonskim izmjenama zbog epidemije obaviještene sve institucije u Hrvatskoj i osobne iskaznice koje su istekle trebale bi svugdje jednako vrijediti.

No, ako putuju u druge države, moraju provjeriti s državama u koje putuju hoće li priznati osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok.

- Mi smo obavijestili sve države, no na svakoj je državi hoće li ona to uvažiti i smatrati da je taj dokument važeći ili ga neće priznati - kaže glasnogovornica MUP-a.

Naš državljanin koji želi ići u Njemačku, mora provjeriti s tom zemljom može li s takvom osobnom prijeći granicu. Što se tiče RH, sve dok se ne proglasi kraj epidemije u Hrvatskoj na snazi je stavka zakona koja to definira.    

Ista pravila vrijede i za vozačku dozvolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:47