StoryEditor
Hrvatskaroditelji mališana oboljelih od malignih bolesti prisiljeni stalno putovati u zagreb

Osijek: za liječenje djece plaćaju 1000 kuna tjedno

Piše PSD.
16. veljače 2009. - 09:58

Šokantnu vijest da njezina tada 16-mjesečna kći Latica boluje od malignog tumora u maloj zdjelici, Osječanka Sonja Lacković-Kučinac doznala je 2004. godine. Iako je najgore prošlo, malena Latica i danas, nakon gotovo pet godina, odlazi na kontrole u Zagreb.

- Akutna faza liječenja od zloćudnih bolesti traje nekoliko mjeseci, no kontrole su nužne još godinama poslije - priča nam majka.

Sonja je dopredsjednica osječke Udruge roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti “Moje dijete”. S problemima s kojima se svakodnevno susreću, roditelji su odlučili dijeljenjem letaka u tramvajima upoznati građane Osijeka.

Naime, pri KB-u Osijek ne postoji dječji onkološki odjel, pa nakon što se bolest dijagnosticira na Pedijatriji, mališani su prisiljeni putovati u Zagreb na liječenje. Veliki je to financijski napor roditeljima.

- Prosječno tisuću kuna stoji nas jednodnevni put u Zagreb, ako uračunamo prijevoz automobilom i hranu. Naime, bolesnu djecu ne možemo voziti vlakom, a zahtijevaju i poseban režim prehrane - kaže Sonja.

Put na pretrage i kontrole u Zagreb često se, pak, odulji na dva ili tri dana, pa je zagrebačko Poglavarstvo prije godinu dana Udruzi na korištenje dalo četverosobni stan, u kojemu ima sedam ležajeva, što je brojnim roditeljima olakšalo odlaske u bolnice.

S. Lepan / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 01:05