StoryEditorOCM
HrvatskaSVE KUPUJU

Orbanovi tajkuni žele kupiti velike hrvatske tvrtke, evo i koje. Jedino im se može suprotstaviti Podravka. Ali...

Piše VIJESTI SD
29. srpnja 2023. - 18:35

Mađarski tajkun blizak Viktoru Orbanu kupio je hrvatsku tvrtku Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka.

Rabo je tako ušao u sastav velike grupacije Meszaros iza koje stoji Lorinc Meszaros, inače glavni sponzor i mecena NK Osijeka, ali i omiljeni Orbanov poduzetnik. To preuzimanje opet podgrijava ono o čemu se već godinama naveliko priča – Meszarosovu navodnu želju za preuzimanjem Fortenovina agrobiznisa.

► O Lorincu smo pisali i ‘daleke‘ 2018. godine:

Lorinc Meszaros i priča o čudu sa Drave: kako je ‘najpoznatiji navijač’ postao i najvažniji igrač Osijeka

Fortenova grupa, naime, ove godine planira prodati tvrtke iz poljoprivrednog sektora: Belje, vukovarski Vupik i vinkovački PIK. Na to ih tjera američki fond HPS investments u dealu o reprogramu otplate obveznica teških 1,1 milijardu eura. Proces prodaje mora se pokrenuti najkasnije do kraja godine, piše Danica.

Odlične brojke

Belje, Vupik i PIK Vinkovci sigurno će privući dovoljno pažnje potencijalnih lovaca, a danas su tu najmanje četiri vrlo ozbiljna takmaca. Dva su domaća, a dva inozemna. To su koprivnička Podravka, osječko Žito Marka Pipunića te Orbanovi milijarderi Meszaros i Sándor Csányi, prvi čovjek OTP banke.

Fortenovina poljoprivreda lani je ostvarila odlične poslovne brojke. Ukupni prihodi Belja, Vupika i PIK-a iznosili su 338 milijuna eura, zbrojena neto dobit bila je 20 milijuna eura, a zapošljavali su oko 2000 radnika.

image

Lorinc Meszaros grad i hotele: potpisivanje ugovora između Marriott Internationala i Meszaros grupacije o gradnji Rivas Hotela u Ičićima

Damir Skomrlj/Cropix

Belje je pritom imalo 236 milijuna eura prihoda i čak 15 milijuna eura dobiti (377 posto više nego predlani). Zapošljava oko 1300 ljudi. Vukovarski Vupik imao je lani prihode od 52,5 milijuna eura i profit od 2,8 milijuna eura te 350 zaposlenih.

Vinkovački PIK ostvario je godišnji promet od 49 milijuna eura te neto dobit od 2,6 milijuna eura. PIK ima oko 360 radnika.

Belje ima moderne tvornice mliječnih i suhomesnatnih proizvoda, proizvodnju mlijeka u pogonima bivšeg Megglea, uzgoj rajčice. PIK Vinkovci, osim žitarica i uljarica, uzgaja grašak, luk, grah, kukuruz šećerac.

Rusko-mađarski deal

Vukovarski Vupik također primarno proizvodi žitarice i uljarice, ali i povrće poput mrkve, graška, luka. Sve te tvrtke imaju i brojne farme goveda i svinja.

Za Vladu RH je Fortenovin agrar iznimno važan jer je u zakupu ogromnih poljoprivrednih površina u vlasništvu države. Premijeru Andreju Plenkoviću, dakle, nije svejedno tko će se na koncu pojaviti kao kupac Belja, PIK-a i Vupika.

Ime Sándora Csányija pojavljivalo se u kontekstu preuzimanja baranjskog Belja i nakon što je ruski Sberbank radio na tome da svoj poslovni udjel u Fortenovi proda mađarskom fondu Indotek kojeg također kontroliraju Orbanu bliski ljudi.

image

Grade i hotele: potpisivanje ugovora između Marriott Internationala i Meszaros grupacije o gradnji Rivas Hotela u Ičićima

Damir Skomrlj/Cropix

Plenković i Vlada nakon toga učinili su sve da miniraju taj rusko-mađarski deal o Fortenovi, što im je na koncu i uspjelo. Sada je pak tu i Meszaros koji je, kako se neslužbeno priča u domaćim poslovnim krugovima, također bacio oko na te tvrtke.

Hollywoodski triler

No, hrvatsko-mađarski odnosi u posljednje vrijeme nisu baš bajni. S jedne strane INA i Fortenova, s druge Orbanova otvorena potpora Putinu i Rusiji kontra Ukrajine. Nema nikakve sumnje da će Vlada favorizirati domaće igrače, Podravku i Žito.

A tu je i hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac koji može pripomoći jer vlasnički kontrolira Fortenovu. Ipak, u cijeloj priči ima jedan veliki ali. Fortenova će, vrlo je izvjesno, svoj agrobiznis zbog deala s HPS-om morati prodavati na međunarodnom tenderu s jasnim i transparentnim pravilima koja će za sve biti ista.

Što, dakle, ako Mađari na tom tenderu ponude najviše novca i najbolje uvjete? Tko će unutar Fortenove donijeti odluku da se firme prodaju nekom s lošijom ponudom te se time izložiti potencijalnom kaznenom progonu?

Mnogo je tu pitanja na koja danas nema jasnog odgovora. Zato će proces prodaje Belja, PIK-a i Vupika sigurno biti uzbudljiviji od mnogih hollywoodskih trilera. Jer ulog je ogroman, za obje strane. Hrvatsku i mađarsku. A to nije samo poduzetnička, već i velika politička priča.

Mađaroi kupili tvrtku ‘Rabo‘, hrvatskog lidera u proizvodnji jabuka

O svemu je pisao i Jutarnji list:

Mađarski tajkun blizak Viktoru Orbánu i jedan od najbogatijih ljudi u regiji Lőrinc Mészáros kupio je još jednu tvrtku u Hrvatskoj - najvećeg hrvatskog proizvođača i izvoznika svježih jabuka

Tvrtka Rabo iz Kneževih Vinograda, proizvođač i izvoznik svježe jabuke, postaje nova članica mađarske Mészáros Grupacije, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke ne navodeći vrijednost akvizicije.

U okviru Mészáros Grupe tvrtka Rabo će i dalje, s dosadašnjim menadžmentom i zaposlenicima, nastaviti s uspješnom realizacijom svih planiranih aktivnosti i zacrtanih ciljeva u budućnosti. Ta akvizicija, osim za daljnji razvoj tvrtke, investicije i zapošljavanja, predstavlja mogućnost i dodatnog osnaživanja lokalne zajednice, kao i baranjske privrede u cjelini, ističe se u priopćenju.

Vlasnik Grupe Mészáros Mészáros Lőrinc kazao je da će tom akvizicijom Grupa dobiti jedinstveni know-how o proizvodnji, skladištenju, konfekciji i distribuciji svježeg voća, koji se može uspješno primjenjivati u svim budućim ulaganjima u tvrtku, ali također i na njihovm površinama u Mađarskoj. "Naš cilj je da Rabo, uz očuvanje svog prepoznatljivog brenda i pozicije u sektoru proizvodnje voća, predstavlja i snažnu platformu za budući rast i investicije u ovaj specifičan sektor, a koje bi naša Grupa mogla provoditi u narednom razdoblju", kazao je Lőrinc.

Osnivač i budući izvršni direktor tvrtke Rabo Nikola Velicki je istaknuo kako će Rabo, kao hrvatski lider u proizvodnji jabuka i njen najveći izvoznik, zasigurno predstavljati vrlo vrijedan segment bogatog poljoprivrednog portfelja Mészáros Grupe, ali i njen značajan iskorak u sektor voćarstva. "U dogovoru s budućim vlasnikom, tvrtka će zadržati dosadašnji smjer i strategiju svog poslovanja s daljnjim razvojem i jačanjem proizvodnih kapaciteta, ali i tržišne pozicije naših proizvoda, kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima", kazao je, napominjući kako i nadalje žele snažno razvijati uspješnu suradnju s dugogodišnjim partnerima, kako na domaćem, tako i na tržištima Velike Britanije, zapadne Europe te Bliskog Istoka.

Mészáros Grupa je, kako se navodi u priopćenju, jedan od najznačajnijih europskih poljoprivrednih proizvođača u sektorima stočarstva, ratarstva, mljekarstva, peradarstva te vinarstva, s više od 50.000 hektara proizvodnih površina. Tom akvizicijom Mészáros Grupa sada postaje i jedan od regionalnih lidera voćarstva te radi snažan internacionalni iskorak u sektoru proizvodnje i distribucije svježeg voća.

Tvrtka Rabo, kako se navodi na njihovim internetskim stranicama, proizvodi 8.000 tona jabuke i 500 tona nektarine, čime su najveći proizvođači i izvoznici jabuke i nektarine u Republici Hrvatskoj. Na visokointenzivnim nasadima sa 4.000-6.500 stabala po hektaru, proizvode jabuke vrhunske kvalitete i najnovije licencirane selekcije sorti Gale, Zlatnog i crvenog delišesa, Jonagoreda, Granny Smitha, Braeburna i Fuji-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:21