StoryEditorOCM
HrvatskaIZBAČEN IZ UDRUGE

Optužbe na račun Kajtazija, Suzanu Krčmar karate udarcem pogodio u pleksus?; Savez Roma: Više nije član

Piše Željka Godeč/JL
1. listopada 2024. - 17:20

Zbog optužbi za fizičko nasilje nad Suzanom Krčmar, predsjednicom Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, koja ga je dovela dva tjedna zaredom na naslovnicu Nacionala, Veljko Kajtazi, već trinaest godina predstavnik romske manjine u Saboru i trenutno potpredsjednik saborskog Odbora za predstavke i pritužbe, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Savjeta za robne zalihe iz reda zastupnika, izbačen je iz te udruge, piše Jutarnji list. 

Skupština Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara poručila je da cijela romska zajednica osuđuje svako nasilje, a naročito nad ženama i Romkinjama, i obavijestila da Kajtazi više nije njihov počasni član zbog nasilja nad Suzanom Krčmar, kao i to da više nije dobro došao u njihove prostorije te su mu javno dali rok od šest dana za iseljenje s njihove zagrebačke adrese Pavla Hatza 23/5.

image

Suzana Krčmar i Andrej Plenković

Darko Tomaš/Cropix

Skupština je ujedno pozvala sve žene žrtve nasilja da prijave nasilje policiji i obećala da će pružati podršku građankama i građanima, posebice svim pripadnicama/ima romske nacionalne manjine u svim slučajevima diskriminacije. "Vezano za prijavu nasilja saborskog zastupnika Kajtazija prema predsjednici SRRH gđi Krčmar, dok je u tijeku istražni postupak pred DORH-om, gđa Krčmar neće davati izjave za medije", pišu u priopćenju za medije.

Nacional je u prošlom broju objavio kako je Državno odvjetništvo potvrdilo da su primili kaznenu prijavu u kojoj stoji da je Kajtazi "u napadu bijesa prijetio fizičkim ozljeđivanjem još jednoj zaposlenici, a gospođu Krčmar fizički je ozlijedio i dan ranije na službenom putu u Belom Manastiru."

Kajtazi je, napisali su, na Suzanu Krčmar nasrnuo karate udarcem rukom u pleksus, vrijeđao ju je i prijetio pred djelatnicima Saveza i drugim svjedocima. U tom napadu zaustavila su ga trojica muškaraca, Krčmar ništa od toga nije prijavila policiji jer se boji za svoje radno mjesto i egzistenciju.

U novom broju, pak, otkrivaju moguće financijske malverzacije predstavnika romske manjine u Saboru; tvrde da je Kajtazi tražio da se državnim novcem plati njegov kip u prirodnoj veličini i karate-pozi ispred pulske Arene i iznose sumnje o nezakonitom i netransparentnom trošenju novca udruge, poput, primjerice, tiskanja knjige o Kajtaziju, izrade njegovih portreta i filmske biografije, kao i to da je bez natječaja tražio plaćanje građevinskih projekata povezanih s njegovim sinom.

O slučaju se oglasio i premijer Andrej Plenković, koji je rekao Hini da ga je sve to jako iznenadilo. Premijer Plenković najavio je da će se s Kajtazijem vidjeti i razgovarati na koalicijskom sastanku i zaključio: "Ako ćemo sada sve svoditi na to da rušimo Vladu zbog takvih stvari, neće se srušiti Vlada zbog toga."

image

Suzana Krčmar, Andrej Plenković, Veljko Kajtazi

Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 17:21