StoryEditor
Hrvatskana pravoslavnom groblju

Oprez, uznemirujuće fotografije: u Negoslavcima pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe; Riječ je o žrtvama iz Domovinskog rata kojima se '91. izgubio svaki trag

Piše M.K.S.
14. studenog 2019. - 18:20
NEGOSLAVCI 2

Češljalo se uzduž i poprijeko. Provjeravale su se dojave, prekopavala sumnjiva mjesta na području hrvatskog dijela Podunavlja. Cilj su bile masovne grobnice iz Domovinskog rata.

Posljednja dva mjeseca tražilo ih se po Dalju, farmi „Marinovci“, Laslovu, na širem području Ovčare i Sotina. No, istražitelji nisu našli tragove posmrtnih ostataka.

Sve do danas, kada su u Negoslavcima na pravoslavnom groblju pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe, koji prema preliminarnim nalazima, potječu iz razdoblja Domovinskoga rata. Nakon ekshumacije ostaci su prevezeni za Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi identifikacije.

Negoslavci su selo naseljeno pretežito srpskim stanovništvom kraj Vukovara u kojemu se tijekom opsade grada nalazila komanda JNA i lokalnih "teritorijalaca". U Negoslavce je nakon pada Vukovara doveden dio zarobljenih hrvatskih branitelja i civila koji su tamo prebijeni. Nakon čega im se u Negoslavcima izgubio svaki trag.

U potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, njihova Uprava za zatočene i nestale u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima od 27. rujna 2019. godine neprekidno provodi terenske izvide i istraživanja na području hrvatskoga Podunavlja.

U tom su razdoblju izvidi i istraživanja provedeni na 12 lokacija na području Dalja, farme „Marinovci“, Laslova, kao i Ovčare, Sotina i Negoslavaca, za koje su prikupljena saznanja ukazivala da su moguća mjesta prikrivenih grobnica nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata.

Pri tom, izuzev lokacije u Negoslavcima, na preostalim lokacijama nisu potvrđena inicijalna saznanja te se istraživanja nastavljaju i u predstojećem razdoblju.

Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1.872 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, pri čemu najveći broj žrtava, njih 530, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.
 

#NEGOSLAVCI

Izdvojeno

05. srpanj 2020 16:17