StoryEditor

Oporba: Vlada uredbama obezvrjeđuje rad Sabora

Piše PSD.
1. listopada 2008. - 19:51

Iako saborski klubovi načelno podupiru Zakon o ovlastima Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora, u raspravi je oporba upozorila, navodeći kao primjer nedavno donošenje uredbe kojom se mijenjaju odredbe Zakona o trgovini, kako Vlada takve uredbe donosi na netransparentan način, obezvrjeđujući ulogu Hrvatskoga sabora i zlorabeći sam zakon.

Zakonom se, inače, ovlašćuje Vlada da svojim uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Hrvatskoga sabora, osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza, te pitanja koja po Ustavu može uređivati samo Sabor.

Vladi je ovlast da uređuje pitanja tekuće gospodarske politike ograničena samo za vrijeme kad Hrvatski sabor ne zasjeda, odnosno od 15. prosinca 2008. do 15. siječnja 2009. i od 15. srpnja 2009. do 15. rujna 2009.

Zastupnici su u raspravi istaknuli kako se Zakonom o trgovini prvotno zabranio rad trgovina nakon 21 sat, a zatim je Vlada to promijenila samo nakon mjesec dana, kako su istaknuli, zbog pritiska javnosti i to na telefonskoj sjednici.

Protivimo se netransparentnu odlučivanju na zatvorenim sjednicama i tražimo da Vlada radi na otvoren i transparentan način, rekao je Igor Dragovan (SDP) i ustvrdio kako ona dosadašnjim načinom rada pokazuje da je bahata i arogantna te da se ne brine za građane.

Vladi se tim zakonom daju velike ovlasti, a on se primjenjuje "neodgovorno i štetno za Hrvatsku", ustvrdio je Dragovan i dodao kako je Vlada nekompetentna i ne snalazi se u svom poslu.

Iako će HNS poduprijeti donošenje zakona, Goran Beus Richembergh naglasio je kako primjer Zakona o trgovini govori da Vlada u praksi zlorabi zakon koji joj daje ovlasti da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora.

"Protiv smo takva načina rada u kojem ministri s jahte daju suglasnost da se namagarči Sabor i ono što je on samo mjesec dana prije donio", rekao je.

Vlada ne smije obezvrjeđivati Sabor i njegove odluke, naglašava Richembergh.

Sabor je nastavio raspravu o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice parkom prirode.

Sabor je danas dnevni red tekuće sjednice proširio sa sedam novih točaka.

(h)

item - id = 23443
related id = 0 -> 1136396
related id = 1 -> 1136063
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 11:12