StoryEditor
HrvatskaZBOGOM, ZDRAVKO...

Oporba sastavila optužnicu u četiri točke: evo zbog čega ministar Marić mora otići iz Vlade

Piše D. Mikulandra
4. svibnja 2017. - 10:29

Kompromitiranog ministra financija Zdravka Marića, o čijoj će se sudbini danas odlučivati na Markovu trgu, oporbeni vijećnici i dojučerašnji partneri HDZ-a u Vladi iz redova Mosta, podsjetimo, optužili su sukob interesa prigodom odlučivanja o 'Agrokoru', nepoštivanje pravnog poredka Republike Hrvatske, uzimanje povlaštenog kredita Hrvatske poštanske banke na koji nije imao pravo, gaženje saborske prisege...

'Optužnica' je sastavljena u četiri točke, a evo što mu konkretno zamjeraju politički oponenti:

1. SUKOB INTERESA

– Zdravko Marić je kriv jer je prigodom odlučivanja o "Agrokoru" bio u sukobu interesa. Umjesto da se, kao bivši izvršni direktor za strategiju i trižište kapitala u Todorićevu koncernu, izuzeo iz odlučivanja o sudbini "Agrokora", on je 10. travnja 2017. sudjelovao u donošenju odluke o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika u trgovačkom društvu "Agrokor". Time je ministar Marić pokazao da ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske, kao i da ne vodi računa o vjerodostojnosti i dostojanstvu povjerene mu dužnosti.

2. UPITAN KREDIBILITET

– Zdravko Marić je kriv jer je u vrijeme za koje postoje osnovane sumnje da se manipuliralo financijskim izvješćima "Agrokora" obnašao dužnost koja je obuhvaćala ne samo prezentaciju tih financijskih izvješća trećim osobama, nego i njihovu aktivnu uporabu radi osiguranja financiranja koncerna. Time je u pitanje doveden njegov kredibilitet.

3. POVLAŠTENI KREDIT

– Zdravko Marić kriv je jer je prije sedam godina realizirao povlašteni kredit Hrvatske poštanske banske dok je bio državni tajnik u Ministarstvu financija i predsjednik Nadzornog odbora iste te banke.

4. POGAZIO PRISEGU U SABORU

– Zdravko Marić je kriv jer nije postupao u skladu s prisegom koju je dao u Saboru, a u kojoj jasno stoji da će dužnost člana Vlade obnašati "savjesno i časno, poštovati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak RH". Njegova vjerodostojnost je ozbiljno narušena, a istodobno je u pitanje dovedena njegova sposobnost da neometano obnaša dužnost ministra.

 

#ZDRAVKO MARIć#OPTUžNICA#RAZRJEšENJE

Izdvojeno