StoryEditorOCM
HrvatskaNOVI TOPLINSKI UDAR

Opet nadire toplinski val: Stručnjaci savjetuju kako se zaštititi pred afričkim vrućinama i žutim pijeskom

Piše Goranka Jureško/JL
7. srpnja 2024. - 12:40

Ljeto je u punoj snazi jer smo na pragu još jednog toplotnog udara. Upravo smo, kažu prognostičari, ušli u novi toplinski val koji će potrajati do kraja tjedna a i nebo će ponovo postati žućkasto zbog novog dolaska afričkog pijeska. Potom će slijediti osvježenje ali do tada se valja pridržavati preporuka koje će nam pomoći da vrućine preživimo bez većih poglavito zdravstvenih nevolja, piše jutarnji.hr.

Meteorolozi kažu da anticiklona nad Sredozemnim morem, te južnom i istočnom Europom podržava stabilno sunčano vrijeme. Dodaju da bi tek mala količina nestabilne atmosfere mogla uzrokovati kratkotrajnu naoblaku i to samo u sjevernom dijelu Hrvatske. Veći utjecaj imat će u višim slojevima atmosfere struje jugoistočnog smjera koje će donijeti afričke vrućine i malo žutog pijeska.

image

dhmz prognoza

Očekivano, sve to govori da će temperature ovog tjedna biti izrazito visoke i to dnevne od 28 do 34°C, a temperatura mora kretat će od 25 do 27 stupnjeva Celzijusovih. Reklo bi se, kao u toplom bazenu.

Za početak tjedna najavljuje se vruće i sunčano vrijeme s tim da bi poslijepodne u sjevernom dijelu Hrvatske moglo biti razvoja dnevne naoblake, a u gorskim predjelima to bi značilo i poneki pljusak. Ni noću neće biti previše mogućnosti za osvježenje jer temperatura neće biti niža od 21 u unutrašnjosti a na Jadranu čak 25 stupnjeva.

Danju bi pak temperature mogle letjeti do 38, a u Slavoniji i do 40 stupnjeva, kažu prognostičari. Prema DHMZ-u, vrhunac toplinsko vala očekuje se od polovice tjedna s tim da bi najgore moglo biti na Jadranu i to od Rijeke do Dubrovnika. Već uobičajeno DHMZ daje preporuke građanima kako bi smanjili opasnost od toplinskih valova poglavito za zdravlje.

image

SHUTTERSTOCK

/Shutterstock

Naglašava se da bi temperaturu u stanu trebalo održavati ispod 32 danju i ispod 24 stupnja noću. Također je preporuka da se dok su temperature izrazito visoke zatvore prozori i spuste roletne te da se u vrijeme najgorih vrućina tijekom dana ne izlazi na otvoreno. Pomoći će i tuširanje u mlakoj vodi, lagana odjeća i puno tekućine. U svakom slučaju, kažu stručnjaci, puno sami možemo učiniti da toplotne valove što lakše prebrodimo, piše jutarnji.hr.

image

Joško Šupić/CROPIX

Josko Supic /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 21:03