stdClass Object ( [id] => 244087 [title] => Općine i gradovi na prosjačkom štapu; Baldasar: Više dobra nego zla [alias] => opcine-i-gradovi-na-prosjackom-stapu-baldasar-vise-dobra-nego-zla [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Kao što se moglo očekivati, predstavnici Udruga Gradova i Udruga županija žestoko su se usprotivili činjenici da će jedinice lokalne uprave i samouprave (JLS) ostati bez ukupno oko 2,5 milijardi kuna temeljem promjena poreza na dohodak.

Željko Turk,
gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova nam je rekao kako će Vlada, ako se odluči na taj potez, dobar dio jedinica lokalne uprave svesti na prosjački štap. “Naravno da podržavamo porezno rasterećenje građana, ali ne na način da lokalna uprave ostane bez značajnih sredstava.

To bi u stvari značilo ukidanje određenih jedinica lokalne uprave tihim putem, jer neće postojati dostatna sredstva za samoodržavanje. Skandolozno je i da nas nitko još nje kontaktirao na tu temu, a prema Europskoj povelji lokalne uprave državna vlast je dužna komunicirati sa JLS-ovima kad je u pitanju neka odluka koja se tiče lokalne uprave”, kazao nam je Turk.

I Tomislav Tolušić, župan Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Udruge županija tvrdi kako pudupire porezno rasterećenje, ali i da je ovo već treća porezna reforma u zadnjih pet godina nakon koje su jedinice lokalne uprave svaki put ostale bez dijela prihoda. “Mislim da bi već mogli pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom zbog zadiranja o opstojnost JLS-ova.

Lako je tuđim novcem rješavat državne probleme. Ako Vlada stvarno provede ovu odluku onda svi moraju znati kako će to utjecati na smanjenje standarda građana, jer će biti manje novca za gradnju i održavanje škola, manje novca za apliciranje za europske projekte, na koncu će biti i manje novca za košenje trave, čišćenje snijega i financiranje svih komunalnih funkcija koje građanima na lokalnoj razini život znače”, istaknuo je Tolušić.

Rupa u proračunu

Komentirajući najave kako će država dijelom JLS-ovima kompenzirati gubitak 2,5 miljardi kuna na način da će oko milijardu kuna preusmjeriti na njihov račun nakon što se ukinu olakšice poslodavcima za reinvestiranu dobit, Turk i Tolušić su izjavili kako su i do sada dobivali razna obećanja koja se nisu ispunila. “Osim toga, ‘rupa’ u našim proračunima bi i nakon toga ostala prevelika.

Ljudi moraju znati da će ono što će dobiti na neto plaćama izgubiti na komunalnim uslugama. Osim toga, evo predlažem Vladi da JLS-ovima prebaci dio sredstava od PDV-a uplaćenog na njihovom prostoru”, rekao nam je Tolušić, dodajući da nije točno da JLS-ovi već nisu proveli mjere racionalizacije.

“Naravno, uvijek se može više i bolje, ali ovo bi ipak bio preveliki udarac na lokalnu upravu”, naglasio je predsjednik Udruge županija, napominjući kako je u JLS-ovima zaposleno ukupno oko 20 tisuća ljudi, od toga 1900 u županijama. “U mojoj županiji je zaposleno 42 ljudi, a više je zaposleno u Agenciji za opremu pod tlakom.

Mislim da na državnoj razini postoji znatno veći prostor za uštedu”, zaključio je Tolušić.

Martina Dalić
, saborska zastupnica HDZ-a i bivša ministrica financija podržava najavljene izmjene poreze na dohodak, ali samo uz osjetnije rezanje rashoda državnog proračuna, te navodi kako ove najave “vidi kao pokušaj da se isprave neke anomalije i loši potezi u poreznom sustavu koji su povučeni za vrijeme ministra Linića”.

Komentirajući utjecaj poreznih promjena na lokalnu upravu ističe da na “nas to dovodi do srži problema zato jer su kod poreza na dohodak njegovi efekti zacementirani u institucionalnoj strukturi jedinica lokalne samouprave”.

“Oni koji imaju malo dobivat će još manje. Ministar financija svjestan je da to znači nadomještanje prihoda, no pritom je način i efikasnost rada lokalne samuprave i državne administracije ono što obeshrabruje. To nas opet vodi potrebi drugačijeg nagrađivanja i u lokalnoj i državnoj upravi i mjerenja efikasnosti i učinkovitosti’, tvrdi Martina Dalić koja se slaže i sa ukidanjem neoporezivanja reinvestirane dobiti.

“Mislim da je to dobra ideja jer je u primjeni poreznog sustava potrebno primjenjivati načela pravednosti, a ovako kako se olakšica primjenjuje nije pravedno jer uz malo ekvilibristike možete doći do toga da ne plaćate porez na dobit.

Treba, po mom mišljenju, ići agresivnije i olakšicu ukinuti i pritom razmisliti i o smanjenju opće stope poreza na dobit. Trebalo bi i ukinuti porez na dividende jer u poreznom sustavu treba poručiti onima koji investiraju da to država na neki način vrednuje”, smatra bivša ministrica financija.

60 posto BDP-a

U Vladi ne žele davati službene izjave, ali se neslužbeno može doznati kako smatraju da će općine, gradovi i županije morati dati svoj jači udjel u borbi sa posljedicama šestogodišnje recesije. “Nisu proveli kadrovsko racionaliziranje i smanjenje plaća, nisu restrukturirali komunalne tvrtke i imaju prostora za uštede”, neslužbeno nam je rečeno iz Vladinih krugova.

Inače, najavu izmjena poreza na dohodak podržala je cjelokupna ekonomska i porezna struka, a većina smatra i da JLS-ovi moraju podnijeti dodatni teret dugotrajne krize. Naime, u ukupnom BDP-u na potrošnju otpada 60 posto BDP-a i svi se nadaju kako će ovo barem malo pomoći ljudima da plate dugove i povećaju potrošnju.

Frenki Laušić
snimio Ivo Ravlić / CROPIX

Kako naći ‘prutuotrov’ za manje prihode

Ekonomisti smatraju kako će u psihološkom smislu dosta značiti činjenica da će Vlada po prvi put nakon dugo vremena provesti neki potez koji smanjuje porezni pritisak na građane. Jedinice lokalne uprave od poreza na dohodak uprihoduju oko devet milijardi kuna godišnje i jasno je kako im “ugriz” od milijardu do dvije kuna predstavlja velik problem. Ali ovaj put će morati pronaći “protuotrov” za to, jer je jasno kako ne mogu tek tako smanjivati razinu komunalnih usluga budući da i njihova lokalna politička sudbina ovisi o tome.

Baldasar: Više dobra nego zla

Najavljene izmjene poreza na dohodak trebale bi značiti pad prihoda jedinica lokalne samouprave. Različite su mogućnosti kako bi se taj manjak mogao nadoknaditi: dok jedni spominju uvođenje poreza na reinvestiranu dobit, što je poznati penicilin protiv stranih ulaganja kojih u Hrvatskoj ionako gotovo da nema, iz same lokalne samouprave čuju se i drugi prijedlozi.
Grad Split, primjerice, godišnje od poreza i prireza na dohodak uprihodi 370 milijuna kuna, kaže Ljiljana Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za financije.

– Najavljena porezna reforma i povećanje poreznih olakšica znači značajno smanjivanje prihoda jedinica lokalne samouprave. U ovom trenutku ima previše nepoznanica za točnije procjene, jer se još uvijek ne zna hoće li se možda, a da bi se kompenzirao pad prihoda od poreza i prireza na dohodak, povećati udio gradova u raspodjeli ovih prihoda. Naime, sada od ukupno ostvarenog poreza na dohodak gradovima pripada 56,5 posto, zatim za osnovno školstvo 3,1 posto i 1,3 posto za javne vatrogasne postrojbe. Ako do toga ne dođe, Grad Split bi, prema gruboj procjeni, ostao bez 30 do 40 milijuna kuna prihoda, nešto slično kao i 2010. godine, kada je stopa poreza s 15 posto smanjena na 12 posto.

Smanjivanje prihoda traži ozbiljniju analizu, prestrukturiranje troškova, smanjivanje svih izdataka koji nisu zakonom, ugovorima ili drugim propisima obvezni – pojašnjava pročelnica Vučetić. Sam gradonačelnik Ivo Baldasar kaže – prilagodit ćemo se, jer izmjene poreznih stopa donose i nešto dobra građanima:

– Pozdravljamo činjenicu da će se rasteretiti cijena rada za određene kategorije zaposlenika i poslodavaca i da će to rezultirati mogućim većim zapošljavanjem i najvjerojatnije nešto većom potrošnjom s obzirom na povećanje neto plaće, pa bi u konačnici rezultat ove reforme mogao biti pozitivan.

Naime, na prvi pogled jedinice lokalne samouprave će izgubiti, ali ako se ostvare ovi drugi preduvjeti, a to je veće zapošljavanje, tada bi jedinice lokalne samouprave mogle dobro proći. U svakom slučaju, mi ćemo se kao gradska uprava prilagoditi situaciji.

Gradonačelnik Hvara Rino Budrović, pak, smatra kako je potrebna jedna ozbiljnija porezna reforma kada su prihodi lokalne samouprave u pitanju. Grad Hvar ne bi trebao puno patiti zbog najavljenih izmjena u porezu na dohodak jer u Hvaru i nema puno velikih plaća koje će najviše profitirati. No, da je reforma potrebna, nema sumnje, smatra Budrović:

– Još nemamo detaljnijih izračuna, pa o svemu mogu govoriti samo načelno. Mislim da je, što se tiče lokalne samouprave, zaista potrebna jedna opsežnija reforma i pri tome prije svega mislim na uvođenje poreza na imovinu, odnosno na nekretnine, koji bi za lokalnu samoupravu mnogo značio. Porez na dohodak je najvažniji prihod lokalne samouprave, no nešto manji prihod može, s druge strane, značiti lakši život građanima, odnosno veću potrošnju kroz koju će se taj novac vratiti u naš proračun. Pri svemu tome svakako treba paziti da svaki pad prihoda lokalne samouprave vodi u daljnju centralizaciju. Građani svoja prava u najvećoj mjeri ostvaruju upravo u svojim gradovima i općinama, pa svako rezanje naših prihoda znači i da građani teže ta prava ostvaruju.
marijo kavain
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hoće li lokalni poglavari štedjeti na komunalnim uslugama kad ostanu bez novca iz poreza na dohodak? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POKRET OTPORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-08-21 10:10:14 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-08-21 19:26:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-08-21 20:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6721 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/08/21/Novosti/opcina00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8280268 Threads: 1 Questions: 1703852880 Slow queries: 5086811 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112975312 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/opcine-i-gradovi-na-prosjackom-stapu-baldasar-vise-dobra-nego-zla-244087 [printLink] => /vijesti/hrvatska/opcine-i-gradovi-na-prosjackom-stapu-baldasar-vise-dobra-nego-zla-244087?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 200836 [name] => poreznadohodak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poreznadohodak [link] => /tag/poreznadohodak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hoće li lokalni poglavari štedjeti na komunalnim uslugama kad ostanu bez novca iz poreza na dohodak? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POKRET OTPORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Općine i gradovi na prosjačkom štapu; Baldasar: Više dobra nego zla [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-03-55-06-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/21/Novosti/opcina00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/21/Novosti/opcina00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Kao što se moglo očekivati, predstavnici Udruga Gradova i Udruga županija žestoko su se usprotivili činjenici da će jedinice lokalne uprave i samouprave (JLS) ostati bez ukupno oko 2,5 milijardi kuna temeljem promjena poreza na dohodak.

Željko Turk,
gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova nam je rekao kako će Vlada, ako se odluči na taj potez, dobar dio jedinica lokalne uprave svesti na prosjački štap. “Naravno da podržavamo porezno rasterećenje građana, ali ne na način da lokalna uprave ostane bez značajnih sredstava.

To bi u stvari značilo ukidanje određenih jedinica lokalne uprave tihim putem, jer neće postojati dostatna sredstva za samoodržavanje. Skandolozno je i da nas nitko još nje kontaktirao na tu temu, a prema Europskoj povelji lokalne uprave državna vlast je dužna komunicirati sa JLS-ovima kad je u pitanju neka odluka koja se tiče lokalne uprave”, kazao nam je Turk.

I Tomislav Tolušić, župan Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Udruge županija tvrdi kako pudupire porezno rasterećenje, ali i da je ovo već treća porezna reforma u zadnjih pet godina nakon koje su jedinice lokalne uprave svaki put ostale bez dijela prihoda. “Mislim da bi već mogli pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom zbog zadiranja o opstojnost JLS-ova.

Lako je tuđim novcem rješavat državne probleme. Ako Vlada stvarno provede ovu odluku onda svi moraju znati kako će to utjecati na smanjenje standarda građana, jer će biti manje novca za gradnju i održavanje škola, manje novca za apliciranje za europske projekte, na koncu će biti i manje novca za košenje trave, čišćenje snijega i financiranje svih komunalnih funkcija koje građanima na lokalnoj razini život znače”, istaknuo je Tolušić.

Rupa u proračunu

Komentirajući najave kako će država dijelom JLS-ovima kompenzirati gubitak 2,5 miljardi kuna na način da će oko milijardu kuna preusmjeriti na njihov račun nakon što se ukinu olakšice poslodavcima za reinvestiranu dobit, Turk i Tolušić su izjavili kako su i do sada dobivali razna obećanja koja se nisu ispunila. “Osim toga, ‘rupa’ u našim proračunima bi i nakon toga ostala prevelika.

Ljudi moraju znati da će ono što će dobiti na neto plaćama izgubiti na komunalnim uslugama. Osim toga, evo predlažem Vladi da JLS-ovima prebaci dio sredstava od PDV-a uplaćenog na njihovom prostoru”, rekao nam je Tolušić, dodajući da nije točno da JLS-ovi već nisu proveli mjere racionalizacije.

“Naravno, uvijek se može više i bolje, ali ovo bi ipak bio preveliki udarac na lokalnu upravu”, naglasio je predsjednik Udruge županija, napominjući kako je u JLS-ovima zaposleno ukupno oko 20 tisuća ljudi, od toga 1900 u županijama. “U mojoj županiji je zaposleno 42 ljudi, a više je zaposleno u Agenciji za opremu pod tlakom.

Mislim da na državnoj razini postoji znatno veći prostor za uštedu”, zaključio je Tolušić.

Martina Dalić
, saborska zastupnica HDZ-a i bivša ministrica financija podržava najavljene izmjene poreze na dohodak, ali samo uz osjetnije rezanje rashoda državnog proračuna, te navodi kako ove najave “vidi kao pokušaj da se isprave neke anomalije i loši potezi u poreznom sustavu koji su povučeni za vrijeme ministra Linića”.

Komentirajući utjecaj poreznih promjena na lokalnu upravu ističe da na “nas to dovodi do srži problema zato jer su kod poreza na dohodak njegovi efekti zacementirani u institucionalnoj strukturi jedinica lokalne samouprave”.

“Oni koji imaju malo dobivat će još manje. Ministar financija svjestan je da to znači nadomještanje prihoda, no pritom je način i efikasnost rada lokalne samuprave i državne administracije ono što obeshrabruje. To nas opet vodi potrebi drugačijeg nagrađivanja i u lokalnoj i državnoj upravi i mjerenja efikasnosti i učinkovitosti’, tvrdi Martina Dalić koja se slaže i sa ukidanjem neoporezivanja reinvestirane dobiti.

“Mislim da je to dobra ideja jer je u primjeni poreznog sustava potrebno primjenjivati načela pravednosti, a ovako kako se olakšica primjenjuje nije pravedno jer uz malo ekvilibristike možete doći do toga da ne plaćate porez na dobit.

Treba, po mom mišljenju, ići agresivnije i olakšicu ukinuti i pritom razmisliti i o smanjenju opće stope poreza na dobit. Trebalo bi i ukinuti porez na dividende jer u poreznom sustavu treba poručiti onima koji investiraju da to država na neki način vrednuje”, smatra bivša ministrica financija.

60 posto BDP-a

U Vladi ne žele davati službene izjave, ali se neslužbeno može doznati kako smatraju da će općine, gradovi i županije morati dati svoj jači udjel u borbi sa posljedicama šestogodišnje recesije. “Nisu proveli kadrovsko racionaliziranje i smanjenje plaća, nisu restrukturirali komunalne tvrtke i imaju prostora za uštede”, neslužbeno nam je rečeno iz Vladinih krugova.

Inače, najavu izmjena poreza na dohodak podržala je cjelokupna ekonomska i porezna struka, a većina smatra i da JLS-ovi moraju podnijeti dodatni teret dugotrajne krize. Naime, u ukupnom BDP-u na potrošnju otpada 60 posto BDP-a i svi se nadaju kako će ovo barem malo pomoći ljudima da plate dugove i povećaju potrošnju.

Frenki Laušić
snimio Ivo Ravlić / CROPIX

Kako naći ‘prutuotrov’ za manje prihode

Ekonomisti smatraju kako će u psihološkom smislu dosta značiti činjenica da će Vlada po prvi put nakon dugo vremena provesti neki potez koji smanjuje porezni pritisak na građane. Jedinice lokalne uprave od poreza na dohodak uprihoduju oko devet milijardi kuna godišnje i jasno je kako im “ugriz” od milijardu do dvije kuna predstavlja velik problem. Ali ovaj put će morati pronaći “protuotrov” za to, jer je jasno kako ne mogu tek tako smanjivati razinu komunalnih usluga budući da i njihova lokalna politička sudbina ovisi o tome.

Baldasar: Više dobra nego zla

Najavljene izmjene poreza na dohodak trebale bi značiti pad prihoda jedinica lokalne samouprave. Različite su mogućnosti kako bi se taj manjak mogao nadoknaditi: dok jedni spominju uvođenje poreza na reinvestiranu dobit, što je poznati penicilin protiv stranih ulaganja kojih u Hrvatskoj ionako gotovo da nema, iz same lokalne samouprave čuju se i drugi prijedlozi.
Grad Split, primjerice, godišnje od poreza i prireza na dohodak uprihodi 370 milijuna kuna, kaže Ljiljana Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za financije.

– Najavljena porezna reforma i povećanje poreznih olakšica znači značajno smanjivanje prihoda jedinica lokalne samouprave. U ovom trenutku ima previše nepoznanica za točnije procjene, jer se još uvijek ne zna hoće li se možda, a da bi se kompenzirao pad prihoda od poreza i prireza na dohodak, povećati udio gradova u raspodjeli ovih prihoda. Naime, sada od ukupno ostvarenog poreza na dohodak gradovima pripada 56,5 posto, zatim za osnovno školstvo 3,1 posto i 1,3 posto za javne vatrogasne postrojbe. Ako do toga ne dođe, Grad Split bi, prema gruboj procjeni, ostao bez 30 do 40 milijuna kuna prihoda, nešto slično kao i 2010. godine, kada je stopa poreza s 15 posto smanjena na 12 posto.

Smanjivanje prihoda traži ozbiljniju analizu, prestrukturiranje troškova, smanjivanje svih izdataka koji nisu zakonom, ugovorima ili drugim propisima obvezni – pojašnjava pročelnica Vučetić. Sam gradonačelnik Ivo Baldasar kaže – prilagodit ćemo se, jer izmjene poreznih stopa donose i nešto dobra građanima:

– Pozdravljamo činjenicu da će se rasteretiti cijena rada za određene kategorije zaposlenika i poslodavaca i da će to rezultirati mogućim većim zapošljavanjem i najvjerojatnije nešto većom potrošnjom s obzirom na povećanje neto plaće, pa bi u konačnici rezultat ove reforme mogao biti pozitivan.

Naime, na prvi pogled jedinice lokalne samouprave će izgubiti, ali ako se ostvare ovi drugi preduvjeti, a to je veće zapošljavanje, tada bi jedinice lokalne samouprave mogle dobro proći. U svakom slučaju, mi ćemo se kao gradska uprava prilagoditi situaciji.

Gradonačelnik Hvara Rino Budrović, pak, smatra kako je potrebna jedna ozbiljnija porezna reforma kada su prihodi lokalne samouprave u pitanju. Grad Hvar ne bi trebao puno patiti zbog najavljenih izmjena u porezu na dohodak jer u Hvaru i nema puno velikih plaća koje će najviše profitirati. No, da je reforma potrebna, nema sumnje, smatra Budrović:

– Još nemamo detaljnijih izračuna, pa o svemu mogu govoriti samo načelno. Mislim da je, što se tiče lokalne samouprave, zaista potrebna jedna opsežnija reforma i pri tome prije svega mislim na uvođenje poreza na imovinu, odnosno na nekretnine, koji bi za lokalnu samoupravu mnogo značio. Porez na dohodak je najvažniji prihod lokalne samouprave, no nešto manji prihod može, s druge strane, značiti lakši život građanima, odnosno veću potrošnju kroz koju će se taj novac vratiti u naš proračun. Pri svemu tome svakako treba paziti da svaki pad prihoda lokalne samouprave vodi u daljnju centralizaciju. Građani svoja prava u najvećoj mjeri ostvaruju upravo u svojim gradovima i općinama, pa svako rezanje naših prihoda znači i da građani teže ta prava ostvaruju.
marijo kavain
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/opcine-i-gradovi-na-prosjackom-stapu-baldasar-vise-dobra-nego-zla-244087 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=094d3983a995ecc962a8a3832f40eb2792a892f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Op%C4%87ine+i+gradovi+na+prosja%C4%8Dkom+%C5%A1tapu%3B+Baldasar%3A+Vi%C5%A1e+dobra+nego+zla&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fopcine-i-gradovi-na-prosjackom-stapu-baldasar-vise-dobra-nego-zla-244087 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fopcine-i-gradovi-na-prosjackom-stapu-baldasar-vise-dobra-nego-zla-244087 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hoće li lokalni poglavari štedjeti na komunalnim uslugama kad ostanu bez novca iz poreza na dohodak? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POKRET OTPORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPOKRET OTPORA

Općine i gradovi na prosjačkom štapu; Baldasar: Više dobra nego zla

Piše PSD.
21. kolovoza 2014. - 22:06
Kao što se moglo očekivati, predstavnici Udruga Gradova i Udruga županija žestoko su se usprotivili činjenici da će jedinice lokalne uprave i samouprave (JLS) ostati bez ukupno oko 2,5 milijardi kuna temeljem promjena poreza na dohodak.

Željko Turk,
gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova nam je rekao kako će Vlada, ako se odluči na taj potez, dobar dio jedinica lokalne uprave svesti na prosjački štap. “Naravno da podržavamo porezno rasterećenje građana, ali ne na način da lokalna uprave ostane bez značajnih sredstava.

To bi u stvari značilo ukidanje određenih jedinica lokalne uprave tihim putem, jer neće postojati dostatna sredstva za samoodržavanje. Skandolozno je i da nas nitko još nje kontaktirao na tu temu, a prema Europskoj povelji lokalne upr...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 05:55