StoryEditor
Hrvatskasrce za baniju

Omiški HGSS-ovac u Petrinju je stigao s prvom ekipom spašavatelja: Gospođa Stana ridala je u strahu da će joj se kozama srušiti krov štale na glavu...

26. siječnja 2021. - 08:16

Nekoliko stotina pripadnika HGSS-a iz svih krajeva Hrvatske još su poslijepodnevnim satima 29. prosinca 2020. godine stigli u Sisak, Petrinju, Glinu i okolicu te s ostalim interventnim službama rasporedili na terenu Banovine. Uz pomoć potražnih pasa, neumorno su tragali za ljudima koji su ostali zatrpani ruševinama u potresu.

U tom prvom valu nakon potresa najvažnije je bilo imati stručnjake za traganje i spašavanje u ruševinama, a HGSS-ovci su tu iskusni. U prvoj noći, najsablasnijoj od svih, obišli su 84 sela i zaselka, provjeravajući kome treba kakva pomoć, a trebala je zapravo svima, pa je nazočnost spašavatelja bila itekako nužna.

image
HGSS-ovci u Petrinji rade na uklanjanju dimnjaka i ruševina
Privatni album

Sve ove protekle dane ekipe spašavatelja su na terenu, obilazeći i dalje naselja, dostavljajući hranu i lijekove, obavljali transport ljudi iz urušenih kuća u vojarnu, a oni specijalizirani za visinske radove uklanjali su opasnosti s urušenih objekata, kojih je nažalost na svakom koraku. Pomagali su i u mapiranju šteta nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, uz pomoć dronova i kamera visoke rezolucije terena, što će iskoristiti geolozi i seizmografi.

- Jako puno posla je odrađeno i još se radi, doduše u smanjenom obimu, s naglaskom na logistiku i visinske radove. Iz splitske stanice opet kreće smjena od deset ljudi, a bit ćemo na terenu koliko god to bude potrebno. Odaziv naših kolega bio je nevjerojatan. Samo je splitska stanica u ovih dvadeset dana dala oko 6500 volonterskih sati. Ostat ćemo dokle god bude potrebno - kazuje nam Darko Gavrić Čerčo, pročelnik Stanice Split.

Otkrio nam je da su proteklih dana imali i nekoliko akcija traganja za nestalima, mahom starijim osobama koje se jako teško psihofizički nose s nedaćama koje su ih pogodile.

image
HGSS-ovci u Petrinji 
Privatni album

U Petrinju je s prvom ekipom spašavatelja stigao i Zvonimir Kujundžić iz HGSS Stanice Split - ispostava Omiš, koji nam je ispričao svoje dojmove.

- Naša služba je jako dobro organizirana, pa smo odmah nakon dolaska dobili upute gdje ići i što raditi. Češljali smo kuću po kuću po tim zabačenim selima u kojima nije bilo ni struje ni vode, a internetski signal ni prije nisu imali u nekim selima. Svakom je trebala neka pomoć, u hrani, vodi, odjeći, dekama, saniranju ozljeda, pa i u riječi ohrabrenja. Zatekli smo ljude kako se griju uz vatru kraj urušenih kuća, kako drhte u autima, kako spavaju u plastenicima gdje su improvizirali sobu, neki su imali šatore koje su na brzinu razapeli ispred srušenih kuća... Svega se nagledaš u službi, ali opet te iznova taknu takvi prizori oko tebe dok tlo neprestano podrhtava - govori nam Zvonimir, koji je igrom slučaja u obilasku sela naišao na djelatnike HEP-a koji su ga uputili u selo Klinac nedaleko Petrinje.

Dok smo razgovarali s njim u zgradi Slobodne Dalmacije, mobitel mu je svirao svako malo.

- Evo, javljaju se iz sela Klinac, pozdravljaju sve - objašnjava nam neobično prijateljstvo koje se rodilo između omiške ispostave HGSS-a i mještana malog sela Klinac.

- HEP-ovci su rekli da tamo povirimo jer da možda još nitko nije bio. Tamo smo naišli na petnaestak mještana, vjerojatno sve iz sela, kako se griju oko vatre u dvorištu Vlade Turajlića, inače poznatog tenisača. Stvarno smo bili prvi koji su im došli u selo nakon potresa. Zatekli smo i gospođu Stanu kako plače u strahu da će joj se kozama srušiti krov štale na glave. Nije plakala što je njezina kuća urušena - govori nam Zvonimir.

image
Svega se nagledaš u službi, ali opet te iznova taknu takvi prizori oko tebe dok tlo neprestano podrhtava, kaže Zvonimir
Tom Dubravec/Cropix

Sa svojom ekipom odmah se dao na posao u raščišćavanju opasnih dijelova nekretnina, pokrivanja krovova najlonom da ne kisnu, skidanja dimnjaka, šta god je trebalo. U drugom navratu vratio se u Klinac s ekipom iz HGSS-a, te PD-om Imber, koji su poslali kombi pun donacija. Omišani su, između ostalog, poslali grijalice jer su u međuvremenu u Klinac stigle kamp-kućice, a profesorice omiške škole kupile su odjeću i obuću za brojnu djecu. Stana je također dobila gumene čizme, a i koze su zbrinute.

- Eto, sprijateljili smo se s njima, pa se svaki dan čujemo. To su tako skromni i dragi ljudi, kojima treba pomagati i dalje. Sva ta sela po Banovini dijelom su raseljena, mladi su otišli u velike gradove, ne vraćaju se, a stariji se nekako drže ufajući se u sebe. Opisivao nam je jedan čovjek iz sela da je puno uložio u kuću, imanje i eko zadrugu. Imao je dvjesto ovaca, a nije imao gdje prodati janjce. Na kraju ih je prodavao po petnaest kuna za kilo. Mladi sir po 20 kuna za kilo. Teletinu 25 kuna...

Kaže da može uzgojiti što god zaželimo, zemlja je tu čista, ekološka, jer se nije ni obrađivala dvadeset godina, ali nema mu tko to otkupit - govori ovaj mladi spašavatelj.

item - id = 1073325
related id = 0 -> 1129335
related id = 1 -> 1129312
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 11:51