StoryEditor

Olujno nevrijeme nosilo krovove s kuća (VIDEO)

Piše PSD.
23. svibnja 2009. - 15:30

Čak 23 vozila i šest stambenih objekata oštećeno je na području osječko-baranjske županije u olujnom nevremenu koje je u petak između 21 i 22,30 sati zahvatilo područja Donjeg Miholjca, Valpova, Belog Manastira i Osijeka.

Najveća šteta nastala je u Valpovu u ulici Hrvatskih branitelja gdje su se sa stambenih zgrada urušili krovovi i na parkiralištu oštetili 10 parkiranih automobila, a na svu sreću u Osijeku je izbjegnuta tragedija do koje je moglo doći da se na pločnik Kapucinske ulice srušio toranj koji se nalazi na poznatoj osječkoj Kući Karlović.

Riječ je o gotovo dvometarskom željeznom tornju koji je oštećen u oluji prije pet godina, te je od tada stajao nakrivljen na vrhu ove secesijske zgrade i tako djelovao zastrašujuće.

Unatoč tome što se o tom problemu u više navrata kroz medije pisalo i govorilo, niti Grad Osijek niti vlasnici Kuće Karlović nisu našli za shodno da toranj saniraju i spriječe potencijalnu tragediju.

Oluja koja se u petak nadvila nad Osijekom i sjeverozapadni vjetar brzine 21,5 metar u sekundi učinili su svoje i toranj se umalo urušio na pločnik. No, policija i vatrogasci su vrlo brzo reagirali, te zatvorili promet i prolazak tim dijelom Kapucinske da bi vatrogasci potom u 2 sata iz ponoći počeli s intervencijom skidanja tornja.

- Osim skidanja tornja imali smo još sedam intervencija uklanjanja stabala i grana s osječkih prometnica, a isto toliko imali su i pripadnici DVD-a. Radili smo praktički cijelu noć, no uspjeli smo ukloniti sve tragove nevremena – kazao je dežurni ooperater u JPVP Osijek Mile Štulac.

Zbog olujnog nevremena i stabala koja su popadala po cestama i tramvajskim prugama promet je bio zaustavljen dijelovima Strossmayerove i ulice Europske Avenije, a vatrogasci su intervenirali i na pustari Mala Branjevina gdje je od udara vjetra pukla električna žica u blizini trafostanice, pa su tamošnji stanari od frcanja iskri pomislili da je na trafostanici izbio požar.

U Osijeku je pak brod-restoran El Paso u Zimskoj luci vjetar odvojio od obale, no gosti su se ipak uspjeli dokopati obale, a kod kina Urania srušilo se stablo jablana koje je zdrobilo Fiat Punto.

Nikola Patković / EPEHA
foto: Marko Kovač / CROPIX

 

 

 

 

Izdvojeno

31. svibanj 2020 06:35