StoryEditorOCM
HrvatskaSmrznulo im primanja

Ogorčeni radnici poznate hrvatske tvrtke: Radimo na -30 stupnjeva, a plaće su mizerija, bez dodatka i beneficija!

Piše Vijesti SD
8. lipnja 2024. - 14:14

Redakciji Danice.hr javili su se ogorčeni radnici zagrebačkog Leda koji upozoravaju na teške uvjete rada i niska primanja.

Na istup ih je, kažu, ponukao tekst o natječaju kojim Ledo traži više od 50 novih sezonskih radnika, a u kojem se navodi i prosječna neto plaća lani u tvrtki koja je iznosila oko 1740 eura.

Planiraju istupiti i prema poslodavcu, odnosno menadžmentu od kojeg će tražiti da se isprave te nepravde. U pismu koje smo dobili od skupine radnika (identitet ‘osobe za vezu’ poznat redakciji) navodi se kako rade u skladištu smrznutih proizvoda na -30 stupnjeva.

image

Ilustracija

Dragan Matic/Cropix

“Da li je normalno da radimo na minus 30 stupnjeva i nemamo nikakav dodatak na plaću zbog uvjeta rada, niti imamo beneficirani radni staž? Osim toga, radimo samo drugu smjenu od 16 sati i radnog vremena zapravo nemamo jer ne znamo kad će nam radni dan završiti.

image

Ilustracija

Dragan Matic/Cropix

Obećavaju nam nagrade, odnosno bonuse za tri mjeseca sezone, i to od 100 do 200 eura, ali samo ako potpišemo sezonsku preraspodjelu, i to na 56 plus radnih sati tjedno. Ali, ako završimo samo jedan dan na bolovanju u tom mjesecu, onda nagrade nema.

Plaća ljudi u komori koji slažu robu na minus 30 i dva vozača viličara je između 1000 i 1200 eura u sezoni, a s bonusom od 1200 do 1500 eura. U sezoni na godišnji možete samo tjedan dana. Subota koja se radi nije plaćena, već oni imaju svoju matematiku s plus-minus satima.

Kad ostanemo raditi blagdanima, onda ne plate 100 posto više nego daju neki dodatak. Osim toga, iza 22 sata je noćni rad, a nama daju neku simboliku.

A ovo su vam primanja: plaće peronaca 1000 eura, plaće komisionara 1200 eura, plaće vozača viličara 1100 eura, plaće skladištara1 1200 eura, plaća skladištara2 1400 eura. I to su plaće van sezone. U sezoni 100-200 eura bonusa, ali samo ako potpišeš da se slažeš s preraspodjelom 56 plus sati tjedno.

image

Ilustracija

Dragan Matic/Cropix

Ako se ostaje duže i potpiše preraspodjela, onda možeš doći do plaće od 1400-1600 eura, ali to opet zavisi o tome koliko tko složi kutija i koliko provede u komori na minus 30 stupnjeva”, pišu nam radnici Leda u subotu.

Na koncu zaključuju kako to više neće trpjeti te se namjeravaju posavjetovati s odvjetnicima o daljnjim koracima. U sindikate nemaju povjerenja jer su, kako tvrde, previše bliski sa šefovima u firmi, piše Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 14:17