StoryEditorOCM
Hrvatskadiplomacija u igri

Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova: ‘Ne stoje optužbe da su Hrvati s djecom ušli iz DR Konga u Zambiju‘

Piše Aleksandra Vladić/JL
22. ožujka 2023. - 17:40

Ministarstvo vanjskih poslova RH oglasilo se vezano za navode Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije iznesene jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi.

Naime, Dickson Matembo jučer je ustvrdio da bi posvojena djeca iz Konga, zbog koje su u Zambiji još krajem prosinca uhićeni hrvatski državljani i na slobodi čekaju iduće ročište, trebala biti predana kongoanskim vlastima, a da su dokumenti o posvojenju krivotvoreni.

Također je rekao da su djeca došla iz sirotišta i da je ta skupina s djecom nekoliko puta prešla granicu, piše Jutarnji list.

MVEP planira uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi s ciljem da upozori kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Osim toga žele ukazati i na netočnost tvrdnje Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret, tvrdi MVEP.

Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, MVEP navodi da Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni, dodaje Ministarstvo.

Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji, poručuju na kraju priopćenja.

Podsjetimo, osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Četvero djece iz Demokratske Republike Kongo pod nadzorom su posebne jedinice za zaštitu i sigurnost djece, a na nepoznatoj su lokaciji zbog svoje sigurnosti, tvrdi zambijski dnevni list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 22:36