StoryEditorOCM
Hrvatskaizašli u javnost

Oglasili se djelatnici škole u koju je upisan problematični učenik. Hitno traže jasne odgovore na dva pitanja

Piše VIJESTI SD
23. listopada 2024. - 19:53

Zaposlenici novozagrebačke osnovne škole obratili su se javnosti putem priopćenja u kojem navode da pružaju punu podršku ravnatelju Matiji Bajiću i istaknuli da žele da se svi učenici što prije vrate u školske klupe. Riječ je o zagrebačkoj školi u koju roditelji odbijaju poslati djecu na nastavu jer nisu zadovoljni kako se pristupilo devetogodišnjem učeniku s problemima u ponašanju.

Navode da se na školu vrše pritisci te napominju da su oni ti koji zahtijevaju rješenja. Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

"Obraćamo vam se kao zaposlenici u želji da se svi učenici što prije vrate u naše školske klupe te ovim putem dajemo i punu podršku ravnatelju.

Svi mi, kao zaposlenici, dali smo i učinili sve što smo mogli, u skladu s nama raspoloživim ovlastima, a koje ovaj slučaj nadilazi.

Sad zahtijevamo od vas, koji imate profesionalnu dužnost i šire ovlasti, da poduzmete konkretne korake za rješavanje nastale situacije", stoji u obraćanju djelatnika škole.

‘Tražimo odgovore‘ 

"Na našu se školu vrše pritisci te se proziva djelatnike Škole, ističući njihovu ‘neučinkovitost‘. Međutim, mi smo ti koji zahtijevaju rješenja, a odgovori na ključna pitanja, a time i rješenja, u nadležnosti su drugih tijela.

S obzirom na to da se u usmenoj komunikaciji i u javnom prostoru javljaju brojne različite informacije, zahtijevamo jasne i nedvosmislene odgovore na sljedeća pitanja:

- U kojemu je stadiju postupak u interesu djeteta pred Zavodom za socijalnu skrb?

- Koji su idući koraci nadležnih institucija jer bi ovo trebao biti ŽURNI postupak u interesu svih učenika ove škole?

Obraćamo se pisanim putem jer ne želimo usmene upute, već jasan pisani odgovor nadležnih institucija u roku od 24 sata, a u interesu svih učenika Škole", zaključuju djelatnici ove zagrebačke škole.

Dopis su uputili Ageniciji za odgoj i obrazovanje, Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade, Ministarstvu znanosti te Hrvatskom zavodu za socijalni rad.

Fuchs: ‘Potrebna suradnja roditelja‘

MZOM je od Grada Zagreba zatražio da preispita rješenje o primjerenom obliku školovanja za učenika problematičnog ponašanja zbog kojega roditelji odbijaju djecu pustiti na nastavu, a ministar Radovan Fuchs poručuje da je za pronalaženje rješenja problema potrebna suradnja roditelja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM) zatražilo je od Gradskoga ureda za obrazovanje, sport i mlade da preispita staro rješenje o primjerenom obliku školovanja za učenika problematičnog ponašanja zbog kojega roditelji učenika škole u koju je nedavno premješten svoju djecu drugi put u ovoj školskoj godini ne puštaju na nastavu, potvrđeno je Hini iz MZOM-a.

S obzirom na to da rješenje o tome hoće li učenik pohađati nastavu u redovnom razredu ili u posebnom razrednom odjelu donosi Grad, a ne Ministarstvo, iz MZOM-a su objasnili da od Grada nisu tražili da se učenika premjesti u drugu školu, nego da preispita staro rješenje kako bi se učeniku osigurali primjereni uvjeti školovanja.

Po starom rješenju određeno je da učenik pohađa redoviti program uz individualizirane postupke u redovitom razrednom odjelu.

Oko tisuću učenika od ponedjeljka ne dolazi na nastavu u novozagrebačku osnovnu školu, u kojoj se, nakon dva tjedna, pojavio učenik s poremećajima u ponašanju. U utorak navečer su se zbog toga okupili nezadovoljni roditelji i pružili podršku učiteljima, ali i ravnatelju koji je podnio ostavku. Na odgovornost su pozvali ministarstvo, javio je u utorak navečer HRT.

‘Ne odustajemo‘

Dvjestotinjak roditelja okupilo se ispred osnovne škole u utorak u koju se, kažu, unatoč dogovoru s ministarstvom i pravobraniteljicom, vratio učenik koji fizički i verbalno zlostavlja svoje vršnjake:

- Ne odustajemo od naših zahtjeva, želimo sigurnost naše djece u školi.

- Ogorčeni jesmo i nadam se da će se situacija riješiti na zadovoljstvo svih. Po meni, jedino rješenje je promjena zakona, treba se promijeniti sustav.

- Mi, roditelji našeg razreda, i dalje nećemo slati našu djecu u školu, a pozivamo da nam, na taj način, podršku pruže i roditelji ostalih razreda.

Prvi put podršku su im javno pružili učitelji, koji ističu da situacija nadilazi ovlasti škole.

- Želimo zaštititi učenike koji imaju pravo na odgoj i obrazovanje u sigurnim uvjetima. Također, želimo zaštititi učenika kojemu sustav još uvijek nije osigurao prikladne uvjete za odgoj i njegov razvoj. Izražavamo ozbiljnu zabrinutost za zdravlje djeteta, iznenađeni načinom na koji mu se pokušava pomoći.

Prekršen dogovor

Odvjetnik koji zastupa grupu roditelja Klaudio Čurin dao je naslutiti da je, povratkom spomenutog učenika na nastavu, prekršen dogovor s pravobraniteljicom za djecu.

- Zamolio sam nju da intervenira gdje god može vezano uz poštivanje tih mjera i nadamo se da će se i nastaviti onako kako je bilo u ovom kraćem razdoblju kad se pridržavalo tih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 19:53