StoryEditor
Hrvatskavrhovni sud im dao za pravo

Odvjetnici zatrpani zahtjevima djelatnika u zdravstvu koji traže dodatke: splitski KBC će morati isplatiti najmanje 16 milijuna kuna, i to bez kamata i sudskih troškova!

19. prosinca 2019. - 00:46

Vrhovni sud je na nedavnoj sjednici donio odluku kojom zdravstvenim djelatnicima sva uvećanja plaće pripadaju i tijekom sati prekovremenog rada, a ne samo u redovnom radu, kako im je do sada isplaćivano. Način plaćanja dežurstva, koji je predmet brojnim sudskim sporovima protiv hrvatskih bolnica, time je jasno određen čime se dao naputak za presude u parnicama koje su u tijeku.

U jednom splitskom odvjetničkom uredu do sada imaju 800 slučajeva u kojima zastupaju zdravstvene radnike, a svaki dan im dolaze novi klijenti.

Splitska bolnica će samo za te sporove morati isplatiti najmanje 16 milijuna kuna, bez računanja kamata i troškova sudskih sporova svojim djelatnicima.

- U početku smo kao klijente imali uglavnom liječnike, oko 200 tužbi, jer je uvriježeno mišljenje u javnosti bilo da samo oni imaju pravo na povrat neisplaćenog novca. Tijekom ove godine nam je došlo još 600 klijenata: medicinske sestre, medicinski tehničari i pomoćni radnici, kuhinjsko osoblje, ekonomske službe. Svi oni su tijekom pet godina zakinuti za dodatke koji im pripadaju prema Kolektivnom ugovoru - kazala nam je odvjetnica Martina Radić Šunjić.

U svojim tužbama navode kako su im od kraja 2013. do polovice 2018. godine, znači tijekom pet godina, isplaćene umanjene plaće. Problem je nastao krajem 2013. godine kada je uveden centralni obračun plaća prema kojem zdravstvenim djelatnicima u osobnim dohocima nije isplaćen niz pripadajućih dodataka.

Stav splitske bolnice, ali i svih ostalih u Hrvatskoj, je da se dodaci isplaćuju samo na osnovnu plaću, za redovne sate rada, ali ne i za prekovremene sate. Smatraju da dodaci ne spadaju u prekovremeni rad, koji se plaća 50 posto više nego redoviti sati.

Osim neisplate dodataka za prekovremene sate, u brojnim sporovima se traži povrat za pogrešno obračunate plaće za godišnji odmor i bolovanje. Bolnice su prilikom isplata naknade za godišnji odmor računala prosječnu plaću za tri mjeseca, kolika bi bila samo po redovnoj satnici, a ne za tri mjeseca po zaista isplaćenim plaćama u kojima su bili uračunati i prekovremeni sati.

- Samo ove godine ima li smo 20 pravomoćnih presuda u kojima je KBC Split dužna vratili svojim djelatnicima ukupno pola milijuna kuna. U prosjeku se liječnicima za razdoblje od pet godina treba vratiti po 100.000 kuna, medicinskim sestrama po 20.000 kuna, a pomoćnom osoblju po 10.000 kuna. Na sve to idu godišnje kamate i sudski troškovi - kaže nam Mario Skejić iz istog odvjetničkog ureda.

 

 

Ako uzmemo prosjek od 20.000 kuna po sudskom sporu, u 800 postupaka koje sada vode u njihovom uredu splitska bolnica će morati isplatiti najmanje 16 milijuna kuna. U bolnici ima oko 4.000 djelatnika, ako se svi odluče na tužbu, iznos se mnogostruko povećava.

U dosadašnjim presudama, kojima je dano za pravo zdravstvenim radnicima, splitski sud je utvrdio kako djelatnici bolnice imaju pravo na uvećanje plaće od 12 do 25 posto, ovisno o godini, na otežane uvjete rada te još od 4 do 12 posto za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, na koji imaju pravo svi koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. Nadalje, iz jedne odredbe kolektivnog ugovora ne proizlazi da radniku opisana uvećanja pripadaju samo za ostvarenu redovnu satnicu.

Otežani uvjeti rada ili posebna odgovornost za živote i zdravlje pacijenata postoje i u redovnome i u prekovremenom radu. Osim toga, radniku koji po prirodi posla radi prekovremeno ili noću ili nedjeljom pripada naknada za godišnji odmor u visini prosječne mjesečne plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca, ako je to za njega povoljnije. Na bilo koji drugi način obračuna, djelatnicima je isplaćena umanjena naknada za godišnji odmor, zaključak je suda.

Međutim, nakon takvih prvostupanjskih presuda čekala se odluka višeg suda te su tek onda zdravstveni djelatnici dobivali povrat novca. Naravno, u slučajevima gdje bi presude bile potvrđene, a u ostalim se uglavnom postupak otezao. Upravo kako bi ujednačio sudsku praksu, Vrhovni sud je na sjednici Građanskog odjela sada zauzeo pravno shvaćanje koje daje za pravo zdravstvenim radnicima.

Kujundžić: Liječnicima će dug za prekovremeni rad biti isplaćen u mjesečnim ratama

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak da prema preliminarnim izvješćima na temelju podataka iz bolnica ukupni dug liječnicima zbog pogrešno obačunatih prekovremenih sati proteklih godina iznosi oko 700 milijuna kuna bez kamata, što će im biti isplaćeno kroz nekoliko mjesečnih rata.

"Definitivne brojeve nemam, moja financijska služba je to zatražila od bolnica. Broj koji se sada preliminarno spominje, ako se ne bude išlo na zatezne kamate i i druge oblike tužbi, jest oko 700 milijuna kuna", izjavio je Kujundžić novinarima prigodom otvorenja dnevnih bolnica u Kliničkoj bolnici Dubrava.

"Omaška se dogodila 2013. godine, kada za dežurstva nisu obračunali dodatke za odgovornost i uvjete rada, a sada to treba ispraviti. Kao što smo rješavali druge probleme, riješit ćemo i to. S liječnicima ćemo dogovoriti kad će im to biti isplaćeno, kroz nekoliko mjeseci u ratama", izjavio je Kujundžić.

Primjerice, KB Dubrava svojim zaposlenicima za pogrešno obračunati prekovremeni rad od 2013. do danas duguje između 5 i 6 milijuna kuna. 

Kujundžić je najavio da će pregovori o načinu vraćanja duga započeti čim u Ministarstvo zdravstva stigne odluka Vrhovnog suda. 

Neslužbeno se procjenjuje da bi ukupni dug, koji bolnice trebaju isplatiti zajedno s kamatama, trebao iznositi oko 1,5 milijardi kuna. 

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 17:14