StoryEditor
Hrvatskasuđenje u kninu

Odšteta za zločin nad Srbima u Varivodama 12 milijuna kuna?

Piše PSD.
11. siječnja 2013. - 16:58
Zamjenica državnog odvjetnika u Kninu Marijana Grubić, kao zastupnica države, u četvrtak je na drugoj sudskoj raspravi ustrajala na traženju zastare predmeta u sporu koji Jovan Berić zajedno sa svoje dvije sestre vodi protiv RH tražeći od države obeštećenje na ime roditelja usmrćenih u Varivodama u rujnu 1995. godine.

Naime, budući da u slučaju ubojstava u Varivodama nema pravomoćne osuđujuće presude, država ne žele prihvatiti dulji zastarni rok predviđen za kaznena djela poput ubojstava, nego inzistira na kraćem zastarnom roku, trogodišnjem ili petogodišnjem, predviđenom za obične građanske parnice.

Presuda u vezi s ovim sudskim slučajem bit će objavljena 23. siječnja ove godine, izvijestila je sutkinja Ana Jeleč-Pecirep, koja je na raspravi održanoj u četvrtak ispitivala Jovana Berića o njegovim saznanjima o ubojstvima u Varivodama, kad su uniformirane osobe pobile devet starijih mještana srpske nacionalnosti.

Opunomoćenik tužitelja Ljubomir Gladović smatra da je ponovno ispitivanje Jovana Berića o ubojstvima u Varivodama bilo nepotrebno te da razloga za zastaru predmeta nema.

− Nije bitno tko je zločin počinio. Bitno je da su ljudi izgubili život i da postoji odgovornost za to. Važeći novi propis jasno kaže da se za štetu nastalu za važenja starog Zakona o obveznim odnosima zastara prekida, a i Vrhovni sud izjasnio se da po tom propisu postoji odgovornost države.

Je li nastupila zastara?

U prvostupanjskoj presudi Županijskog suda u Šibeniku stoji da se ne radi o terorističkom aktu, no Vrhovni sud je u reviziji zauzeo stajalište da se radi upravo o terorističkom aktu i da postoji odgovornost države za štetu – kazao nam je opunomoćenik tužitelja.

Tužitelj Jovan Berić rekao nam je kako nije izgubio vjeru da će pravda na neki način biti zadovoljena, ali i da sumnja u pronalaženje i kažnjavanje ubojica. Pravnica Documente, Centra za suočavanje s prošlošću, tvrdi da nema mjesta za zastaru predmeta.

− Državno odvjetništvo traži zastarni rok predviđen za obične građanske parnice, a riječ je o petogodišnjem roku. Budući da je ova tužba podignuta čak unutar tog petogodišnjeg roka, smatramo da nema mjesta prigovora zastari – kazala nam je pravnica Documente Milena Čalić-Jelić.

− Ako Jovan Berić dobije spor protiv države, po dosadašnjem “cjeniku“, odnosno sudskoj praksi, država bi njemu i njegovim sestrama trebala isplatiti oko 1,3 milijuna kuna − otkrio nam je Eugen Jakovčić iz Documente, te dodao da će to značiti da će i djeca ostalih žrtava iz Varivoda moći tražiti i dobiti odštetu od države, ali to neće moći i djeca ostalih žrtava.

− Hrvatska nema presedanski pravni sustav, tako da se odluka Vrhovnog suda isključivo tiče slučaja Jovana Berića i obitelji ostalih žrtava iz Varivoda – otkrio nam je Jakovčić.

Prema grubljim procjenama, to bi značilo da bi nasljednici svih devet žrtava iz Varivoda mogli zahtijevati otprilike isti iznos odštete kao Berići, čime se otprilike dolazi do iznosa od čak 12 milijuna kuna koje bi Republika Hrvatska, ako bi se prihvatili zahtjevi za odštetama, trebala isplatiti zbog zločina u Varivodama.

PIŠE I SNIMIO Ivica Šimić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 06:25