StoryEditorOCM
HrvatskaBojkot nastave

Održan važan sastanak, vodila se žustra rasprava, roditelji izašli nezadovoljni. Ravnatelj se vraća iako je dao ostavku?

Piše Mirela Lilek, Kristina Turčin/JL, Vijesti SD
24. listopada 2024. - 20:43

U pokušaju dolaska do rješenja iznimno teške situacije u zagrebačkoj osnovnoj školi, u kojoj učenici od ponedjeljka ne dolaze na nastavu (bojkot roditelja), a institucije pokušavaju ishoditi primjereni oblik obrazovanja jednog djeteta s teškoćama u ponašanju, Ministarstvo obrazovanja danas je poslalo još jednu požurnicu, ovaj put područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR), na čijem je čelu Tatjana Štritof, piše Jutarnji.

Zahtjev iz svibnja

Prema dokumentaciji koja nam je dana na uvid, Ministarstvo obrazovanja u svibnju ove godine zatražilo je postupanje nadležnog područnog ureda HZSR-a (nekadašnjeg centra za socijalnu skrb) koje bi išlo u smjeru imenovanja privremenog posebnog skrbnika za područje obrazovanja.

U dopisu Ministarstvo navodi kako obrazovni sustav procjenjuje da je najadekvatnija opcija za učenika osigurati mu ‘novu okolinu kako bi se osjećao sigurno‘. Dječak je tada još bio u staroj školi.

S roditeljima je, nastavlja se u dopisu, dogovoreno da učenik preseli u drugu školu, no ‘po proteku nekoliko dana roditelji od navedenog odustaju‘.

image
Tomislav Krišto/Cropix

- Inzistiraju na prisilnom uključivanju učenika u razredni odjel te učenika izlažu dodatnoj traumatizaciji i stresu. Roditelji ne postupaju u najboljem interesu devetogodišnjeg dječaka koji je u velikom stresu i nije mu pružena adekvatna pomoć i podrška, zaključuje se u dopisu.

Ministarstvo dalje navodi kako ih, ‘s obzirom na apsolutnu nesuradnju roditelja‘, zanima mogućnost privremenog imenovanja posebnog skrbnika za pitanja obrazovanja ‘kako bi se dječaku što prije pružila pomoć i zaštita te ga se izuzelo iz ove situacije koja trajno narušava njegovo psihofizičko stanje i mentalno zdravlje‘.

Posebni skrbnik je, sukladno Obiteljskom zakonu, osoba koja zastupa dijete u slučajevima u kojima se interesi djeteta i roditelja ne poklapaju. Može ga imenovati HZSR ili sud, a najčešće ga se imenuje tijekom konfliktnih razvoda i nedogovora roditelja oko daljnje skrbi za dijete ili tijekom imovinskih postupaka.

No, Zakon propisuje da ga treba imenovati i ‘ako je to potrebno zbog zaštite prava i interesa djeteta‘. Kad se imenuje posebni skrbnik, on u pitanjima zbog kojih je imenovan samostalno zastupa dijete te ga roditelji u tom području života više ne zastupaju. Žalba na ne odgađa stupanje imenovanja na snagu.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Preispitati odluku

Ministarstvo obrazovanja u današnjem dopisu traži da HZSR Gradskom uredu za obrazovanje dostavi cjelokupnu dokumentaciju o psihofizičkom funkcioniranju učenika kako bi mu se osigurao primjeren oblik obrazovanja.

Prethodno, Ministarstvo je poslalo požurnicu i Gradskom uredu od kojega traže da preispita rješenje iz veljače prema kojemu dijete pohađa nastavu u redovnom razredu po individualiziranom programu. Vjeruju, naime, da postojeće rješenje ne odgovara učenikovim potrebama i mogućnostima.

Prema pravilniku koji regulira područje obrazovanja učenika s teškoćama, jedno od rješenja je i školovanje u posebnom razrednom odjelu, kažu u MZOM-u, no o tomu treba odlučiti povjerenstvo Gradskog ureda na temelju mišljenja stručnog tima škole. Iz Ministarstva potvrđuju da se to povjerenstvo sastalo.

Upitali smo Ministarstvo u koliko je navrata zbog ovog slučaja dosad reagiralo prema Zavodu za socijalni rad te jesu li od Zavoda primali odgovore i izvještaje o poduzetom?

- Samo do listopada zbog ovog slučaja imali smo 14 različitih interakcija s HZSR-om, a nakon listopada te su interakcije na dnevnoj bazi, odgovorili su.

Večeras održan sastanak, vraća se ravnatelj?

Večeras je održan sastanak u školi. Na njega su došli predstavnici Ministarstva obrazovanja, Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, stručnjaci iz Agencije za odgoj i obrazovanje i posebna savjetnica ministra obrazovanja Ivana Pavić Šimetin. Također na sastanak su došli svi roditelji djece iz četvrtog razreda, javlja HRT. Kako doznaje RTL, čini se da bi se sutra u školu, na svoje staro radno mjesto, mogao vratiti ravnatelj koji je ranije podnio ostavku. Naime, Ministarstvo obrazovanja s njime pregovara i dobio je garanciju da će se poduzeti konkretni koraci, a ti konkretni koraci zapravo znače da bi dječak mogao ići u posebni razred, bilo u ovu ili neku drugu školu. O tome će odlučiti stručna služba škole. (D. A.)

RTL je ranije pisao i kako se na sastanku vodila žestoka rasprava. Kako je izvijestila njihova reporterka, sa sastanka je izašao jedan od roditelja i rekao da ‘ovo zapravo nema smisla i da on sutra sigurno svoje dijete neće slati na nastavu‘.

Traže utvrđivanje psihofizičkog stanja dječaka

Nakon što su se u srijedu u večernjim satima priopćenjem prvi put oglasili učitelji škole tražeći od mjerodavnih da u roku od 24 sata odgovore koji su im idući koraci, iz Ministarstva su odgovorili da su zatražili od Grada da žurno pokrene postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja učenika, kao i da su poslali požurnicu Zavodu da Gradu osigura potrebnu dokumentaciju. Nisu imali informacije u kojoj je fazi postupak pred Zavodom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 21:03