StoryEditorOCM
Hrvatskapravno stajalište

Odluka Visokog prekršajnog suda: Thompson smije vikati ‘Za dom spremni‘ na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave‘

3. lipnja 2020. - 13:47

Visoki prekršajni sud na općoj sjednici svih sudaca odlučio je da poklik "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Riječ je o odluci više od 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.

Pravno stajalište koje su suci zauzeli na općoj sjednici bit će obvezujuće za sve suce tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklik "ZDS" na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona – nije prekršaj.
Suci su nakon rasprave, s četiri glasa za, 15 protiv i jednim suzdržanim, donijeli odluku kako nije riječ o kršenju javnog reda i mira, pa će Marko Perković Thompson, na temelju te presude, poklik "Za dom spremni" i dalje moći neometano izvikivati na koncertima u Hrvatskoj.

Na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, u nazočnosti 20 od ukupno 23 suca, među ostalim, odlučivalo se i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme "Bojna Čavoglave", u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži izričaj "Za dom spremni", posebice u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stajalište izraženo u usporedivom predmetu.

Imajući na umu dosadašnju jedinstvenu sudsku praksu Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na izričaj "Za dom spremni" kada se koristi u različitim okolnostima, koja nije dovedena u pitanje, pristupilo se glasanju o sljedećem pitanju: Može li se postupanje okr. Marka Perkovića, koje je činjenično opisano u optužnim prijedlozima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninska, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. kolovoza 2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: "Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir", objavio je sud.

Pravno stajalište uslijedilo je nakon presude donesene koncem prošle godine. Sudsko vijeće toga suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađajuću presudu Općinskoga suda u Šibeniku u "slučaju Thompson" i potvrdilo stajalište prvostupanjskog suda da poklik "ZDS" u Thompsonovoj izvedbi "Bojne Čavoglave" nije prekršaj.

Kako je presuda u "slučaju Thompson" suprotna svim prijašnjim presudama Visokoga prekršajnog suda o tom pozdravu, Odjel evidencije sudske prakse, koji prije otpremanja presude sa suda kontrolira usklađenost svake novodonesene presude s prijašnjom sudskom praksom u istovrsnim predmetima, vratio je presudu sudskom vijeću uz zahtjev da predmet ponovno razmotri jer je presuda suprotna sudskoj praksi tog suda te odlukama Ustavnog suda o "ZDS" i drugim simbolima ustaškog režima.

Međutim, sudsko vijeće odbilo je preinačiti presudu pa je na sjednici sudskog odjela, održanoj 21. veljače ove godine, o presudi Thompsonu odlučivalo svih devet sudaca koliko ih ima na Odjelu za prekršaje protiv javnog reda i mira Visokoga prekršajnog suda. Na toj sjednici suci nisu uspjeli donijeti nikakvu odluku jer su se podijelili.

Odvjetnik Jaračić: Obranili smo Bojnu Čavoglave


"Dragi prijatelji i svi ljudi dobre volje i čista srca: nakon tolikih godina nepravde i progona, uspjeli smo, obranili smo 'Bojnu Čavoglave'. Na sudu smo dokazali ono što zapravo ne bismo trebali ni dokazivati, ono o čemu zapravo nije trebalo nikad ni raspravljati. Hvala svima vama koji ste bili uz nas i hvala dragome Bogu. U vjeri u bolje sutra nas i cijele Domovine, mi idemo dalje", komentirao je presudu Davorin Karačić, odvjetnik Marka Perkovića Thompsona. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 07:17