StoryEditor
Hrvatskajasna uputa

Ustavni sud: Istospolni parovi imaju pravo biti udomitelji pod istim uvjetima kao i svi drugi!

Piše Ivanka Toma/JL
7. veljače 2020. - 11:27

Sudovi i druga nadležna tijela dužni su istospolnim parovima omogućiti bavljenje udomiteljstvom pod istim uvjetima kao i svim drugima. Odlučio je to Ustavni sud ocjenjujući čak osam prijedloga i zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, odnosno njegove odredbe u kojima su iz kruga mogućih udomitelja izostavljene istospolno orjentirane osobe koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima - piše Jutarnji list.

Ustavni sud nije ukinuo osporavane zakonske odredbe smatrajući da bi time nastala zakonska praznina, ali je nedvosmisleno kazao da je isključivanje istospolnih parova iz udomiteljstva diskriminatorno i neustavno, te dao jasnu uputu sudovima, centrima za socijalnu skrbi i ostalim tijelima koja odlučuju o ovim pitanjima da ih ne smiju isključivati.

- Ustavni sud utvrdio je da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena ("prešućena") određena društvena skupina proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo - ističe se u sažetku odluke ustavnih sudaca.

Dalje se kaže kako diskriminatorne učinke nije moguće otkloniti odnosno nadomjestiti intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona.

- Naime, Zakon o udomiteljstvu u cjelini ima legitiman cilj - zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba - i u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom. Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva. Stoga Ustavni sud nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o udomiteljstvu - kaže se u njihovoj odluci.

Ustavni suci su naglasili kako unatoč tome što nisu intervenirali u zakonski tekst "sudovi odnosno druga nadležna tijela koja u rješavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana dužni tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom te odluke donositi na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava".

- U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni tumačiti i primjenjivati na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu - nedvosmislena je poruka Ustavnog suda.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kaže da slučaj Kožić - Šegota kojima je Upravni sud dao za pravo da budu udomitelji ali Centar za socijalnu skrb ne želi provesti sudsku odluku nije imao nikakvog utjecaja na njihov stav.

- Ustavni sud već nekoliko mjeseci radi na ovome zakonu i odluka Upravnog suda ni na koji način nije utjecala na odluku Ustavnog suda. Ali smo rekli da su sudovi i upravna tijela dužna postupati u skladu s Ustavom i međunarodnim propisima i tumačiti zakone tako da ni jedna duštvena skupina ne bude diskriminirana - rekao je Šeparović.

U odnosu na slučaj Kožić - Šegota kaže da je Centar za socijalnu skrb trebao postupiti po odluci Upravnog suda i omogućiti im udomljvanje i bez ove odluke Ustavnog suda. Ustavnosudska odluka još ih i dodatno obavezuje, napominje, da se ovaj istospolni par ne diskriminira i da im se omogući udomljavanje pod istim uvjetima kao i svima drugima koji ispunjuvaju zakonske uvjete.

Predsjednik Ustavnog suda podsjeća kako se prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu ustavnosudske odluke moraju provoditi, a Vlada je dužna to osigurati.

- Poanta ove odluke je da se usluga udomljavanja mora svima omogućiti pod jednakim uvjetima neovisno o tome jesu li potencijalni udomitelji istospolne orjentacije. To ne znači da su oni privilegirani, nego im se udomljvanje mora omogućiti ukoliko ispunjavaju zakonom propisane uvjete - rekao je Šeparović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. kolovoz 2021 13:40