StoryEditor
HrvatskaŠtuf svega

Odlazak Zdravka Marića šokirao HDZ-ovce i koalicijske partnere. Novi kandidat za šefa financija Marko Primorac cijepio se preko reda, ima milijun kuna štednje i pozamašne honorare, a vozi BMW

6. srpnja 2022. - 07:39

Iako se odavno govori o odlasku ministra financija i potpredsjednika Vlade Zdravka Marića, njegova je ostavka sinoć šokirala mnoge u HDZ-u kao i u strankama koje su im partneri u vladajućoj većini. Nitko od koalicijskih partnera jučer nije znao da jedan od Plenkovićevih najdugovječnijih ministara napušta Vladu, niti razloge za taj potez. Premijer je bio obaviješten već neko vrijeme, a i najbližim suradnicima u Ministarstvu financija Marić je u ponedjeljak rekao da napušta funkciju. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kao i predsjednik Reformista Radimir Čačić, novinarima su potvrdili da su bili potpuno zatečeni ostavkom. 

Čačić je kazao da je Marić jedan od onih koji je bio kičma Vlade te smatra da je razlog njegove ostavke vjerojatno jako, jako dobra poslovna ponuda. 

image
Damir Krajac/Cropix

„Znam da je Zdravko odavno nezadovoljan i pomalo 'štuf' od svega. Ovaj posao troši čovjeka, no nisam znao za ostavku“, kazao nam je sinoć HDZ-ov dužnosnik. 

Nasljednik Zdravka Marića, Marko Primorac bio je savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je vanjski član saborskog Odbora za financije i državni proračun te šef niza nadzornih odbora. Kada je u Hrvatskoj tek krenulo cijepljenje protiv koronavirusa, i kad se to činilo prema planu koji je propisala Vlada, Primorac i njegova supruga Iskra, bili su među onima koji su se progurali preko reda prije starih i bolesnih i cijepili na zagrebačkome Rebru.  

image

Marko Primorac

Ronald Gorsic/cropix/

Budući još nije dužnosnik, u evidenciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nema Primorčeve imovinske kartice, ali ima od supruge, na osnovu koje se može zaključiti da je obitelj dobro situirana. Njegova supruga Iskra Primorac, ambiciozna je HDZ-ova dužnosnica koja je na čelo Središnjeg registra osiguranika (REGOS) imenovana 2017. godine. Još jedan mandat potvrđen joj je 2021. godine. U svibnju 2020. imenovana je predsjednicom Upravnoga vijeća KBC-a Zagreb gdje se sa suprugom preko reda cijepila kad i rektor Damir Boras i njegova supruga te viceguvernerka Hrvatske narodne banke    Ivana Jakir-Bajo.

Zbog svoje dužnosti morala je predati imovinsku karticu u kojoj se uz njezine, nalaze i podaci o plaći supruga Marka. Obitelj ima štednju od oko milijun kuna, a dobili su i vrlo povoljan kredit s kamatom od 1,13 posto.

Marko Primorac kao izvanredni profesor na fakultetu zarađuje neto 16.941, a druge dohotke ima po više osnova – prijavio je godišnju zaradu od 287.309 kuna, zatim dodatnih 132 tisuće kuna, kao i još 1.500 kuna mjesečno, 1.000 kuna mjesečno i 1.604 kune mjesečno. Uz to ima i 3.000 kuna mjesečno dohotka od imovinskih prava.

Ukupno se radi o godišnjim primicima od oko 700.000 tisuća kuna.

Bračni par ima kredit od 50 tisuća eura dignutih 2008. godine uz kamatnu stopu od 1.13 posto.

Od nekretnina imaju stan u Zagrebu 60 metara četvornih vrijedan 855.000 kuna te oranicu od 1048 kvadrata u Odri vrijednosti 525.000 kuna. Imaju automobil BMW 520D iz 2017.  vrijedan 200.000 kuna te štednju od 35.000 eura, 16.000 švicarskih franaka, 600.000 kuna i 14.000 dolara.

image

Iskra Primorac u društvu Ante Lončara

Vanesa Pandzic/Cropix

Primorac je vlasnik obrta za poslovne usluge Economica te tvrtke Economica Consulting.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede, a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije. Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Područja znanstvenog rada su mu upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje, a napisao je tri sveučilišna udžbenika i niz znanstvenih članaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 23:48