StoryEditorOCM
Hrvatskaveliki problem

Odgojiteljica Martina: Morat ću dati otkaz jer mi dijete nije dobilo mjesto u vrtiću, a nemam novca za privatni

Piše Iva Pahlić/JL
31. svibnja 2023. - 10:16

- Imam dijete staro godinu i tri mjeseca koje vjerojatno neće upasti u vrtić, a istovremeno radim kao odgojiteljica u jednom gradskom vrtiću već šest godina. Za privatan vrtić morala bih izdvojiti gotovo polovicu plaće, tako da to nije opcija. Jedva sam dobila ugovor za stalno, ali sad ozbiljno razmišljam o otkazu i mijenjanju struke - rekla je 32-godišnja odgojiteljica Martina (podaci poznati redakciji), piše Jutarnji list.

Na tržištu rada nedostaje odgojitelja, a ustaljena praksa zapošljavanja nestručnih zamjena izbjegla je tek pokoji vrtić u Hrvatskoj. S druge strane, oni koji žele raditi posao za koji su se obrazovali nailaze na brojne prepreke. Martina je nakon pet godina studiranja i odrađenog pripravništva još tri godine čekala na ugovor na neodređeno. Dugoiščekivani san nedavno se pretvorio u noćnu moru jer sve ozbiljnije razmišlja o prekidu radnog odnosa kako bi mogla brinuti o vlastitom djetetu.

Ona je tek jedna od odgojiteljica čije dijete ove godine neće dobiti vrtić, potvrdila nam je Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge Sidro koja se bavi zaštitom prava djece u vrtićima. Naime, Sidro je do ovog trenutka primio pozive upomoć od još dvadesetak odgojiteljica koje se nalaze u istoj situaciji kao i Martina. Osim njih, javilo im se i više od 150 roditelja koji razmatraju davanje otkaza zbog toga što znaju da im djeca neće biti "iznad crte".

- Ovo je problem u svim većim gradovima u Hrvatskoj u koje obitelji doseljavaju zbog boljih poslovnih mogućnosti. Ako su bake i djedovi u blizini, oni još rade zbog vrlo visoke dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu i jednostavno je nužno da djeca idu u vrtić, kaže Turković Gulin.

Objašnjava da obrti za čuvanje djece kao ni dadilje nisu dostojna zamjena za vrtiće zbog toga što nisu odgojno-obrazovne ustanove. Često na takvim mjestima rade osobe bez licence kojima je onda posao čuvanje djece jer, kako navodi, nisu osposobljene obavljati odgojno-obrazovni rad. Takvu uslugu roditelji plaćaju gotovo jednako kao i vrtić čiji program rada i djelatnici podliježu nadzoru Ministarstva znanosti i obrazovanja, prosvjetne inspekcije te sanitarnoj i higijenskoj kontroli.

Turković Gulin tvrdi da su roditelji očajni i spremni pristati na sve da bi mogli nastaviti raditi i zarađivati. Dodatni problem stvara nova stavka u Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju koji je donesen prije godinu dana, sukladno direktivi EU-a, a kaže da prednost pri upisu imaju djeca koja su do 1. travnja navršila četiri godine. Nadalje, ako vrtić ne može upisati svu prijavljenu djecu, prvo se upisuju djeca roditelja invalida Domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece pa tek onda djeca oba zaposlena roditelja i djeca s teškoćama u razvoju.

U većini vrtića upisi su u tijeku, a neki od njih su već izbacili i prve liste pa je tako prošlog tjedna održan i prosvjed roditelja matuljskog vrtića u kojemu pedesetero djece nije dobilo mjesto zbog izmjena u zakonima.

- Trebamo odgojitelje, a oni trebaju smještaj za svoju djecu. Vjerujem da bi se velik broj roditelja pobunio da se djeca odgojitelja upisuju u skupine nekim drugim sistemom bodovanja, ali ovako ćemo ostati bez svih odgojitelja, uvjerena je predsjednica Sidra.

Niti tu nije kraj mukama, djeca nekih odgojiteljica od ove jeseni izgubit će mjesta u vrtićima zbog odluke o ispisivanju i ponovnom upisu djece. Postoje vrtići koji s roditeljima sklapaju ugovore u trajanju jedne pedagoške godine, a nakon toga ponovno se šalju dokumenti potrebni za dobivanje bodova na natječaju. Prema našim saznanjima, takva procedura provodi se u nekim vrtićima na području grada Pule, Belišća, Bizovca i Ivankova, piše Jutarnji list.

Ranija praksa bila je da djeca koja su već pohađala vrtić dobiju dodatne bodove pri upisu pa gotovo niti jedno dijete nije bilo izbačeno iz sustava. Nova odredba zakona, prema kojoj četverogodišnjaci imaju prednost upisa, mogla bi brojne jasličare ostaviti bez potrebnog mjesta, a time i roditelje primorati na ostanak kod kuće umjesto odlaska na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:32