StoryEditorOCM
Hrvatskakružno gospodarstvo

Što učiniti s iskorištenim e-cigaretama, umetcima i uređajima za grijanje duhana? Imamo jednostavno rješenje za Split, Šibenik i Zadar

Piše native SD/sponzorirani sadržaj
26. srpnja 2024. - 07:00

Philip Morris Zagreb je pokrenuo jednostavan program prikupljanja i recikliranja starih uređaja za grijanje duhana te iskorištenih duhanskih umetaka i jednokratnih e-cigareta.

U sklopu nastojanja da se smanji utjecaj bezdimnih proizvoda na okoliš, od sada je moguće reciklirati stare uređaje za grijanje duhana, e-cigarete, kao i duhanske umetke. Philip Morris Zagreb lansirao je jednostavan program prikupljanja i recikliranja ovih proizvoda u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Zadru, kao i 9 drugih gradova diljem Hrvatske, kako bi se osiguralo odgovorno postupanje s otpadom od bezdimnih proizvoda.

Kako bi adresirali pitanje otpada od bezdimnih proizvoda te pravilno postupanje s njim, Philip Morris Zagreb pokrenuo je Kružni program koji je usmjeren na smanjenje količine otpada koji stvaraju takvi proizvodi, recikliranjem i energetskom oporabom.

Posjetom najbližem odabranom prodajno-servisnom mjestu, moguće je predati stari uređaj za grijanje duhana kao i iskorištene duhanske umetke i jednokratne e-cigarete Philip Morris brendova kao i preuzeti besplatnu vrećicu za povrat duhanskih umetaka kao i vrećicu za povrat jednokratnih e-cigareta.Vrećicu je moguće vratiti na jedno od prodajno-servisnih mjesta u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Zadru, kao i 9 drugih gradova diljem Hrvatske. 

Prikupljene uređaje za grijanje duhana Philip Morris Zagreb šalje u centar za recikliranje, gdje se dijelovi koji se mogu reciklirati odvajaju i podvrgavaju procesu recikliranja, dok se ostali dijelovi energetski oporabljaju. U odnosu na duhanske umetke, duhan i metalni dio vraćenih umetaka će se reciklirati, a ostatak će se energetski oporabiti. Cilj je maksimalno iskoristiti resurse pri čemu se, primjerice, čak 93% udjela materijala u jednokratnim vape uređajima može reciklirati i ulazi u postupak recikliranja nakom povrata.

“Dio naše globalne vizije budućnosti bez duhanskog dima uključuje odgovorno upravljanje utjecajem bezdimnih proizvoda na okoliš. U okviru tog nastojanja, uveli smo Kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda i u Hrvatskoj, a koji omogućuje odgovorno postupanje sa starim uređajima i umetcima”, izjavila je Ivana Staneković Šavor, rukovoditeljica razvoja strategije i voditeljica projekta Kružnog programa u Hrvatskoj tvrtke Philip Morris Zagreb.

Sadržaj nastao u suradnji s Philip Morris Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. rujan 2024 04:56